Италия е лидер по използването на изкуствен сняг сред водещите ски дестиации. Тя е световен лидер в производството на оръдия за сняг, което води до редица критики от страна на природозащитни организации, свързани с прекомерната употреба на вода и енергия.

И реалността сякаш потвърждава тази теза, пише Reuters в свой анализ и дава пример с Монте Чимоне, популярен ски курорт в италианските Апенини, който инвестира 5 млн. евро в изкуствено заснежаване преди зимния сезон в опит да предотврати въздействието на глобалното затопляне. Парите до голяма степен се оказват пропилени, тъй като водните капки, изстрелвани във въздуха, се нуждаят от студено време, за да паднат на земята под формата на сняг, а до средата на януари температурата в района не пада под нула градуса по Целзий.

"Лифтовете бяха затворени, ски инструкторите и сезонните работници нямаха какво да правят и загубихме 40% от приходите си за целия сезон", казва Лучано Маняни, ръководител на местния консорциум на операторите в ски туризма, цитиран от информационната агенция. "За първи път от 40 години насам бяхме затворени за коледните празници."

Повишаването на температурите застрашава ски индустрията по целия свят, но Италия, с многобройните си сравнително ниско разположени курорти на Апенините, както и в Алпите, е особено силно засегната.

По данни на италианската „зелена“ лобистка организация Legambiente около 90% от пистите в Италия разчитат на изкуствен сняг, докато в Австрия този процент е 70%, в Швейцария - 50%, а във Франция - 39%.

Последиците от това застрашават околната среда, икономиката и местния поминък, категорични са от организацията, тъй като повишаването на температурите в Европа води до засушаване и Италия не може да си позволи милионите кубически метри вода, които използва всяка година за производство на сняг.

От Legambiente изчисляват, че годишното потребление на вода за алпийските писти в Италия скоро може да бъде равно на това на град с население от един милион души. Като Неапол, например.

Рекордно високите температури в Европа затвориха ски пистите От Шамони във Франция през Инсбрук в Австрия и Кран-Монтана в Швейцария до Банско в България – необичайно топлото време затвори ски пистите в зимните курорти

Енергията, консумирана от постоянно нарастващия брой оръдия за сняг, също е прекомерно голяма, сочат изчисленията.

„Енергията, необходима за осигуряването на изкуствен сняг за всички европейски алпийски курорти, би се равнявала на годишното потребление на 130 000 четиричленни семейства“, казва Марио Тоци, геолог и природозащитник, цитиран от Reuters.

Съпротива или промяна?

Всички тези факти, продължават от информационната агенция, изправят ски индустрията пред важен избор - да продължи да се бори с надеждата, че технологичният прогрес може да преодолее ефекта от повишаването на температурите, или да промени бизнес модела си и да потърси алтернативни източници на приходи от туризъм.

Климатолозите и дори Италианската централна банка препоръчват втория начин на действие. Но повечето ски оператори се противопоставят на тези идеи.

"Без ски спорт планинските общности ще загубят икономическата си основа и хората ще ги изоставят", казва Валерия Геци, ръководител на италианската асоциация на операторите на ски лифтове (Anef), която включва 300 компании и покрива 90% от пазара в страната, цитиран от Reuters.


Икономическите залози са високи. По данни на Anef в ски сектора на Италия пряко или непряко са заети 400 000 души, а оборотът му възлиза на 11 млрд. евро, което се равнява на около 0,5 % от националното БВП.

Според Международния доклад за снежния и планинския туризъм от 2022 г. Италия разполага с около 220 ски курорта с поне пет лифта, което я поставя на трето място в света след САЩ и Франция. Тя също така е на трето място по брой чуждестранни туристи след Австрия и Франция.

Италия започва да разработва машини за изкуствен сняг около 1990 г. след две почти безснежни години в Алпите. Сега тя е световен лидер. Един от основните ѝ производители, TechnoAlpin, доставя съоръжения за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

"В края на 80-те години на миналия век никой не говореше за изменението на климата, но вместо да се отчайваме, ние показахме първата и най-голяма форма на съпротива - започнахме да строим оръдия за сняг", казва Геци.

А технологията постоянно се развива. Най-новата машина на TechnoAlpin, например, може да произвежда сняг при температура 10 градуса. Компанията тества устройството на детските писти в Болбено, най-ниско разположеният италиански курорт на височина едва 600 метра.

Тогава кметът на Болбено Джорджо Маркети заявява, че произвежданият от машината сняг е "прекрасен" и остава на земята дори при високи температури.

Но Италия далеч не е единствената страна, която полага всички усилия, за да запази зимните си ски спортове и местата, на които те се практикуват.

Саудитска Арабия строи ски курорт в пустинята за 500 млрд. долара Ски курортът под името Trojena трябва да бъде завършен за Зимните азиатски игри през 2029 г., за които страната се кандидатира за домакин

През декември властите в Гщаад използваха хеликоптери за нанасянето на сняг на стратегическа за швейцарския курорт писта, свързваща ски зоните Цвайзимен и Сааненмозер. Въпреки че двете основни трасета сами по себе си са застлани с изкуствен сняг, свързващата ги писта е гола.

Протести

Но подобни опити за запазване на ски индустрията предизвикват протести от страна на природозащитниците, посочва в края на матриала си Reuters и дава пример с протест в Пиан дел Поджо, в италианските Апенини, от миналия месец, по време на който активисти са се обявили именно срещу инсталирането на оръдия за изкуствен сняг в курорта, разположен на 1300 м височина.

В същото време пет испански екологични групи лобират пред Европейския съюз да блокира използването на 26 милиона евро от ЕС за финансиране на проект за обединяване на два ски курорта в бързо затоплящата се планинска верига Пиренеи.

За капак, някои икономисти и климатолози твърдят, че опитите за запазване на ски курортите на ниска надморска височина са обречени на неуспех, а изкуственото заснежаване само забавя неизбежното.

"Дори ако изкуственият сняг може да намали финансовите загуби при някои случаи на зими с недостиг на сняг, той не може да предпази индустрията от дългосрочни климатични тенденции", заявяват изследователи от Банката на Италия в доклад през декември. "В този контекст стратегиите за адаптация, основани на диверсификация на планинските дейности и приходи, са от решаващо значение“.

Европейските Алпи, където температурите се повишават по-бързо, отколкото в по-голямата част от света, ще стават все по-популярни през лятото, тъй като средиземноморските плажове и градове стават прекалено горещи, прогнозират още експерти по климат и туризма, цитирани от новинарската агенция.

Джулио Бети, климатолог от Националния съвет за научни изследвания на Италия, например, смята, че скоро карането на ски на височина между 1000 и 2000 метра ще бъде "икономически неустойчиво" и вместо това курортите трябва да се съсредоточат върху привличането на различни видове туристи.

Идва ли краят на зимните ски спортове? Едва ли, но по всичко личи, че този тип удоволствия ще станат все по-трудни за реализиране. Поне не и ако ски индустрията спазва цялостната тенденция за екологичо развитие.