Пандемията промени из основи туристическата индустрия. Много от тези промени се оценяват като отрицателни, но определено има и положителни тенденции.

Една от тях е възходът на селския туризъм. Ако преди пандемията основните туристически потоци бяха насочени към световните столици и икономическите центрове, то през последните няколко години хората преосмислиха много аспекти от живота си и обърнаха поглед към извънградските райони. И тази тенденция се оказа устойчива във времето.

Затова и Световната организация по туризъм (UNWTO), агенция на ООН, фокусирана върху устойчивия туризъм, за втори път изготвя списък на "най-добрите" селски локации в света.

И за разлика от всевъзможните класации, които могат да бъдат открити в социалните мрежи, UNWTO избира участниците в своя списък на база на техния устойчив подход към туризма и стремежа им да увеличават притока на туристи, без това да означава разрушаване на природата.


"Наградата се присъжда на селски дестинации, които приемат туризма като двигател на развитието си и нова възможност за работни места и доходи, като същевременно запазват и насърчават ценностите и бита на общността.

Инициативата също така отличава селищата за техния ангажимент към иновациите и устойчивостта във всички нейни аспекти - икономически, социални и екологични, и фокуса им върху развитието на туризма в съответствие с Целите за устойчиво развитие на ООН“, казват в свое изявление от UNWTO.

В списъка попадат общо 32 села от целия свят, като дестинациите не са класирани по даден признак, а са подредени по азбучен ред по държави, посочва CNN.

Синдала – островът, който ще стане топ туристическа дестинацияОстров Синдала в Червено море - един от най-важните проекти от националната туристическа стратегия на Саудитска Арабия, ще приема туристи от началото на 2024 г.

От Австрия, през Китай, до Етиопия

Всяка страна има право да представи за разглеждане три предложения, като само Испания успява да класира и трите си кандидата - Рупит, Алкесар и Гуадалупе, докато съседката ѝ Португалия има един представител - Кастело Ново, едно от 12-те исторически села, заобиколени от планинската верига Сера да Гардуня.


Иначе, списъкът започва Австрия и Цел ам Зее - малко градче, разположено на брега езерото Цел, в сянката на Кицбюелските Алпи, и близкия ски курорт Ваграйн. И двете в близост до Залцбург.

Следва чилийското село Пукелдон - най-голямото от деветте села на остров Лемуй в чилийския архипелаг Чилое, следвано от две китайски дестинации - Дажай в северната провинция Гуанси и Джинзу в Чунцин, Югозападен Китай.

Като особено интересно попълнение в списъка се посочва Чоке - село за екотуризъм в планината Чоке, разположено на около 320 км северозападно от столицата на Етиопия Адис Абеба.

Местната земеделска общност използва слънчева енергия, биогаз и екологично управление на отпадъците, работи по устойчиво управление на земята и предлага на туристите мед, кафе, лечебни билки и бира, произвеждани в региона.


„Наречена "Най-добрите туристически села", програмата има за цел да се бори с обезлюдяването на селските райони, да насърчава равенството между половете, иновациите, инфраструктурата и инвестициите и да намалява регионалното неравенство в доходите и развитието.

Всичко това, като същевременно въвежда устойчив туризъм и намалява емисиите и отпадъците. Селата, включени в списъка, имат ясен ангажимент към иновациите и устойчивостта във всички нейни аспекти - икономически, социални и екологични", се казва още в изявление на UNWTO, представящо списъка.

Пълният списък с „Най-добрите туристически села“ можете да намерите ТУК.