Туризмът не е само куфар, самолет, хотел и разходки из историческия център на старите европейски градове.

Не е само лифт до ски пистата или плаж.

Някои хора искат истински приключения и са готови да обикалят доста нестандартни места, за да ги намерят.

Това е списъкът на The Guardian с шестте маршрута за любители на дивата природа в Европа.

Финландия: Мечки, сови и вълци

Град Каяни е на шест часа път с влак от столицата Хелзинки. Той минава за столица на региона, известен с множеството си езера, където посетителите могат да карат и да практикуват други водни спортове.

Но не езерата са важните в случая. Същият финландски регион предлага и едно от най-дивите туристчески преживявания. В тази част на страната се среща най-голямата популация от кафяви мечки. Вярвате или не, но туристите си плащат, за да гледат как мечоците ядат, ухажват се и си играят.

bearcentre.fi

Тази услуга се предлага от Мечешкия център, чиято база се намира в дивия район.

А ето и таксите – гледане на мечка от луксозна кабина струва 496 евро. Вечерно пътуване с надежда да зърнеш животно е на цена от 99 евро на човек. Нощното наблюдение пък е 159 евро.

Предлага се и услугата снимане на мечка. Организаторите твърдят, че шансът да я срещнете при престой от 3 до 5 дни е 92%.

Естония: Блата, плуване и спане на открито На около 60 километра източно от столицата Талин се намира местност буквално преливаща от вода – блата и езера. Този район е част от национален парк, див, обсипан с водоеми и известен като „блатните земи“. Преминаването само по определени пътеки и маршрути гарантира безопаност, но не е лошо да се наеме и водач. Да си в компанията на местен си струва дори и само заради историите, които ще чуеш от него – казват, че в блата живеят духове и елфи, които наблюдават туристите.


soomaa.com
Плуването в тези езера е позволено целогодишно. В района има и комплекс с навеси и огнища, където премръзналите плувци могат да се стоплят. Повече за приключението в Естония може да се види тук.
Испания: С колело по пътя на иберийския рис
На около час път с кола от Севиля се намира националният парк на Андалусия „Доняна“. Това е едно уникално място, съчетаващо в себе си плажове, дюни, гори и блата.
Там живеят множество видове птици, елени, диви свине, както и един от най-застрашените видове диви котки в света – иберийският рис.

Усилията за опазването на вида дават известен резултат, но въпреки това днес популацията се оценява на около 400 животни.


„Доняна“ е едно от малко места, където иберийският рис все още може да се види. Срещу 50 евро за посетителите се организира обиколка. Няма гаранция, че ще срещнат животно, но поне ще видят естествената му среда.
Един от най-добрите начини да се опознае паркът е с колело. Велосипед може да се наеме наблизо, а в „Доняна“ има няколко маршрута. За почитателите на пешеходните разходки също има определени пътеки.

Туризъм на две гуми. Най-добрите за обикаляне с колело градовеЗа радост не всички градове в света са толкова недружелюбни към колоездачите колкото София

Португалия: Долината Коа, която отново става дива


Прекосена надлъж и нашир от дълбоки речни дефилета, осеяна с букови гори и ивици скалиста пустош долината, Коа се намира в североизточната част на Португалия. Районът се променя през последните години. През 2019 г. грижата за него се поема от неправителствена организация, чиято основна цел е отново да го превърне в диво място.

Оттогава се отчита увеличената популация на два вида лешояди. Освен това на свобода са пуснати десет полудиви коня и има много работа с местните хора – обучения като водачи, за да се гарантира, че и те, и посетителите ще извлекат полза от връщането на това място към естествения му вид.


rewildingeuropetravel.com

Един от най-добрите начини за опознаване на Коа е минаване през над 220-километровата пътека, която следва реката, извираща от Испания. Маршрутът свършва при музея на парка. Пътеката се преминава на 11 етапа, а през това време посетителите могат да срещнат диво животно или просто да се радват на гледките. Предлага се специално 5-дневно пътуване срещу 645 евро.

Франция: С магаре по древни маршрути
Една от най-известните туристически пътеки във Франция е GR4. Тя се простира от Средиземно море до Атлантическия океан или от Кан до Роян в продължение на 114 километра. Повечето ентусиасти успяват да изминат това разстояние пеш за четири дни.
Но има и друг начин – на гърба на магаре. Исторически погледнато тук няма никакви изненани – този маршрут от векове се пренасят стоки по такъв начин. С годините използването на животни намалява, но много от местните хора не се отказват от практиката и запазват традицията. Само че днес тя е жива под друга форма – магаретата се отдават под наем за туристически пътувания.
Вярно е, че това дългоухо животно не е най-бързото в света, но това пък дава възможност за повече опознаване на околността и незабравимо приключение.

Като в стари времена животните могат да бъдат сменяни в станции по пътя. Повече подробности са цени и организация на магарешкото пътуване могат да се намерят тук.

6 живописни влакови маршрута за бавно пътуване през ЕвропаНяма друго пътуване, което да предлага толкова красиви и разнообразни гледки, колкото това с влак

Швейцария: Разходка с лифт
В случая изобщо не става дума за претъпканите лифтове в известните ски курорти. Не, Швейцария е страна с традиции в използването на тези съоръжение. И макар думата лифт да извиква мисли за пренаселени хотели и писти, говорим за една остаряла мрежа от съоръжения, която осигурява връзка между малки населени места в планините. В миналото е използвана предимно за прекарване на провизии за местните хора. Сега обаче става дума за пешеходен маршрут за туристи.

Посрещане по азиатски: Екстремният лукс на най-скъпите хотели в светаКои са най-епичните преживявания при настаняване в петзвездни хотели

Концпецията е проста – взима се влака до планинския град Енгелберг. Оттам започва 45-километров маршрут. С прекачвания на осем лифта посетителите могат да се прехвърлят в различни хижи, където да спят. Тук опашки за лифта няма и се работи само по заявка. А между пътуванията може да се наслаждавате на гледките. По пътя има ферми, в които може да се опитат произвежданите продукти. Повече информация може да се намери тук.