Да пътуваш сам е особено удоволствие, което освен всичко останало носи и рискове.

Много хора обаче обичат да го практикуват. Ползите не са малко – например не е нужно да се съобразяваш с чужди прищевки, плащаш само за един и т.н.

И на най-самотния номад обаче може да му се случи да попадне в група, която да му хареса.

TheGuardian предлага списък с дестинации за групови посещения от туристи, които по правило пътуват сами.

Вкусовете на Мароко

Има специални оферти за пътешественици с апетит към местната кухня. По време на тези екскурзии запознаването с всичко ново е гарнирано с големи количества храна.

Мароканското приключение означава пиене на ментов чай в Казабланка, ядене на домашно приготвена храна в „синия“ град Шефшауен, обиколки на старата част на Фес – Медина, къмпинг в Сахара и накрая – Маракеш.

Голяма част от хората, които резервират тези пътувания, опознават новите места сами. Но това не им пречи да се сближат с други.

Pexels


Рафтинг в Хърватия
Да караш лодка в хърватските реки си е преживяване за смелчаци. Минаваш през диви каньони, опасни бързеи и бистри води. Въпреки че се иска кураж, това пътуване е подходящо и за начинаещи. Гостите се настаняват в хотели или къмпинг в природен парк. Организаторите на тези приключения събират групи до осем души като голям част от туристите пътуват сами.


Pexels
По прашните пътища на Португалия
Ако ще обикаляш черни пътища и труднодостъпни места с джип, е по-добре да си имаш компания. В Португалия организират пътувания с водач, като организаторите се грижат за всички формалности около екскурзията.

Pexels

Обиколката е пътешествие от Лисабон до Алгарве. Предвидено е време за почивки и забавления, разглеждане на забележителности и сърфиране. Повечето туристи отиват сами и споделят шофирането.
С каяк из дивата Шотландия
Западните брегове на Шотландия са диви и предлагат приключения в тюркоазени води и по плажове с бял пясък. Гостите по тези места могат да видят тюлени, орли или дори акули и китове. И всичко това – докато гребат с лодката си. Храната е морска, както и приключенията. Музиката е традиционна и се заспива под звуците на вълни.


Pexels
От Париж до Лондон с колело
Това едва ли е най-лесният начин да изминеш разстоянието между двете столици. Но пък усилието си заслужава. А ако не си сам, ще има с кого да споделяш умора, болки, радости и шеги. Тук говорим за пътуване от над 400 км. За участниците в тези турове има и екип, който пренася багажа им или ремонтира повреди по оборудването. В цената са включени тренировъчна програма и пътуване с ферибот.

Да опознаеш бреговете на Уелс
Пемброкшир се намира се в югозападната част на Уелс, на бреговете на Ирландско море. Традиционно хората в този регион са си изкарвали прехраната като миньори и рибари, а в днешно време важните отрасли са земеделие, добив на петрол и газ, както и туризъм.


Pexels

Обиколките тук включват каяк, разходки по бреговете и изкачване по стръмните надморски скали. Нощува се в селски екохижи и се пие местна бира. Има оферти както за „соло приключенци“, така и за туристически групи.
Шоколад и шукрут в Елзас
Всички са чували за френския шоколад. Всички знаят и какво е шукрут, въпреки че може и да не са го чували – месо с кисело зеле. Това е традиционно ястие във френската област Елзас, макар че се приготвя по различен начин от приетия в Източна Европа. Разбира се, има и вино.


Pexels
Тук измежду пътуващите често се срещат соло туристи. Сред заниманията им са разходки по калдъръмени улици покрай стари запазени сгради, посещения на природни забележителности и, естествено, френска кухня.