Плажът е главният герой в планирането на всяка почивка през лятото. И макар че горещият сезон все още е далеч, платформата за туризъм Tripadvisor вече е готова с класацията ТОП 10 най-красиви плажове в света.

Списъкът е част от наградите "Изборът на пътуващите" на Tripadvisor, които се определят въз основа на милиони отзиви, изпратени през 2022 г.

При подреждането на номерата в позициите, платформата оценява качеството и количеството на коментарите.

Ето и кои са десетте най-красиви плажове в света за 2023 г. според Tripadvisor:

1. Baía do Sancho - Фернандо де Нороня, Бразилия

2. Eagle Beach - Аруба, Карибско море

3. Кейбъл бийч - Брум, Австралия

4. Плаж Рейнисфяра - Вик, Исландия

5. Плажът Грейс Бей - Търкс и Кайкос, Карибско море

6. Praia da Falésia - Олхос де Агуа, Португалия

7. Плаж Радханагар - остров Хавелок, Индия

8. Spiaggia dei Conigli - Сицилия, Италия

9. Плаж Варадеро - Куба, Карибско море

10. Плаж Каанапали - Мауи, Хаваи

Baía do Sancho е номер едно в света за 2023 г. Ако мечтаете да почивате там обаче, трябва да знаете, че до това райско място се стига само с лодка или по стълби, които се спускат край стръмни скали към златистия пясък.

Плажът се намира във Фернандо де Нороня, архипелаг на около 350 км от брега на континентална Бразилия, част от щата Пернамбуко. Миналата година Baía do Sancho беше под номер 7 в класацията.

Baía do Sancho / Getty Images

Карибският басейн заема три места в Топ 10 за 2023 г., сред които под номер две е Eagle Beach в Аруба:


Unsplash

На пето място е Grace Bay Beach в Търкс и Кайкос:


Unsplash

Varadero Beach в Куба е на девета позиция. Миналата година плажовете Grace Bay и Varadero бяха класирани съответно на първо и второ място. През 2022 г. плажът Игъл беше № 5.

Европа присъства в класацията с три плажа. Сред тях под номер 4 е Рейнисфяра във Вик в Исландия, където са снимани много от сцените на хитовата мегапродукция "Игра на тронове".

Unsplash

Прая да Фалесия в Олхос де Агуа, Португалия, който е на шесто място и италианският Spiaggia dei Conigli под номер 8 са другите европейски плажове в тазгодишния топ 10.

Австралия заема едно място в топ 10 - Cable Beach в Брум, разположен в региона Кимбърли в Западна Австралия, е на трето място.

Едно от най-търсените преживявания там е разходка с камила по залез слънце по 22-километровия участък на бреговата линия на Индийския океан:


Сн. Unsplash

Плажът Радханагар на остров Хавелок в Андаманските острови представлява Индия в списъка под номер 7. Той пада с едно място спрямо класирането си на шесто място през 2022 г., но остава все така красив:


Unsplash

В класацията с един плаж се нареждат и САЩ - Ka'anapali Beach в Мауи, който е под номер 10, но пък е първи в отделния списък на Tripadvisor с 10-те най-добри плажа в САЩ за 2023 г.

Разположен на западния бряг на острова, Ka'anapali Beach може да се похвали с три мили бял пясък и прочут ритуал за гмуркане в скалата Puʻu Kekaʻa, или Black Rock. Всяка вечер по залез слънце факли по скалата се запалват от водолаз, който след това се спуска в своеобразна историческа възстановка на подвига на крал Кахекили от Мауи.