Италия има запазено място в челните позиции на класациите за най-желани туристически дестинации. Тонове мастило са изписани за емблематичните градове, привличащи милиони посетители от цял свят – Венеция, Милано, Торино, Неапол, прелестната красавица на Юга Сицилия.

Без съмнение обаче, перлата в туристическата корона е столицата Рим – сърцето на страната, където вековната история е по-жива отвсякога с пълнокръвните потоци от туристи, които я посещават целогодишно. Ако вече сте сбъднали мечтата си да се докоснете до Колизеума, фонтана Ди Треви, Испанските стълби и необятното величие на Ватикана, не се отказвайте да посетите точно тази част от Ботуша отново.

Само на час път от столицата ви очакват истински съкровища с неизвестни исторически обекти, тайни сензации от миналото, които все още не са непоносимо експлоатирани от туристическата индустрия, пазят автентичността на епохата си, а естествените природни забележителности са наслада за очите и сетивата на всеки посетител.

Решите ли да си направите подарък с пътуване до перлите на западното крайбрежие, гарантирано ще се потопите в автентичното усещане за dolce vita.

Ще изживеете миговете удоволствие от всяка разходка без да се сблъсквате с тълпи от туристи из тесните уличики; няма да чакате на опашки с часове наред пред всеки исторически обект, нито ще ви се налага да плащате космически суми за кафе със спираща дъха гледка или опитване на невероятен местен специалитет, предаван от поколение на поколение готвачи.

Витербо. Градът на папите

На по-малко от 70 км от Рим се намира Витербо, чиято история започва назад във вековете – още когато етруските са бродили по днешните италиански земи. Златният му период е през Средновековието и неслучайно е един от най-добре запазените средновековни градове в страната.

Когато започнете разходката си по уличките на стария град, ще се почувствате като в пътуване с капсула на времето. Обичайно, през летните месеци мястото предизвиква по-силен посетителски интерес, но отидете ли в някой зимен ден или ранна пролет например, ще се насладите необезпокоявани на разкоша във всяко кътче и уличка на Витребо.

Наричат го Градът на папите, защото в продължение на векове е седалище на оглавяващите Римокатолическата църква, на практика второто официално след Ватикана. В началото се смята, че Витербо е средище на папи еретици, но след като градът започва да процъфтява през 13-ти век, се превръща в официално представителство на Църквата. Едно от най-знаковите исторически събития е Папският конклав през 1271 г., на който кардиналите така и не успяват да стигнат до съгласие за следващия папа. И понеже съветът им продължава рекордно дълго време, накрая местните власти стигат до крайното решение да заключат кардиналите в двореца без вода и храна. Резултатът не закъснява и скоро папа Григорий X бива избран за глава на Римокатолическата църква. Рекордният процес обаче продължава цели 2 години и 276 дни!Палацо дей папи – или Дворецът на папите, където се развиват всички тези събития, се намира в в сърцето на историческия център и няма как да го пропуснете. Величествената сграда е истинско архитектурно бижу, което ще очарова със своята забележителна панорама не само любителите на историята, но и всеки редови посетител. Гледката ще ви остави без дъх, а след това неминуемо ще пожелаете да запазите фотоспомен със селфи от терасата на двореца.

Историческите забележителности на Витербо съвсем не се изчерпват с Папския дворец. Разходете се по площад „Сан Лоренцо“ и посетете едноименната катедрала, след това Палацо Комунале – или дворецът на общината, където може да разгледате барокови стенописи и фрески; готическата църква Света Мария дела Салюте; палацо Фарнезе (XIV-XV век), където Алесандро Фарнезе, бъдещият папа Павел III, е живял в младостта си със сестра си Джулия Фарнезе; готическата църква Свети Франциск, в която се намира гробницата на папа Адриан V, починал във Витербо на 17 август 1276 г. Ако сте се уморили от история, Витребо предлага възможности за стопроцентова почивка чрез богатства от природата. Става дума за известните термални извори на града, превърнали го в желана СПА дестинация още преди векове. Има исторически сведения, че бащата на италианския език Данте Алигиери, геният на изкуството Микеланджело, както и още безброй древноримски консули и понтифици са търсили покой, уединение и начини за релакс именно в папските терми на Витербо.


Pixabay

Минералната вода се слави с изключителни качества, които са сертифицирани. Помага за лечение на хронични заболявания на кожата, има имуномодулиращ, антисептичен, заздравяващ ефект, за лечение на проблеми с опорно-двигателния апарат, подпомага за успояването на нервната система. Водата достига температура 55 градуса по Целзий, а огромният открит басейн е с размери 2 000 кв.м. Горещата вода позволява да му се насладите дори през зимата, когато навън вали сняг и е студено, а вие в минералния басейн достигате до пълно отпускане на сетивата и съединение с природата. Днес това богатство се управлява от собствениците на петзвезден хотел в непосредствена близост до входа на града. Може да сте сигурни, че древните дарове на природата са уникално съчетани с модерните начини за СПА туризъм. Освен в огромния външен басейн, гостите на комплекса се глезят в естествена пещера и термален басейн с хидрозвук. В пещерата с термален водопад температурата е 48° със 100% влажност, която създава усещане за турска баня. При потапяне във вътрешния термален басейн пък се получават музикални вибрации. Ако почивката в комплекса все още не ви е достатъчна, наблизо може да откриете вулканично езеро, използвано за процедури с калолечение, оказващи благотворно въздействие върху тялото.

23 места, които да посетите през 2023 г.Светът е голям и екскурзия дебне отвсякъде

Тарквиния пази тайните на етруските На 48 км югоизточно от Витребо се намира Тарквиния. Градът е част от Виа Аурелия, пътят който води по брега от Рим до френската граница. Простира се от сенчестите гори на област Витербо до слънчевите плажове на Тиренското крайбрежие.
Историята разказва, че Тарквиния е древно селище на етруските, основано от Тархон. Възниква точно на това място заради изключително благоприятните природни условия – комбинация от море и планина, и географско положение. В продължение на векове позволява лесни контакти с вътрешността на страната, а огромните възможности за търговия допринасят за разцвета и политическото и икономическо утвърждаване на града.
През осми век градът е разрушен от сарацините и не е възстановен отново. Жителите основават на близкия хълм новия град Корнето. През Средновековието е държава-република, а през 14 век преминава към владенията на папата.
Днес Тарквиния съхранява древните си богатства за поколения напред.

Старият град е средновековно бижу, заобиколено от стени и кули. Освен исторически съкровища, из тесните улички витае неповторимият дух на италианската романтика. Небрежно открехнато прозорче, полъх на току що набрани цветя или пък натрапчив аромат на паста с пеперончино – няма как да не усетите тази неизменна част от ежедневието на местните жители.
На всяка крачка може да се натъкнете на църкви с уникална архитектура, средновековни дворци и още и още исторически сгради, които от векове пазят тайните на времето в хармония с невероятни гледки и панорами.

Четири италиански термални бани, които си струва да посетитеИталианското правителство предлага безплатни парни бани и процедури с вулканична кал като част от схема за съживяване на икономиката

Средновековният стар град не е обект за пропускане, но най-голямото съкровище на Тарквиния всъщност е Националният музей, намиращ се в Палацо Вителески, дворец датиращ от XV век. Тук можете да видите картини и артефакти от известния некропол на етруските. Музеят работи целогодишно и предлага освен индивидуални посещения, така и организиран вход за големи групи.
Самият некропол на етруските е разположен на юг от града, на 15-20 минути разходка пеша. На територията му има над 6000 гробници от различни възрасти и стилове, по които може да се съди както за етруското изкуство, така и за ежедневието на този народ, населявал територията на Италия много преди създаването на великата Римска империя.

Getty Images / Некрополът край Тарквиния пази безценни свидетелства за живота и изкуството на древните етруски

По което и време да посетите Тарквиния, гарантирано ще се насладите на спокойствието на морето и вулканичните плажове, съчетани със свежестта на горски разходки и провинциална идилия. Крайбрежието предлага дълги плажове с много фин вулканичен пясък, но и тайни заливи със скалисто дъно. Подходящо е както за спокойна семейна почивка, така и за спортни ентусиасти заради разнообразните водни атракции, които районът предлага.
Независимо какъв е вашият тип почивка, не пропускайте поне веднъж да изпратите слънцето над Тарквиния. Неповторимият залез може да превърне края дори на най-прозаичен ден в начало на магически момент, който ще помните за цял живот.

Разноликата Европа - девет топ дестинации за туризъм през 2023От Planet Travel Advisor правят класация на най-добрите места на Стария континент, които можете да посетите през тази година

Орбетело – природният рай на Тоскана
Лагуната Орбетело е истински природен рай, целогодишно привлекателен за посещение. Това място на границата между регионите Лацио и Тоскана не се радва на голяма популяност у нас, но е сред любимите дестинации на местни туристи, предпочитащи за отдих Тосканското крайбрежие вместо препълнените с чужденци световноизвестни курорти на юг и по Адриатическата ривиера.
Лагуната Орбетело е една от най-екологичните природни зони в Италия. Общата й площ е 1 500 хектара блатисти местности, отделени от морето с две ивици земя с дължина 6 км, всяка от които е свързана с носа Монте Арджентарио.WWF Италия защитава част от природния резерват "Лагуна Орбетело" - район, в който мигрират и гнездят много редки птици, сред които розовото фламинго и бялата чапла. Що се отнася до флората и фауната, водите изобилстват от риба - от лефер до змиорка и каракуда, а растителният свят се състои от крайбрежни борови гори, типични средиземноморски растителности, както и няколко вида хвойна, мирта, космат дъб и др.

Градът Орбетело има етруски корени, а останките от древните стени свидетелстват за неговата история. През 280 г. пр.н.е. той е превзет от римляните, след което се предава като награда на различни благороднически фамилии и управляващи сили в Централна Италия, сред които Алдобрандески, Орсини и градовете-държави Орвието и Сиена.

Pixabay

Самият град е уникален по своето географско разположение. Намира се точно в средата на лагуната върху трета ивица, която се простира през водата. Ще останете без дъх, ако преминете с кола по панорамния път, виещ се около града, който ще ви изведе директно на морето.

Точно затова Орбетело има славата на дестинация за летни почивки. Сред плажовете, които си струва да посетите, е Фенилия, заобиколен от прохладна борова гора и средиземноморска растителност. Освен това е защитена зона, обитавана от различни представители на фауната. По протежение на дългия плаж има добре оборудвани плажни съоръжения за всички, които предпочитат комфорта пред авантюризма.
Друг красив плаж е Джанела - пясъчна дюна, предлагаща повече възможности за любителите на натурализма без изтънченост. На повечето е безплатна зона, но може да се намерят и части със съблекални и паркинг. Този плаж е изключително подходящ за практикуване на ветроходство заради благоприятните вълнения.

Археолози откриха нов древен храм на Посейдон?Останките са открити за първи път през 2021 г., но едва преди няколко месеца археолозите разбират, че те вероятно са част от храм на древногръцкия бог на морето

Освен природа, в Орбетело ще намерите и интересна история. Например катедралата, посветена на Санта Мария Асунта - семпла готическа църква, построена през 1300 г., в която има великолепни фрески. Старата порта в градските стени остава като царствен вход, а на главния площад е Палацо дел Подеста, бил някога седалище на властта.

Един от символите на града е каменната кръгла вятърна мелница, построена от испанци, която величествено пази мястото си през вековете, заобиколена от вода като красив фон. В града има още и археологически музей, а в парка на върха на хълма са останките от римския град Коза.
И понеже няма как да си представим dolce vita без хапване по италиански – не пропускайте да опитате богатата местна кухня, свързана с рибата, която живее в лагуната. Тук ще намерите скариди, лаврак, лаврак, стриди, кефали и змиорки. Сред традиционните ястия не пропускайте филе от кефал, спагети alla bottarga (сушени яйца от кефал или риба тон, настъргани върху паста) и anguille sfumate (змиорки, приготвени в сол, пепел и оцет). Всичко това върви придружено от отлични бели и червени вина, местно патентовано производство.
В Орбетело се провеждат множество оживени събития, сред които Фестивалът на пианото, който обикновено се провежда през юли-август и Фестивалът на круиза, представящ изкуството и музиката на национални и международни артисти, също през лятото.

Сицилианската Testa di Moro e писък в интериора след сериала „Белият лотос“Експанзията на максимализма – без рамки, граници и стереотипи

Монте Арджентарио – пейзаж от картичка в рамката на времето
Няма да е преувеличено, ако определим Монте Арджентарио като истински диамант по крайбрежието на Тоскана. Някога това уникално парченце земя е било остров, но днес е свързано с Ботуша от големи пясъчници и лагуни. Природата му в съвсем различна от останалата част на Тоскана, тъй като през времето е принадлежало на Испания и Неапол. Атмосферата може да ви накара да се чувствате по-скоро като в Южна Италия, отколкото в Тоскана.Археологическите проучвания показват, че тази част на Тоскана е почти толкова стара, колкото и самото човечество. Обитавана е от праисторическите епохи, бронзовата епоха, преминава през етруската цивилизация, след това през римското господство до Средновековието, когато преминава към краля на Неапол, а по-късно става отбранителна територия и пристанище на Сиенската република. През 1557 г. е сключено споразумение между Тосканското велико херцогство и испанския крал Филип II. Той превръща региона в държава със стратегическо положение между Испания и Неапол - най-големите кралства по онова време.
Поради тези причини Филип II укрепва носа с крепости и сгради, в района започват да се заселват испански войници и техните семейства, както и моряци от Неапол и Лигурия, които образуват първите села. През 1815 г. Монте Арджентарио е присъединен към Тосканското велико херцогство, а после към Италианското кралство.


Изумителни скалисти брегове заобикалят планината, в чиито поли е Монте Арджентарио. Най-големите два пристанищни града са Порто Ерколе и Порто Санто Стефано.
Санто Стефано е център на живота в общината с днешна дата. Създадено в околностите на Испанската крепост La Rocca, която прорязва пейзажа на морето и е основна забележителност в региона.
Разгледайте музея с подводни съкровища от морското дъно и Средиземноморския аквариум. Предлагат се възможности за практикуване на водни спортове и активности, и освен това, пристанището е отправна точка на ферибори, с които може разгледате островите на архипелага Тоскана.
Насладете се на приказна крайбрежна разходка по централната алея. Класическият южняшки стил на къщичките, накацали над пристанището ще ви създаде усещане, че сте част от пейзажа на картичка. Районът изобилства от ресторанти, кафенета, пицарии, джелатерии, кокетни магазинчета за сувенири. Поспрете в някое от тях и запечатайте магическия момент на разкриващата се пред погледа ви панорама.

10-те най-забележителни археологически находки в светаARTnews класира 10-те от най-важните археологически съкровища в света. Те осветляват културите, които са ги оставили

Испанската крепост е отворена за посетители. Вътре се помещава музей, който събира археологически реликви от околностите на Арджентарио и постоянна експозиция за изкуството на строителството на лодки. От крепостта нагоре по хълма се изкачва дълъг път, наречен Strada Panoramica, който ви отвежда на невероятна обиколка на целия остров, откъдето се откриват зашеметяващи гледки към плажовете на Монте Арджентарио. По време на пътуването се вижда остров Джилио – точно пред вас.
Порто Ерколе е другото пристанище на полуострова. Форте Филипо, голяма военна крепост, е разположена на хълм край града. Морската алея е „украсена“ с огърлица от рибарски къщи, а по крайбрежието се редуват пясъчни и скалисти плажове. В стария град, нагоре по хълма от пристанището има църква с мраморен олтар и надгробни плочи на испанските управители на пристанището.
Твърди се, че именно в Порто Ерколе през 1610 г. приключва земния си път Микеланджело Меризи, или геният на бароковата живопис Караваджо. Съкровищата по западното крайбрежие на Италия не свършват с тези дестинации. Ботушът е кътче земя, в което природата е ръсила с пълни шепи от своето богатство, затова не спирайте да го търсите и опознавате.
И все пак, ако пътувате до Рим, подарете си време за кратка почивка точно в този район, където само на час от шеметния пулс на столицата ще усетите по истински начин какво означава dolce vita.

Любомира Тонева
Всички снимки, освен тези с посочен източник, са на авторката.