Ако искате да спестите пари от хотели и да се свържете отново с природата, лятното къмпингуване е идеалният вариант.

Преди обаче да грабнете палатката и да се отправите в търсене на девствени плажове, е важно да се уверите, че не нарушавате закона.

В някои страни като Норвегия и Швеция този начин на летуване се насърчава активно от властите. В други обаче, това е незаконно. Избягвайте Италия, Люксембург и Малта, за да не рискувате да ви глобят.

Euronews предлага класация с най-зашеметяващите места за диво къмпингуване и правилата, които трябва да знаете.

Райските плажове в Европа, за които няма да платите много Българското Черноморие попадна в класация Топ 20 на Guardian за най-нискобюджетни, но едновременно с това красиви плажове

Шотландия: Райски плажове, непокътнати от туристи

Разположени край северозападното крайбрежие на Шотландия, отдалечените Хебридски острови изобилстват от впечатляващи локации за диво къмпингуване.

Особено зашеметяващ е западният бряг на Харис с обширни участъци от бял пясък и хипнотизиращи гледки към остров Тарансей.

Дивото къмпингуване е разрешено, като единствените ограничения са се позиционирате на най-малко 100 метра от пътищата и да не оставяте отпадъци.

Под среднощното сияние на Норвегия

За приключенско лятно къмпингуване се отправете към Лофотенските острови, които са навътре в Полярния кръг. Това е идеалното място да пренощувате цяла нощ и да се попечете на норвежкото среднощно слънце.

Плажовете и пясъчните дюни на северния бряг на Москенешьой са особено привлекателни през лятото.

Норвегия е много гостоприемна за любителите на дивото къмпингуване. Съгласно "Allemannsretten", правото на публичен достъп, дивото къмпингуване за максимум две нощи е разрешено на необработваема земя.

Това означава, че можете да къмпингувате свободно на повечето места. Изключение правят земите, които са разорани или се използват за отглеждане на култури, така че се оглеждайте за ферми или селскостопанска техника.

Освен това трябва да сте на най-малко 150 метра от къща или хижа, и не забравяйте да "не оставяте следи".

В буйните гори на Естония

Национален парк Лахемаа е известен като място, което приветства дивите къмпингуващи.

Националният център за горите в страната подкрепя къмпингуването и можете да намерите места с маси за пикник и тоалетни, разположени из гората.

Естонските закони за публичен достъп означават, че дивото къмпингуване е разрешено на държавна земя, а жителите обикновено са много приветливи към туристите.

Въпреки това къмпингуването не е разрешено на обработваема земя, а дрехите и съдовете не трябва да се мият в реки или езера. Лагерните огньове са разрешени, при условие, че използвате определените за целта огнища в горите и не увреждате дърветата, за да си набавите дърва за огрев.

Паленето на огън е забранено в райони с висок риск от горски пожари, без достатъчно противопожарни средства, или в близост до постройки, изградени от запалими материали.

Поход през природен резерват в Швеция

Kungsleden, или Кралската пътека, се простира на 440 км през Северна Швеция.

Пешеходният маршрут свързва Абиско на север с Хемаван на юг и минава през природния резерват Винделфален.

Това е чудесно място за диво къмпингуване, заобиколено от алпийска тундра и брезови гори. Може да срещнете и диви животни като северни елени, например.

Швеция насърчава дивото къмпингуване с правото си на публичен достъп. Къмпингуващите могат да останат до два дни на едно място и паленето на огън е разрешено, при условие че няма противопожарни ограничения.

Шведската агенция за опазване на околната среда обаче напомня на туристите да следват мотото "Не безпокой - не унищожавай".

Меандър сред горите в Литва

Пътеката по долината на река Дубиша в Литва е популярен туристически маршрут, преминаващ през възвишенията на Източна Самогития, през живописни села и покрай царевични ниви.

Дивото къмпингуване е законно и се насърчава в Литва.

Само се уверете, че сте поискали разрешение, преди да останете в частна собственост и избягвайте да къмпингувате в градски райони или в близост до къщи.