Френски гражданин е арестуван заради кражба на огромно количество камъчета от защитен плаж в Сардиния.

Освен, че се е оказал зад решетките, сега туристът е заплашен и от глоба до 3 000 евро, съобщава Euronews.

Мъжът бил задържан, докато се опитвал да се качи на ферибот от Порто Торес до френското пристанище Ница.

Полицията открила в багажника на колата му внушителните 41 кг камъчета от девствения плаж Лампиану – една от атракциите на италианския остров.

Белите пясъчни плажове на Сардиния са световноизвестни и често са определяни като европейските Малдиви заради естествената им природа.

Затова прибирането като сувенири или продажбата на пясък, камъчета или раковини от брега или морето е строго забранено и се наказва със солени глоби.

Сардиния въвежда драконовски мерки за чужденци на най-известните си плажовеВходни такси, ограничен престой и забрана на хавлиени кърпи са част от новите правила

Туристите могат дори да бъдат осъдени на затвор, ако бъдат признати за виновни по обвинение в кражба с утежняващото обстоятелство, че са откраднали вещ с обществено предназначение, подчертава Euronews.

За обикновените туристи това може да изглежда като малък проблем, но кражбата на пясък и камъчета от плажовете може да има сериозни екологични последици.

Друг куриозен случай е от 2019 г., когато френска двойка беше хваната с 14 пластмасови бутилки, пълни с пясък, с тегло 40 кг. След ареста сардинският еколог Пиерлуиджи Коко обясни пред BBC:

"Малка част от туристите в Сардиния биха прекарали времето си в копаене на 40 кг пясък. Но ако умножите половината от тях по 5% от един милион туристи годишно, след няколко години това ще допринесе значително за намаляването на плажовете."

2 евро за разрязан сандвич: В Италия са безмилостни към туристите това лятоДори самите италианци изоставят обичайните си места за почивка в родината и избират икономичните варианти Албания и Черна гора

През 2021 г. кампанийната група "Сардиния ограбена и разграбена" ("Sardegna rubata e depredata") изчислява, че до средата на август от плажовете на острова са били изнесени най-малко шест тона пясък.

"Повечето хора всъщност нямат мотив", пише един от участниците в кампанията на страницата си във Facebook.

"Може би, за да предизвикат завистта на приятелите и роднините си, за да преживеят емоцията от почивката в хола си или дори, за да украсят аквариума. Туристите се опитват отчаяно, но за съжаление напразно, да отнесат частица от нашите плажове, вместо да запазят спомените в паметта и сърцето си.", допълват потребителите.