Портофино въвежда строга забрана относно паркирането с цел селфи. Отсега нататък всеки, който иска да се задържи прекалено дълго, за да се снима на малкия площад или на кея на известния лигурски курорт, рискува да получи глоба от 68 до 275 евро.

Тази новина беше разпространена преди ден с обяснението, че забраната е опит на общината да се пребори с наплива от туристи през лятото и вариант за решение на проблема с пренаселеността.

Медиите цитираха наредба, издадена от кмета на града Матео Виакава, според която малкият площад край морето и кеят Умберто I, които често са претоварени от пешеходци, оттук нататък ще се считат за червени зони за автомобили. Забраната за паркиране ще важи всеки ден до края на летния сезон (определен за 15 октомври 2023 г.), от 9 до 18 ч.

Италианска пролет: Пет дестинации за ценителите на луксаПотопете се изцяло в изкуството, архитектурата и традициите на Италия

Обществената реакция не закъсня и мнозина изразиха възмущението си от забраната колите да паркират, за да може хората да увековечат красивия спомен от престоя в Портофино в селфи за социалните мрежи.

Наложи се местните власти да излязат с обяснителна позиция, в която опровергават информацията.

Кметът на Портофино категорично отрече разпространената новина, че лигурийската община е готова да предприеме мерки срещу селфитата. "Не говорете глупости, заяви Матео Виакава, тук никой не е забранил селфитата", категоричен е той.

Не можем повече: Болцано казва На прага на предстоящия летен сезон, когато орди от туристи се спускат към Италия, един от регионите ограничава броя им

По думите на кмета, новината е произлязла от погрешно представяне на наредба, писана по съвсем друга причина.

"Ние подписахме наредба, която забранява от съображения за сигурност големи събирания в определени райони. Нещо повече, това е наредба, адресирана до туроператорите. Сбирките в две или три определени зони са опасни", обясни той. Според властите, струпването на пешеходци трябва да се избягва, за да се даде възможност на автомобилите за спешна помощ да се придвижват в случай на необходимост.

Предвижданите ограничения за паркиране ще важат за всички превозни средства, включително за транзитно преминаване, спиране и паркиране в края на кея и забрана за достъп на превозни средства над 15 тона.

10 малки слабо познати, но обичани от италианците курортиТова лято се откажете от масовия туризъм и се впуснете във вълнуващо пътешествие из 10 малки, но безценни италиански кътчета

Всъщност, това е само първото от поредица ограничения, въведени от администрацията.

Предстои да бъде приета и втора наредба за забрана на бивакуването, седенето на земята, както и ходенето бос, без риза или по бански. Няма да се разрешава и престой на туристи във видимо нетрезво състояние. Музиката също ще трябва да бъде спирана до половин час след полунощ.

"Искаме да запазим определено благоприличие, също и в съответствие с националния и международния престиж, който Портофино несъмнено има. Мисля, че се справяме добре: хората идват в Портофино, прекарват си добре и си тръгват щастливи.", категоричен е кметът.