Индонезийският остров Бали планира да забрани на чуждестранните туристи да наемат мотоциклети след поредица на случаи с водачи, които нарушават правилата за движение.

Губернаторът Уаян Костър казва, че туристите не трябва да обикалят острова с мотоциклети без да носят връхни дрехи и каски и без да имат съответния документ, съобщава BBC.

Вместо това посетителите на Бали ще трябва да използват превозни средства, предоставени от туристически агенти.

Планът предизвиква разногласия, докато туризмът продължава да се възстановява след загубите заради Covid пандемията.

Повече от 171 чужди граждани са нарушили правилата за движение от края на февруари до началото на март, според местната полиция. Някои туристи също така използват фалшиви регистрационни номера.

„Ако си турист, дръж се като турист“, казва още губернаторът.

Да чистиш мръсни стаи, за да обикаляш света. Може и да е забавно25-годишната Тейлър Фъч от Флорида обикаля по света и работи в хостели в замяна на безплатна нощувка и храна

Чуждестранните туристи в Бали често предпочитат да наемат мотоциклети, за да се придвижват из острова, който няма добре развита система за обществен транспорт. Двуколесните превозни средства са добър вариант за придвижване в трафика, както и за пътуване през живописни малки улички, отбелязва BBC.

Предложената забрана ще бъде приложена чрез регионален закон тази година, но не е ясно как ще бъде приложена.

Някои туристи казват, че на чужденците трябва да се "даде свободата" да карат мотоциклети, за да усетят атмосферата, стига да предоставят валидни свидетелства за управление.

Други подкрепят предложената забрана с аргумента, че много водачи се държат като пияни и не носят каски.

Компаниите за отдаване на мотоциклети под наем изразяват опасения относно ефекта на подобна забрана върху бизнеса и казват, че властите трябва да действат при конкретни нарушения, вместо да налагат пълна забрана.

От туристическия бранш допълват, че подобна забрана може също да повлияе негативно на имиджа на Индонезия, както и че нарастващият брой нарушения на пътя всъщност показва слабо прилагане на съществуващите правила от местните власти.

Има предложения за укрепване на системата за наемане на превозни средства, като например гарантиране, че тези, които наемат, имат валидни книжки, изискване на гаранционни депозити и предприемане на действия срещу водачи, които нарушават правилата.

Индонезия се завърна на туристическата карта с ръст от 364%Страната положи усилия за облекчаване на ограниченията за пътуване след COVID-19 и премахна визовите изисквания за някои държави

Губернаторът също така обяви план за отмяна на т. нар. визи при пристигане за туристи от Русия и Украйна, заради неспазването на местните разпоредби.

Миналата седмица, например, властите са арестували няколко руски граждани за нарушаване на разрешенията им за пребиваване. Някои също така злоупотребяват с визите, за да създадат бизнес.

Туризмът допринасяше с около 60% за годишния БВП на Бали преди пандемията. Според статистическото бюро на острова Австралия е най-големият източник на чуждестранни туристи в Бали през януари 2023 г. - повече от 91 000 австралийци са кацнали на острова. Русия заема второ място, като около 22 000 нейни граждани са посетили Бали този месец.