Екстремна жега, отменени полети, хаос по пътищата – лятото премина под знака на тези тенденции, а днес повечето хора вече се връщат на работа с мисълта за обичайните си задължения.

Макар че за някои изглежда странно, точно сега е идеалното време да планирате следващата си почивка, пише Euronews.

Може да направите това с платформата за организиране на пътувания Kayak, която току-що пусна нов инструмент за планиране. Използвайки информация за цените на полетите, хотелите, времето и натовареността на дестинацията, той предвижда идеалното време на годината за вашето пътуване.

Euronews провежда експеримент с технологията, за да разбере кога е най-подходящото време за пътуване до някои от най-популярните дестинации в Европа. Началната точка е Международното летище в Амстердам.

Instagram ни прави по-лоши туристи. Ето как да пътуваме с уважениеПътешестването се завърна с пълна сила това лято, а с него – и лошото поведение на туристите

Пролет в приказна Хърватия

Хърватия стана най-новия член на европейската Шенгенска зона за свободно движение и това доведе до рекорден туристически сезон в страната.

През активния летен сезон средните температури бяха около 20 градуса, но топлото време започва още през пролетта.

През март се предлагат най-евтините полети от летище Шипхол до две от най-популярните дестинации: Сплит и Дубровник.

Според Kayak средната цена на полетите до Сплит през март е 135 евро - тя пада до 123 евро, ако пътувате през последната седмица на месеца. За Дубровник средната цена е 145 евро, като последната седмица на март предлага по-ниска цена от 132 евро.

Бумът на пътуванията означава и по-големи тълпи от хора, но и в двата хърватски града обикновено броят на посетителите през март е един от най-ниските.

Интересът към пътуванията остава висок и през 2024. Цените на билетите същоАнализаторите смятат, че ако инфлацията не се понижи, може да се наблюдава и спад

Настаняването в Дубровник ще ви струва около 110 евро на вечер в делничен ден и 123 евро през уикенда. Малко по-евтино е да отседнете в Сплит - средно 105 евро на вечер в делничен ден и 116 евро през уикенда.

С парите, които спестявате от пътуването извън сезона, можете да посетите и двата хърватски града в рамките на една почивка.

Мразовит февруари в горещия ритъм на Барселона

Според Kayak февруари е най-доброто време за почивка в Барселона.

Този често пренаселен от туристи град се посещава от по-малко хора през първите два месеца на годината, но цените на самолетните билети през януари са по-скъпи.

През февруари полетът от Амстердам до Барселона струва около 104 евро, но може да падне до 95 евро, ако изберете правилните дати. През 2024 г. точно тези дати ще бъдат от 6 до 12 февруари и калкулаторът препоръчва да резервирате преди края на октомври, за да си осигурите тези цени.

Времето обаче не е особено благоприятно, тъй като температурите са около 10°C. Но ако сте добре облечени, има на какво да се насладите и няма да ви се налага да го споделяте с толкова много туристи.

Маса за един няма. В Барселона може да останете гладни, ако сте самиГолемите компании поръчват повече и така местните хора се класират почти като втора категория клиенти

Средната цена на нощувка в хотел е 170 евро през делничните дни и 188 евро през уикендите.

Един нетипичен ноември в Кипър

Кипър е известен със своите бели пясъчни плажове и кристално чисти води. Но през последните години островът страда от прекомерен туризъм заради красивите си морски пейзажи.

Kayak препоръчва ноември като най-добрия месец за пътуване. Цените на самолетните билети от Шипхол до международното летище Ларнака са по-ниски от средните, температурите все още са около 17°C и ще пропуснете най-натоварените месеци юли и август.

Тази година се препоръчва да пътувате от 8 до 14 ноември, когато полетите струват около 140 евро, а цените на хотелите в Ларнака са около 85 евро на вечер.

Червен код в 16 града в Италия, Акрополът в Атина и днес ще бъде затворенРим, Флоренция и Болоня сред най-горещите райони. Температурите в Сицилия и Сардиния може да стигнат 49°C

Акрополът без жега е мисия възможна през март

Това лято Гърция регистрира вълна от рекордни горещини.

В Атина работното време на Акропола беше ограничено в най-горещите часове на деня, за да се осигури безопасността на туристите.

Ако искате да посетите града, когато времето е малко по-хладно, март може да е най-подходящ за това. Според Kayak цените на самолетните билети са по-ниски от обичайните, температурите са средно 12°C и посетителите са по-малко, отколкото в друго време на годината.

Цената на самолетните билети от Шипхол през този месец е средно 160 евро, но при пътуване от 20 до 26 март може да падне до 146 евро.

Що се отнася до настаняването в гръцката столица, средната цена на нощувка през делничните дни е 97 евро, а през уикендите – 110 евро.

Пияни, груби, невъзпитани. Туристите по цял свят са полуделиХората имат чувството, че е справедливо да правят неща, които преди пандемията не са. За тях чуждите държави са едно голямо парти и могат да правят каквото си поискат

Ако искате сами да планирате почивката си, ето как се използва технологията.

Първо, трябва да въведете начално летище, крайна дестинация и продължителността на пътуването си. След това инструментът ще ви посочи най-подходящия месец за посещение с подробна информация за цените на полетите и хотелите, средното време и броя на посетителите.

След като сте избрали месеца, можете да разгледате по-подробно цените на полетите в определени дни. Той ще ви покаже кои дати са най-евтини в сравнение с останалата част от годината.

След като изберете датите, ще ви посъветва кога трябва да направите резервация, за да си осигурите най-ниски цени на хотели и полети.

Някои дестинации си заслужават риска да изчакате за оферти в последната минута, допълва Euronews.