Хималайското кралство Бутан намалява наполовина дневната туристическа такса от 200 долара.

Целта на мярката е да стимулира сектора, който все още се бори да се възстанови година след края на пандемията, пише CNN.

Новата ставка от 100 долара на нощувка ще влезе в сила от септември и ще продължи четири години, заяви правителството.

"Това е с оглед на важната роля на туристическия сектор за създаване на заетост, печелене на чуждестранни инвестиции и за стимулиране на общия икономически растеж", се казва в изявлението.

През септември миналата година Бутан повиши таксата от 65 на 200 долара след двегодишните ограничения заради Covid-19. Тогава беше заявено, че парите ще отидат за компенсиране на въглеродните емисии, генерирани от посетителите, припомня CNN.

Край на безплатното пътуване в Европа: Въвеждат нови такси за чужденциСистемата ETIAS е създадена по модела на програмата за безвизово пътуване ESTA, която беше въведена през 2009 г. от САЩ

Изолиран от поколения, Бутан отваря врати за туристи едва през 1974 г., когато приема 300 посетители. През 2019 г. техният брой се е увеличил до 315 600, което е с 15,1 % повече в сравнение с предходната година, сочат официалните данни.

Бутан винаги е бил предпазлив по отношение на въздействието на масовия туризъм и забранява планинското катерене, за да запази неприкосновеността на своите върхове.

Едновременно с това, сега страната се надява да увеличи приноса на туризма към икономиката си от около 5 % на 20%, което е 3 млрд. долара повече.

Дорджи Дхрадхул, генерален директор на Министерството на туризма, заяви, че намаляването на таксата може да увеличи броя на пристигащите през пиковия туристически период септември-декември, който включва много религиозни и културни събития в будистката страна.

Свещена туристическа пътека в Бутан отваря за туристи след 60 годиниЗа първи път от 60 години туристи ще имат възможността да минат по пътеката Транс Бутан

През юни правителството облекчи правилата за продължителност на престоя за туристите, но броят им не нарасна според очакванията.

Дхрадхул заяви, че над 56 000 туристи са посетили Бутан от януари насам, но около 42 000 от тях са индийски граждани, които трябва да плащат само такса от 1200 индийски рупии (14,5 долара) на ден.

Общо около 50 000 бутанци са заети в туризма, който през трите години преди пандемията е печелил около 84 млн. долара годишно в чуждестранна валута, допълва CNN.