Още далеч преди сериала „Белият лотос“ на HBO Сицилия беше гореща точка за пътешественици от целия свят, търсещи най-доброто отвъд континенталната част на Италия – и има защо.

Островът предлага уникална кухня, свои сортове вина, има дори собствен език. Неговата история, като кръстопът на търговия и завоевания в Средиземно море, датира от хиляди години.

Особено през лятото обаче, когато тълпите се спускат към Таормина, Палермо и плажовете между тях, може да се почувствате като просто един от огромната тълпа туристи.

Ако планирате да посетите острова през следващите месеци, ето няколко места, селектирани от The Wall Street Journal, които ще ви помогнат да откриете истинската Сицилия.

Като в роман

Преди да заминете за Сицилия, прочетете епичния роман на Джузепе Томази ди Лампедуза от 1958 г. „Леопардът“, посветен на Сицилия през 19-ти век след обединението на Италия – или вижте не по-малко великолепния филм на режисьора Лукино Висконти от 1963 г.

След това посетете Palazzo Lanza Tomasi, в оживения квартал Kalsa на Палермо, където Ди Лампедуза пише историческия си шедьовър.

Искате да се потопите още повече в атмосферата? Наемете апартамент в двореца за няколко дни или резервирайте урок по готварство, преподаван от Николета Поло, известна още като Херцогинята, съпруга на наследника на автора.


Морски и винени дарове
Insula Beach Club се намира на Лидо Фиори, един от най-красивите плажове в Менфи. Там може да хапнете вкусни малки предястия, включващи пресни морски дарове, приготвени от Анджело Пумилия, главният готвач на ресторанта в курорта La Foresteria.

Може да опитате и вино от избата на Planeta Estate, както и да обиколите близките лозя и маслинови горички.
Ако пък имате съвсем високи очаквания и търсите ресторант със звезда Мишлен, обърнете внимание на Sapio в град Катания. Домакини са Алесандро Ингиула и съпругата му Роберта Коцето, сред чиито най-прехвалвани ястия е изпеченият на дърва омар с настърган трюфел.
В Катания е и виненият бар Razmataz – приветливо място за среща с приятели точно в центъра на града.

И докато още сте в Катания, не пропускайте Le Terme Achilliane - една от най-значимите сгради от римско-имперската епоха в града, за която се смята, че е част от огромен храм, посветен на Бакхус.

Insula Beach Club

Изкуство преди десерта


На 70 км югозападно от Катания е г град Калтаджироне, известен със своята майоликова керамика. Качването до центъра на града включва дълго трасе стълби, но ако не сте готови за това, може да резервирате влакче за разходка из тесните му улички и да слезете на върха.


Калтаджироне, източник: Unsplash


Яжте като сицилианци
Pasticceria Petrella Salvatore, сладкарница, съществуваща от 50-те години на миналия век в североизточния пристанищен град Месина, предлага традиционни сладкиши, сред които каноли, пиньолата, торончино, фрута мартонара. Задължително опитайте любимия десерт на местните Bianco e Nero - профитроли, пълни и покрити с крем от джандуя (приготвен от какао и лешници).

Потопете се в историята на Сиракуза


Туристите посещават Сиракуза заради храмовете, но не пропускайте Castello Maniace – подобен на крепост военен замък на остров Ортигия, който е бил използван за защита на Сиракуза през древността. Джани Риота, автор на книгата “Сицилианска чест”, разказва, че математикът Архимед, който бил от Сиракуза, допринесъл за военната защита на града по време на римската обсада, като отразявал слънчевите лъчи върху платната на врага.


Сиракуза, източник: Unsplash

Градински прелести
Ако сте в Рагуза, град на хълм в югоизточна Сицилия, разходете се из Giardino Ibleo – градина от 19-ти век с екзотични растения, фонтани и скулптури. Тя се намира в подножието на Ragusa Isla, стария град, известен със своите дворци и църкви.
Следвайте пътеките в градината до панорамната тераса за невероятна гледка към долината. Градината е особено красива през пролетта, когато дърветата на Юда експлодират в розови цветове.


Поемете въздух
Очарованието на Таормина е легендарно, но тази слава идва и с големи тълпи.
За да избягате от тях, кривнете в Casa Cuseni - малък музей в края на града. Сградата и нейната терасовидна градина са проектирани от Робърт Китсън, английски художник, който се присъединява към процъфтяващата емигрантска общност на Таормина в началото на 20 век. Освен това разполага с библиотека и минихотел, в който преди са отсядали само художници, но сега е отворен за всеки.

Няма място като Рим - уроци по история от хотелите на Вечния градПриличащи на палати от отминали епохи и неделима част от съвременната структура на града, всеки хотел е запечатал определен момент от историята

Открийте своя плаж
Не казвайте на никого за плажа Соварето, който се намира близо до кацналия на хълм на югозападния бряг на Сицилия град Агридженто. Освен красива плажна ивица, има и два басейна, както и барове.
Другият бетон
Сицилианският град Джибелина преживява опустошително земетресение през 1968 г.

Днес там ще откриете зашеметяващия проект „Il Grande Cretto“, създаден след него. През 1984 г. Алберто Бури трансформира руините с помощта на скулптурни листове от бетон. Вижте ги.

Сицилия може да стане европейски енергиен хъб. Но не всички са съгласниЗащо губернаторът Ренато Шифани издаде забрана за монтиране на соларни панели

Тайни находки


Много хора отиват в музея Palazzo Abatellis в Палермо, за да видят „Благовещение“, шедьовърът на Антонела да Месина на Мадоната, но тайната находка тук е „Trionfo della Morte“, фреска от 15-ти век, която е с размерите на „Герника“ на Пикасо. Картината за смъртта на един град е особено вълнуваща след съвременния бич Covid и е определяна за невероятно произведение на изкуството.

Вижте кой дърпа конците
Научете повече за opera dei pupi или сицилианския куклен театър, като посетите потомствените майстори на кукли Fratelli Napoli в Катания или Famiglia Argento в Палермо. Ще се потопите в производството на тези човечета, включващи не само дърво и метал, но и митове, религия, уроци за добро и зло и легенди за крале.

Dolce Vita за напреднали: Невероятни съкровища само на час от РимСамо на час път от столицата ви очакват истински съкровища с неизвестни исторически обекти, тайни сензации от миналото и естествените природни забележителности

Малките острови с големи неща


10 минути пътуване с ферибот ви делят от пристанищния град на западния бряг на Сицилия Марсала до малкия остров Мозия, чиито руини включват пуническо гробище. Не пропускайте музея Giuseppe Whitaker, известен с мраморна статуя на гръцки колесничар.

Върнете се с ферибот на континента до избиte Florio или винарната Pellegrino, за да отпиете вино Marsala.

Мостът до Месина: Мафията и географията пречат на голямата италианска мечтаАко бъде построен, той ще е най-дългият висящ мост в света

Селски живот
На югозападното крайбрежие на Сицилия в малкото рибарско селище Шака всеки ден може да купите прясна риба. Шака освен това е дом на много традиционни и съвременни занаятчии, които ще ви пленят с произведенията и историите си.
Посетете Casa dell’Aromatorio – прекрасно място в реновирана пещера, в което може да преспите, да хапнете или просто да се потопите още повече в миналото на Сицилия.
Не пропускайте Полици и Петралия – планински села с грандиозни църкви. Не много далеч, в Terrazza Costantino, изискан ресторант в община Склафани Бани, главният готвач Джузепе Костантино ще ви посрещне с разкошно меню, което понякога включва кралски скариди.

Сардиния въвежда драконовски мерки за чужденци на най-известните си плажовеВходни такси, ограничен престой и забрана на хавлиени кърпи са част от новите правила

Природа и изкуство


Чефалу, на северния бряг на острова, е чудесно място за разходка с деца, пълно със стари сгради и красиви плажове.


Не забравяйте да посетите едно не толкова популярно място: Museo Mandralisca, малък частен музей, в който има една специална картина: „Портрет на непознат моряк“ на Антонело да Месина. Мистериозната усмивка на моряка често е сравнявана с тази на Мона Лиза.

Сицилианската Testa di Moro e писък в интериора след сериала „Белият лотос“Експанзията на максимализма – без рамки, граници и стереотипи

Вечеряйте с призраци и вижте залеза в Палермо
Докато сте в Палермо, не пропускайте да отидете на гробището Света Орсола – колкото и странно да звучи тази препоръка. Това място обаче е и красив парк, а в центъра му има църква, построена преди почти 1000 години. В Сицилия 2 ноември е денят за почит към мъртвите, който местните отбелязват, като ядат сандвичи „Муфлета“.
На върха на Ambasciatori Hotel пък има озеленена тераса с изглед към Палермо. Използвана от гостите за закуска сутрин, вечерта тя е отворена и за широката общественост.
Залезът над този великолепен град с куполи и кули, докато светлините примигват и очертанията на околните хълмове блестят в тъмното, е незаменима гледка. С чаша свежо Grillo, сицилианската алтернатива на Совиньон Блан, това е идеалният завършек на деня в Палермо.