Ваканцията с приятели трябва да е идеалната възможност да се отпуснете, да си починете и да се забавлявате, без да мислите за проблемите от ежедневието.

Но координирането на големи групи хора не винаги е лесно, напомня CNN.

Всички сме чували ужасяващи истории за пътувания, в които се водят спорове за пари, маршрути, превоз и хотели, а в някои случаи дори се стига до обидни коментари по време на коктейлите вечер.

Независимо дали в момента планирате ваканция с приятели или ви предстои дългоочаквано пътуване с голяма компания, ето няколко съвета, за да се забавлявате на спокойствие и да не се стига до ситуация, в която всички са скарани.

Помислете внимателно кой ще дойде

Кого ще поканите? Може би отговорът е очевиден, защото имате банда, с която винаги пътувате или група от близки приятели, с които винаги сте искали да почивате заедно. Но ако никога досега не сте го правили или смятате да съберете приятели от различни периоди на живота си, не е лошо да обмислите потенциалната групова динамика.

Ако имате приятели, които предпочитат разходките и приключенията на открито, те едва ли ще са доволни от почивка с групата, която обикаля баровете и държи на луксозното настаняване.

Освен това, пътуването може да бъде стресиращо - някои приятели може да се разбират много добре по време на социални събития, но характерите им да се разминат, когато гонят полет или трябва да спят във ваканционен имот под наем, който не отговаря на обявата.

Най-общо казано, колкото по-близка по интереси е групата, толкова по-вероятно е ваканцията да е приятна и да мине по вода.

Коя е любимата държава на дигиталните номадиIT, технологии, медии, реклама, PR и маркетинг са най-често срещаните сектори за работа като дигитални номади

Определете бюджет и се придържайте към него

Разговорите за финанси могат да бъдат неудобни, но те са неразделна част от планирането на ваканцията. Най-добрата стратегия е още в началото да определите бюджет за настаняване и пътуване.

Ако искате да сте сигурни, че никой няма да се окаже без пари, помолете всички да бъдат предварително информирани от самото начало и се уверете, че няма да има изненадващи допълнителни разходи по-късно.

Челси Дикенсън, 33-годишната основателка на уебсайта Cheap Holiday Expert, предлага идеята да създадете формуляр в Google, който всеки може да попълни анонимно, като опише подробно предпочитания от него бюджет и всякакви други притеснения или мисли. По същество създавате въпросник за приятелите си, допълва Дикенсън пред CNN.

Начинът на разпределение на разходите преди и след почивката ще зависи от динамиката на групата, финансовото състояние и собствените ви предпочитания - но какъвто и да е отговорът, най-добре проведете този разговор, преди да тръгнете на път.

Докато някои приятели може да са щастливи да възприемат политиката "аз платих за Uber, ти купи пиенето", други може да се чувстват по-комфортно, знаейки, че всичко е разделено поравно.

Сису или защо финландците са най-щастливите хора в светаТова е понятие и начин на живот, които са вплетени във финландската култура от повече от 500 години

Изберете внимателно дестинацията и мястото за настаняване

И така – бандата е събрана, бюджетът е определен. Сега остава да изберете къде всъщност отивате.

Ако все още не ви се е налагало да разглеждате думата "компромис" в процеса на планиране, ето къде тя почти гарантирано ще се появи.

Може би някой от вас се е влюбил в красотата на Сицилия, докато е гледал "Белият лотос", и отчаяно иска да лети до Палермо, но някой друг вече е отметнал Италия от списъка си с желания и мечтае да се разходи из фиордите на Норвегия.

Може би на някои им харесва идеята да прекарват вечерите в уединена хижа с хидромасажна вана, но други предпочитат да отседнат в оживен градски хотел с бар на покрива.

Груповата ваканция е - общо взето, повече за групата, отколкото за дестинацията. В края на краищата, макар че теоретично целта на пътуването е да изследвате заедно някое място, ако държите да сте свободни да отидете където си поискате, по-добре е да пътувате сами или да изберете само един съмишленик, отбелязва CNN.

Това не означава да се откажете от мечтаното пътуване, а просто да се впуснете в преживяването, знаейки какво иска всеки, като се уверите, че всички сте на едно мнение. Дори ако групата гласува за дестинация, която сте посещавали преди, завръщането с приятели гарантирано ще бъде различно преживяване.

Опознайте силните си страни и динамиката на компанията

Познаването на собствените ви силни страни и тези на приятелите ви ще помогне да организирате почивката възможно най-правилно.

В зависимост от това колко голяма е групата ви, някои естествено ще влязат в ролята на организатори, а други може да заемат по-второстепенна позиция.

Ако всички сте естествени организатори, може да се наложи неохотно да отстъпите контрола на някой приятел - но ако той ви е много близък, знаете, че ще свърши добра работа и можете да му се доверите.

Насладете се на това, че поне веднъж ще заемете задната седалка, и се съгласете да се возите.

Какво означава за бъдещето на туризма бумът на соло пътешественичките Стартиращи фирми осъзнават, че пазарът за жени, които предпочитат соло приключения, е недостатъчно обслужван

Планирайте предварително, но оставете място и за импровизации

Не искате да принуждавате приятелите си да се ангажират с график по часове, но си струва да имате представа какво се надявате да видите и направите по време на пътуването, преди да тръгнете.

Това е особено важно когато групата е голяма – ако сте 12 души например, може да се наложи да резервирате ресторанти или да организирате вход за музей. Освен това, ако имате предварително планиран график, 12 души няма да губят часове всяка сутрин, за да се договарят за дейностите през деня.

И макар че планирането винаги е полезно, някои от най-хубавите моменти в пътуването се случват спонтанно. Не се обвързвайте с конкретен график, който не може да бъде променен в рамките на деня или не оставя място за импровизация.

Някои от най-хубавите ви спомени ще бъдат създадени в онова малко заливче, на което случайно сте се натъкнали без да подозирате или в бара, вграден в скалите, който сте забелязали в последния момент.

Идва натоварен и скъп летен сезон. Как да пътуваме изгодноЕто как да организирате лятното пътуване по възможно най-практичния и спестовен начин

Отделете време за себе си, когато имате нужда

В една голяма група всеки има различни интереси и е нереалистично да се очаква, че ще останат заедно през цялото пътуване.

Освен това, независимо колко близки сте с приятелите си, с напредването на дните може да се окаже, че ви се иска да останете малко сами.

Не се смущавайте да отделяте време за себе си, ако и когато имате нужда от това - независимо дали става въпрос за излизане на кафе или за посещение на забележителност, която само вие искате да видите.

Ако се разочаровате от някого в компанията, отделете малко време за себе си и това е добър начин да разрешите ситуацията, без да направите или кажете нещо, за което после ще съжалявате. Не се поддавайте на желанието да кажете лоша дума за приятел пред друг по време на пътуването. Ако наистина искате да се разсеете, напишете съобщение на някой неутрален човек вкъщи.

Шест дестинации за всички, които не понасят туристиОт Амстердам до Венеция – най-горещите дестинации в Европа се борят с мощен прилив на туристи през цялата година

Насладете се на момента

Дълго време след като забравите за странната стая от Airbnb, която вашият приятел е резервирал, или ресторанта, в който никога не бихте седнали, или леко напрегнатия разговор за разделяне на сметката в магазина за хранителни стоки, все още ще си спомняте за качественото време, което сте прекарали с приятелите си.

Никой не е безупречен и никое пътуване не е перфектно, но в това несъвършенство може да има нещо безценно. Обичайте приятелите си заради техните странности – които може да се проявят с пълна сила по време на ваканцията и те ще ви обичат заради вашите.

Преди да се усетите, ще сте се върнели вкъщи и екзалтирано ще споделяте любимите си снимки от ваканцията или вече ще планирате следващото пътуване с бандата.