Необичайно горещо лято или ново нормално състояние? Много хора нямат търпение да разберат дали тазгодишната гореща вълна в Южна Европа е аномалия или част от по-дългосрочен модел, причинен от изменението на климата.

Том Марчант, съосновател на базирания в Лондон оператор на луксозни пътувания Black Tomato, заявява пред CNBC, че компанията му вече е забелязала промяна в интереса на пътуващите, които се надяват да избегнат горещините през лятото.

"Наблюдаваме силен интерес и желание да се възползваме от скандинавското лято", казва той. "Скандинавските дестинации като Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия бележат ясно изразен ръст на продажбите."

Тенденцията "скандинавско лято

Интересът към посещение на Средиземноморието е спаднал с 10% за периода от юни до ноември тази година, според данни, публикувани от базираната в Брюксел Европейската комисия за пътувания, след като лятото на 2022 г. се оказа най-горещото в Европа в историята.

Лято в Алпите: Как един ски курорт се адаптира към климатичните промениКлиматичните промени водят до кратък и непредсказуем ски сезон, което принуждава хижите в Алпите да променят подхода си към туризма


От друга страна, летните резервации за Скандинавия са се увеличили с 37% спрямо миналата година, казва Марчант, позовавайки се на данни на компанията си."И очакваме, че този показател ще продължи да се покачва".

Тенденцията за "скандинавско лято" се проявява и сред наемателите на летни жилища, според Expedia Group. Това е особено видимо при германските туристи, които пренасочват търсенията си за почивка на север, като интересът към Южна Норвегия се е увеличил с 35% през първите две седмици на юли спрямо същия период на юни, отчитат от компанията.

Данните на Expedia Group показват също така, че интересът на германците към ваканционни жилища е нараснал в южните окръзи на Швеция - Скане и Блекинге.

Търсенето на ваканционни жилища от цяла Европа се е увеличило значително в още няколко дестинации, които доскоро не влизаха в летните планове за почивка - Единбург, Шотландия +20%, Рига, Латвия +25%, Талин, Естония +25%.

Европейски остров се обяви за зона без телефониУчастието в дигиталната детоксикация за туристите е доброволно


В цяла Европа интересът към наеми на жилища в южната шведска провинция Смаланд съперничи дори на този към популярния испански остров Тенерифе и надвишава интереса към италианския град Римини, сочат още данните на Expedia Group.

Промени в Испания

Испания е най-популярната дестинация за пътуване в анкетата на Европейската туристическа комисия, проведена сред повече от 6000 туристи от Европа. Но интересът към нея също се променя.

По данни на Expedia Group търсенията на ваканционни жилища в популярни места като Коста Бланка, Коста Брава и Майорка остават стабилни от юни до юли, но интересът към жилищата под наем се покачва осново по северното крайбрежие на Испания. Търсенето на жилища се е увеличило в Коста Верде, Коста де Кантабрия и в автономната област, известна като Страната на баските.

Алтернативи на гръцките острови

Миналия месец горските пожари в Гърция принудиха десетки хиляди хора да бъдат евакуирани от островите Родос, Корфу и Евия и то докато някои от тях все още бяха по бански. Гръцките острови са сред най-предпочитаните места за летни пътувания в Европа, но Марчант казва, че някои хора се насочват към други островни групи, разположени много по-на север.

Гърция не е само Тасос и Миконос. Непознатите острови, които ще ви очароватНеизменен фаворит на туристите, Гърция винаги има запазено място сред най-добрите дестинации за почивка в Европа


"Лофотенските острови в Норвегия са особено привлекателни за нашите клиенти със семейства като идеална алтернатива на гръцките и хърватските острови", казва той, особено "за тези, които не искат силната жега на Средиземно море".

По думите му „дестинации като Канада, националните паркове на САЩ и европейските скрити съкровища като Словения също се оказават особено популярни."

Италия през есента

Лятото може и да е синоним на пътуване за мнозина, но заплахата от горещи вълни, горски пожари, наводнения и урагани кара някои да изместят ежегодните си пътувания към други сезони.

Все повече хора избират пътуванията през есенния сезон, които често са с по-ниски цени на хотелите, повече свободни места и по-добри температури, казва Марчант и добавя:

Идва натоварен и скъп летен сезон. Как да пътуваме изгодноЕто как да организирате лятното пътуване по възможно най-практичния и спестовен начин


"В южната част на Италия Пулия и Сицилия се представят добре, особено през есента. Все още ще имате топло и слънчево време и през октомври, предвид близостта със Северна Африка, но по-малко тълпи и по-спокойно преживяване."

Планината заменя плажовете

Заради повишаването на летните температури в Европа все повече хора търсят по-високи места и планински местности, казва още Марчант. "Виждаме подновен интерес към Доломитите, швейцарските и австрийските Алпи, места като Люцерн и Зьолден".

Пролетно проучване на Европейската комисия за пътувания сред повече от 6000 европейци показва, че причина номер 1 за избор на дестинация за пътуване са "приятните климатични условия“. Затова и в убийствените летни жеги интересът към пътувания до места като Люцерн, Швейцария, през лятото се увеличава.