ЮНЕСКО препоръчва една от най-популярните и уязвими туристически дестинации в Италия да бъде добавена към списъка на застрашените обекти на културното наследство.

Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата призовава италианското правителство да "осигури максимална отдаденост" за решаване на "дългогодишните проблеми" във Венеция, която от години се бори с огромния брой на туристите и последиците от изменението на климата, съобщава CNN.

Венеция е едно от 1157-те места, които понастоящем са обявени за обекти на световното културно наследство и които имат "изключителна световна стойност" заради своите културни или природни дадености.

Препоръката за включването на Венеция в списъка на застрашеното световно наследство е направена от експертите на ЮНЕСКО и консултативния орган в предварителния дневен ред преди 45-ата сесия на Комитета за световно наследство на агенцията, която ще се проведе през септември в Рияд, Саудитска Арабия.

От зори до здрач: Карнавалът във ВенецияКарнавалът привлича три милиона туристи от цял свят. Всяка година той е подчинен на различни теми, които разкриват фантазията и чудесата на природата, като метафора на живота


В проекторезолюцията се твърди, че не е постигнат "значителен напредък в решаването на постоянните и сложни проблеми, свързани по-специално с масовия туризъм, проектите за развитие и изменението на климата". В нея се посочва също така, че тези проблеми водят до "влошаване на състоянието и увреждане на сградните структури и градските райони, влошават културната и социалната идентичност и застрашават целостта на културни, екологични и ландшафтни характеристики".

Проблеми с климата и туризма във Венеция

През последните години Венеция е изправена пред истинска въртележка от проблеми, свързани с климатичните условия, припомня CNN.

През февруари тази година градът беше обхванат от толкова голяма суша, че беше невъзможно гондолите, водните таксита и линейките да преминават през някои канали. През ноември 2019 г. наводненията пък бяха толкова силни, че застрашиха сериозно исторически сгради и обекти.

Шест дестинации за всички, които не понасят туристиОт Амстердам до Венеция – най-горещите дестинации в Европа се борят с мощен прилив на туристи през цялата година


Свръхтуризмът във Венеция също е постоянен проблем и ЮНЕСКО адмирира някои от усилията, които се полагат за борба с него, като например забраната за влизане на големи кораби в басейна Сан Марко - канала Джудека. Въпреки това в доклада се казва, че "последиците от продължаващото влошаване на състоянието в резултат на човешката намеса, включително продължаващото застрояване, въздействието на изменението на климата и масовия туризъм заплашват да причинят необратими промени за Венеция“.

Градската управа на културния център вече е заявила, че "внимателно ще прочете предложеното решение, публикувано от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, и ще обмени мнения с правителството".

Потърсени от медията за коментар, от Министерство на културата и Министерството на туризма на Италия са отказали такъв.