На прага на предстоящия летен сезон, когато орди от туристи се спускат към Италия, един от регионите на Ботуша ограничава броя на посетителите, за да предотврати прекомерния туризъм, съобщава CNN.

Автономният регион Алто Адидже, известен още като Болцано - Южен Тирол, в северната част на страната, въведе ограничение на броя на нощувките и наложи забрана за откриване на нови места за настаняване, освен ако не се закрият други.

Районът, който граничи с Австрия, е една от най-известните врати към Доломитите, където посетителите се стичат, за да видят впечатляващите скалисти върхове, които по залез слънце се обагрят в розово, ледниковите езера и симпатичните тиролски градчета с изкушаващи кнедли и местна бира. Желаещите могат да упражнят и немския си, тъй като провинцията е двуезична.

Пасторално пътешествие с cucina bianca – забравената кухня от АлпитеФренски готвач съживява рецепти от тучните склонове между кулинарните кралици на Европа

Болцано е дом и на "Леденият човек" - естествено мумифицирано тяло на местен човек, починал преди около 5200 години. Тялото му - заедно с почти идеално запазените му дрехи, има свой музей в града.

Арнолд Шулер, който отговаря за туризма в провинцията и който предложи новия закон, заяви пред CNN, че регионът е "достигнал предела" на това, което може да понесе.

"Достигнахме предела на ресурсите си, имаме проблеми с трафика", казва той и допълва, че искат да "гарантират качеството на живот на местните жители и туристите", което през последното десетилетие става все по-трудно.

Ресторант в Милано приема клиенти, ако си сготвят сами Целта е италианците да се върнат към спомените за семейната идилия

Алто Адидже е известен като рай за разходки на открито, но Шулер казва, че дългогодишната му репутация е застрашена от огромния брой хора, които посещават района. "Туристите идват тук, за да се разхождат и да видят красиви места, а не за да попаднат в задръстване", казва той.

През 2022 г. са реализирани 34 милиона нощувки. "В определени периоди от годината това става много", казва той пред CNN.

"Туристическият сектор е важен за нас, за работните места и икономиката, но достигнахме предела, затова предприехме тези мерки, за да гарантираме по-добро управление на потока от хора и да гарантираме настаняването на туристите."

Законът, който е приет през септември 2022 г., не позволява да се регистрира ново място за настаняване (включително Airbnb) или да се добавят повече стаи, без разрешение от местните власти.

Определеният лимит е бройката, достигната през 2019 г., затова до 30 юни собствениците трябва да докладват на властите колко гости са настанили през тази година, като по същество добавят към тях и местата, които досега не са отчетени в официалните данни.

Окончателният брой ще отбележи границата, която не може да бъде надвишавана в бъдеще. Всяко място за настаняване ще има фиксиран брой стаи, а всяка община (местен орган на властта) също ще има фиксиран брой на всички места под нейно управление.

На Амстердам му писна от купонясващи туристи и има ново послание към тяхЕдна от най-популярните европейски дестинации предприема стъпки, за да обезсърчи посетителите, които се интересуват от канабиса и квартала на червените фенери

За да се подпомогнат малките предприятия, местните власти в Алто Адидже ще разполагат с още 7 000 предполагаеми "легла", които ще бъдат разпределени по тяхна преценка на малки места за настаняване с капацитет под 40 гости. Други 1 000 "легла" са заделени за отпускане при изключителни обстоятелства.

Еднодневните екскурзии, които се смятат за бича на страдащата от свръхтуризъм Венеция, също няма да останат незасегнати.

От 2021 г. насам достъпът с кола до Лаго ди Брайс (или Прагер Вилдзее) - съвършено ледниково езеро в планината, което е основен обект на Instagram - в пиковия сезон е само с резервация.

Шулер казва, че регионът е предприел този ход, който той нарича "пилотен проект", защото ситуацията е ставала нетърпима. "Трябва да се регистрираш, за да отидеш до езерото, но по този начин ти е гарантиран достъпът и няма да имаме твърде много хора. Но също така всеки, който отиде, може да види езерото."

Бали започва да губи търпение към руските и украинските туристиВластите призоваха за прекратяване на визите за граждани на Русия и Украйна

Достъпът до Алпе ди Сиузи – обширна алпийска поляна в на планината - също е ограничен. Пътят до платото е затворен между 9 и 17 ч. за частни превозни средства. Всеки, който иска да пътува, трябва да използва обществения транспорт. Жителите на платото и тези, които имат резервиран хотел, са освободени от това изискване.

Това ще е само първата част от по-широка система за резервации за популярни места, тъй като Шулер казва, че "със сигурност ще направят това и в други райони". Ограничаването на достъпа до най-популярните места е от полза за всички, като го сравнява с музеите и галериите, които продават определен брой билети.

"Доволни са не само местните жители, но и туристите, които имат по-малко проблеми, разполагат с паркинг и могат да намерят къде да се хранят."

Шулер казва, че потокът от туристи затруднява и живота на местните жители, които трудно намират жилище.

"Намирането на жилище става все по-трудно, защото много от тях са превърнати в туристически обекти", казва той и добавя, че в резултат на това разходите за наем са се увеличили.

Пицата идва от САЩ? Скандално интервю на професор по хранене шокира Италия Той поставя под съмнение автентичността на емблематични италиански ястия

Населението на региона е около 532 000 души, като броят на жителите надвишава броя на туристическите легла приблизително в съотношение 2:1, но тази средна стойност се дължи на някои райони, в които има малко туристи. "Имаме райони, в които броят на туристическите легла е много по-голям от броя на жителите", казва Шулер. Той допълва, че броят на Airbnb в региона се е увеличил с 400% през последните 5 години.

"Винаги сме казвали, че искаме да бъдем регион за туристите, но и място, където местните хора живеят добре", допълва той.

Регионът е изготвил и документ от 100 страници, наречен "Програма за развитие на туризма след 2030 г. в провинцията".

В нея са описани дългогодишните проучвания за туристическите практики и цели за развитие на региона по устойчив начин. Друга стъпка е въвеждането на система за оценка "зелена звезда", която да възнаграждава хотелите, работещи по устойчив начин.