Майда Джоунс предлага странни услуги на своите клиенти. По-точно – осигурява им контакт с мъртвите. Срещу съответната сума, разбира се. Ако клиентът желае, може да се направи опит и за връзка с мъртъв домашен любимец – котка, куче или хамстер, няма значение. Всички души, човешки и животниски, са някъде там в отвъдното. Животът никога не свършва, просто съществуването приема различна форма.

Майда е сертифициран медиум. Преминала е няколко обучения. В чисто човешки план тя смята, че ученето през целия живот е изключително важно. Тя има свой бизнес. Може да ѝ се обадите по телефона, да ѝ пишете имейл, изобщо начини за връзка колкото си щеш.

Майда Джоунс не е измислен герой. Това е съвсем реална жена-медиум, която живее в Касадага, Флорида, и предлага контакти с отвъдния свят. И тя далеч не е единствената.

Добре дошли в общността на медиумите

Наричат Касадага „духовно място“, защото тук живеят и работят десетки "специалисти" като Майда Джоунс – основното им занимание е контакт с духове.

Това религиозно и философско движение се заражда в Ню Йорк в края на XIX в. За негова рождена дата се смята 31 март 1848 г. Тогава сестрите Кейт и Маргарет Фокс твърдят, че са общували с духа на починал търговец, живял в къщата им преди години. В следващите десетилетия спиритуализмът се разраства и печели все повече последователи. Появяват се медиумите, които твърдят, че могат да си говорят с духове от отвъдното.

Макар да е базиран донякъде на християнската религия, спиритуализмът е яростно отричан от църквата.

През 1894 г. в Касадага е основана общност на спиритуалистите. Джордж Колби твърди, че мястото му било посочено от дух. Оттогава досега там живеят хора с такива убеждения. Съществуването на такива религиозни общности не е изключение в САЩ.

В последните години Касадага се появява все по-често на туристическата карта. Убеждението, че може да се общува с мъртвите има немалко привърженици, а очарованието на едно духовно място привлича посетители. Към днешна дата Касадага предлага хотелско настаняване като всеки друг курорт в света – нощувка с включена закуска и подобни екстри.

5 места за НЛО туризъмБивш офицер от американското разузнаване съобщи под клетва, че правителството на САЩ разполага с доказателства за форми на извънземен живот

Медиумите правят бизнес

Четат на карти Таро и правят сеанси. Има дори забавления в „Къщата на духовете“, караоке и други атракции.

Но това е за хората, които може би не вярват много. За онези, които отиват в Касадага заради общуването с духове, има специална програма. Първата спирка за тях е образователният център или книжарницата на Андрю Джаксън Дейвис.

Сградата е построена през 1905 г. и носи името за считания за пионер на спиритуализма Дейвис. В книжарницата могат да се намерят всякакви четива на тема спиритуализъм и мистицизъм, както и специални камъни, за които се твърди, че действат добре при почти всички болести. Там може да се види и програма на всички събития в градчето. Освен това има и списък на медиумите заедно с тарифите им. Те варират от 50 до 200 долара на час. Сеанс може да се резервира и предварително.

Опитващият да се свърже с духовете на мъртвите обаче трябва да е честен, пише на официалния сайт на Касадага. Не бива да обърква медиума или да го лъже. Не трябва и да спори с него. Ако се вярва на сайта, един дух може да осъществи контакт с живия по разнообразни начини – чрез име на човек, описание на случка или нещо друго. Дори и да бъде установен контакт, не бива да се иска удължаване на сеанса. Медиумът знае кога „силите са изчезнали“. А клиентът е добре дошъл да си плати за следващ сеанс, когато поиска.

Всичко това може да изглежда като абсолютно шарлатанство, но това не значи, че няма хора, които да му повярват.

Градът, в който хората живеят под земята Развитието на Кубър Педи започва след откриването на находищата с опал през 1915 г.

Годишно през Касадага минават между 15 и 17 хиляди туристи

Нямат ясно изразен профил. Местните ги определят като хора, които търсят „напътствие и изцеление“.

Живеещите в Касадага, макар да общуват с мъртвите, имат съвсем ясна представа за реалността. Те добре знаят, че колкото по-популярна стане тази дестинация, толкова повече хора ще я посещават и съответно приходите ще се увеличават.

Дори и в момента в Касадага няма достатъчно медиуми, за да се отговори на търсенето. Хората, които искат да се занимават с това, преминават през нелеко обучение между 4 и 6 години. През това време трябва да демонстрират способностите си, а в края на курса получават сертификат и могат да започнат да работят.

Така бизнесът с разговори с мъртви процъфтява. И защо не? Желаещите да се свържат с отвъдното очевидно не са малко.