Мечтали ли сте някога за собствен замък в красив район на Италия, да се разхождате покрай укрепените му стени като истински монарх, който се радва на своето кралство? Според CNN това е възможно за по-малко от цената на градска къща в центъра на Лондон или мансарден апартамент в историческия център на Рим (а защо не и за по-малко по-луксозен апартамент в центъра на София).

Средновековният замък и селцето Серавале, разположени по средата на пътя между Модена и Болоня в северния италиански регион Емилия-Романя, се продават за 1,9 милиона евро.

Замъкът е пригоден за живеене и е снабден с парно отопление, нуждае се само от минимални ремонти, а и цената може да се договаря, добавят от медията и посочват, че замъкът, разположен сред зелени хълмове, се предлага заедно с част от селото, което носи същото име и някога е било част от владенията в неговото подножие. То е дом на 40 жители, има църква със стенописи, традиционна таверна и музей на виното, посветен на местния селски живот.

Всъщност, обекта, който се продава, е съвсем истинско древно укрепление с площ 1800 кв. м, разположено на 400 м надморска височина. Имотът се състои от величествен замък, построен върху руините на езически селища, дворец на три нива от XVIII в., наречен Palazzo Boccadiferro, в който настоящите собственици живеят от време на време, ловна хижа, четириетажна наблюдателна кула, построена през 1227 г. и реставрирана през 1523 г., панорамна алея и пищен парк с площ 14 000 кв. м.

Италианското село, което може да наемете за цялата фамилияАко спечелите битката за настаняване, може да отседнете в замъка му

В момента имението се отдава под наем за частни събития и конференции, но настоящите собственици вече не са в състояние да се справят с управлението на обширния имот.

Усещане за история

В материала си за приказната оферта от CNN описват историята на имота, която е, меко казано, интересна. Укреплението векове наред е било в центъра на териториални вражди и битки срещу нашественици. Преди обединението на Кралство Италия през 1861 г. страната е разделена на много градове-държави, всяка от които се бори за надмощие.

През XII в. замъкът е обект на ожесточен спор между Модена и Болоня заради стратегическото му военно положение. В онези времена подобни структури са били малки военни микрокосмоси, който са защитавали голяма част от земята, фермерите и арендаторите.

Укреплението, построено върху пепелищата на древен римски военен пост, наречен Верабулум, е завладяно и разрушено от ломбардските племена през VIII в.

Легендата разказва, че след като е възстановен век по-късно, замъкът е приютил Карл Велики на път за Рим, за да бъде коронясан за император, придружен от френски войски.

Дворецът в рамките на имението, наречен на фамилията Бокадиферо (на италиански "желязна уста"), която го управлява в продължение на четири века, разбира се, е пълен и с истории за духове. Според местните предания, например, замъкът и имението са обитавани от духа на един от господарите Бокадиферо, за когото се твърди, че е убил 12 свои съпруги.

Но ако истории за духове не ви плашат и имате 2 милиона евро за инвестиции, сигурно си заслужава да се замислите над тази оферта. Особено ако сте си мечтали да си имате собствен замък.