Има места, където дори най-смелите и закоравели хора не искат да попаднат. Места на кървави трагедии, убийства, свръхестествени явления или просто много зловещи събития, които побиват тръпки дори и в най-смелите хора.

Ако сте един от онези хора, които изпитват странно очарование към обитавани от духове места и страшни места, със сигурност ще се насладите на следващите предложения за посещение.

Остров Хашима, Япония

Някога дом на над 5000 души, остров Хашима сега е изоставено и страшно място, разположено на около 15 километра (9 мили) от град Нагасаки, Южна Япония. Островът е служил като минно съоръжение, но след като въглищата са били изкопани, жителите му бързо са изоставили това място, оставяйки го на милостта на природата.

Езерото Натрон, Танзания

Разположено в северна Танзания, Натрон е солено и газирано езеро, известно с изключително високото си съдържание на сол и изгарящите температури до 60 C. Има няколко вида животни, които са успели да се адаптират към тази сурова среда, но ако друго животно докосне водата, то може да изгори кожата му и да го убие. След това отлаганията на натриев карбонат в езерото ще съхранят мъртвото тяло, превръщайки го в истинска мумия.

Катакомбите на Париж, Франция

Нарича се „Империята на мъртвите“. Тази парижка катакомба е една от най-големите и страшни катакомби в света. С обща дължина от около 200 км, катакомбите се смята, че съдържат останките на около шест милиона души. Поради тяхната изключителна дължина и сложност, много хора са се оказали изгубени и в крайна сметка са умрели там през годините.

Концентрационен лагер Аушвиц, Полша

Разположен в Освиенцим в Южна Полша, нацисткият концентрационен лагер е място, където са загинали най-малко 1,1 милиона (предимно евреи) затворници. Условията на живот в лагера са изключително брутални и много от тези, които не са убити в газовите камери, умират от глад, принудителен труд, инфекциозни заболявания, екзекуции или нечовешки медицински експерименти.

Музей Вролик, Холандия

Разположен в Амстердам в Амстердамския университет, музеят Вролик е един от най-зловещите и страшни музеи в света. Наречен на Вилем Вролик, холандски анатом и патолог, музеят се състои от различни човешки и зоологични части на тялото, фетуси и гипсови отливки, които показват различни аспекти на ембриологията, патологията и анатомията. Той също така включва множество примери за вродени малформации и медицински аномалии.

Санаториум Белиц

Разположен в Белиц, Бранденбург, източна Германия, санаториумът някога е лекувал нацисткия лидер Адолф Хитлер. Днес големият лечебен комплекс от 60 сгради е изоставен и разрушен. Осеяна с графити по олющените си стени, полуразрушената болница има обезпокоително страховита, апокалиптична атмосфера.

Хълмът на кръстовете, Литва

Разположен на около 12 км северно от град Шяуляй, Северна Литва, Хълмът на кръстовете е уникално католическо място за поклонение, забележително с огромния си брой кръстове, гигантски разпятия, статуи на Дева Мария, чучела и броеници . Точният произход на практиката да се оставят кръстове на хълма не е сигурен, но се смята, че сега хълмът е дом на най-малко 250 000 кръста.

Гората на самоубийците, Япония

Официално наречена Аокигахара, гората на самоубийците се намира в подножието на планината Фуджи в Япония. Исторически свързана с демоните в японската митология, гората има толкова гъсто разпределение на дърветата, че буквално блокира ветровете, което я прави изключително тихо и зловещо място. Въпреки многобройните табели, призоваващи хората да преосмислят действията си, гората по някаква причина се превърна в популярно място за самоубийства. Статистически тук се случват около 100 самоубийства всяка година.

Гробище Чаучила, Перу

Разположено на 30 км южно от град Наска в югозападно Перу, гробището Чаучила е древно гробище, което съдържа предиспански мумифицирани човешки останки и археологически артефакти. Поради изключително сухия климат на перуанската пустиня, изложените трупове, облечени в бродиран памук, са удивително добре запазени.

Лийп кесъл, Ирландия

Смятан за един от най-обитаваните от духове замъци в света, този има необичайно кървава история. В този замък от 13 -ти век е извършено брутално братоубийство и много хора са държани затворници и екзекутирани там. Поради това се говори, че замъкът е обитаван от редица духове, включително насилствено свръхестествено същество, известно като Елементала, най-разпознаваемо по придружаващата миризма на гниеща плът и сяра.

Ранчото Фрийман, Тексас

Парцел от 3500 акра между градовете Сан Маркос и Уимбърли в централен Тексас, ранчото Фрийман е посветено на различни области на изследване, включително съдебна антропология. Човешки останки се оставят там да изгният, за да могат да се изследват процесите на разлагане.

Припят, Украйна

Разположен в Северна Украйна, Припят е градът, в който се случи катастрофата в Чернобил през април 1986 г. По време на аварията, известна сега като най-тежката авария в атомна електроцентрала в човешката история, загинаха 31 души, но дългосрочните последици като рак и деформации са все още се отчита дори днес. Оценките се различават значително, но някои казват, че милиони хора са засегнати от трагедията.

Хотел Стенли, Колорадо

Един от най-известните обитавани от духове хотели в света, хотел Стенли в Естес Парк, Колорадо, вдъхнови Стивън Кинг да напише емблематичния бестселър „Сиянието“. Докато беше в хотела, Кинг отседна в стая № 217, но това е стая № 418, която съобщава за най-призрачната дейност. Предполага се, че хотелът е обитаван от Флора Стенли, съпругата на собственика, която обича да свири на пиано късно вечер. Твърди се, че нейният призрак е много видим и високопоставен обитател.

Туол Сленг, Камбоджа

Музеят на геноцида Тул Сленг в Пном Пен заема мястото на бивша гимназия, превърната при Червените кхмери в прословутия затвор за сигурност 21. До 20 000 души са били затворени, измъчвани и убити тук между 1975 и 1979 г. Мрачното музеят привлича стотици туристи всеки ден и съдържа снимки на затворници, черепи и инструменти за изтезания.

Островът на куклите, Мексико

Разположен на езерото Тешуило близо до Мексико Сити, Островът на куклите е най-страховитото място в Мексико. Легендата гласи, че единственият жител на острова, дон Хулиан Сантана, намерил тяло на удавено момиче в канал. Преследван от нейния дух, Сантана започва да купува кукли за момичето и продължава да прави това години наред, докато не се удавя в същите води. Днес стотици ужасяващи, осакатени кукли с отрязани крайници и обезглавени глави „украсяват“ острова.

Врата към ада, Туркемнистан

Известен също като Огнения кратер или кратера Дарваза, Вратата към ада е находище на природен газ в Дервезе, Туркменистан, което се срути в подземна пещера през 1971 г., превръщайки се в кратер на природен газ. Мислейки, че ще изгори след няколко дни, геолозите го подпалиха, за да предотвратят разпространението на газ метан, но оттогава кратерът гори непрекъснато.

Змийски остров, Бразилия

За тези, които страдат от офидиофобия (ненормален страх от змии), Змийският остров определено е най-страшното място на света. Разположен точно до бреговете на Сао Пауло, Бразилия, този малък остров от 110 акра е дом на повече от 4000 змии, включително вид усойница, която може да „стопи човешка плът“. Някои доклади показват, че можете да намерите змия на всеки квадратен метър тук.

Костница в Седлец, Чехия

Разположена в Централна Чешка република, костницата в Седлец е малък римокатолически параклис, разположен под гробищната църква на Вси светии. Параклисът е известен с това, че съдържа скелети на до 70 000 души, чиито кости са били артистично подредени, за да оформят декорации и обзавеждане за параклиса. Благодарение на уникалния си призрачен вид и атмосфера, това зловещо място е включено в няколко филма на ужасите.

Санаториум Уейвърли Хилс, Кентъки

Бивш център за лечение на пациенти с туберкулоза в началото на 20 век, санаториумът Уейвърли Хилс в Луисвил, Кентъки се смята за едно от най-страшните и обитавани от духове места в САЩ. Зад стените на санаториума са умрели до 63 000 души; много смъртни случаи се приписват на малтретиране или неморални експерименти. Сенки и писъци могат да се видят и чуят в цялата сграда, твърдят запознати.

Катакомби на капуцините, Италия

Разположени в сицилианския град Палермо, южна Италия, Катакомбите на капуцините са уникални гробни катакомби, известни с факта, че труповете са изложени като музеен експонат, облечени и подредени в гротескно подобни на живот постове. Съдържащи около 8000 трупа и 1252 мумии, катакомбите се превърнаха в популярно туристическо място.

Орадур-сюр-Глан, Франция

Разположено в западна централна Франция, Орадур-сюр-Глан е малко селце, което е било място на ужасно клане от нацистките германци през Втората световна война, след като се разпространиха слухове, че немски офицер е държан там като пленник. Като колективно наказание на жителите на селото е наредено да се съберат на селския площад и след това стотици от тях, включително жени и деца, са избити при ужасяваща картечна атака. В наши дни мястото служи като музей и постоянен паметник на жестокостите, извършени по време на германската окупация на Франция.

Фетиш пазар Акодесева, Того

Разположен в столицата на Того Ломе, пазарът е най-големият пазар за фетиши и вуду в света. Едно от най-страховитите места в Африка, пазарът предлага всичко - от леопардови глави и човешки черепи до вуду свещеници, които благославят и създават фетиши или предсказват бъдещето и правят лекарства, за да излекуват всичко, което ви боли.

Замъкът Бран, Румъния

Един от най-страшните замъци в света, замъкът Бран се смята, че е бил седалище на Влад III – жесток румънски владетел, по-известен като Влад Дракула или Влад Цепеш. Известен с бруталното набиване на враговете си, персонажът на Влад III вдъхновява Брам Стокър да напише прочутия си готически роман на ужасите Дракула. Замъкът обаче има още един страховит елемент – в един от параклисите му се крие златен ковчег, в който е поставено и заровено сърцето на кралица Мария.

Колманскоп, Намибия

Някога процъфтяващ център за добив на диаманти, Колманскоп сега е град-призрак в пустинята Намиб в южна Намибия. След Първата световна война, когато диамантеното поле бавно се изчерпва, градът започва да запада, докато окончателно не е изоставен през 1954 г. С течение на времето пустинята е превзела тази област, създавайки едно от най-зловещите места в Африка.

Пещерите с мумии Кабаян, Филипините

Намерени в Кабаян в провинция Benguet, Филипините, Kabayan Mummy Caves са естествени пещери, в които се намират Огнените мумии. Датиращи още от около 2000 г. пр.н.е., те са сред най-добре запазените мумии в света. Мумифицирането започва малко след като човек умре, когато той усвоява много солена напитка. След това трупът е измит и поставен на огън в седнало положение, като по този начин се изсушават течностите.