Японците отдавна са известни със своето различно от това на другите нации поведение.

Така че най-вероятно никой няма да се изненада от най-новото допълнение към оживения квартал Shibuya в Токио.

Поставено този месец, то е създадено, за да промени начина, по който хората мислят за обществените съоръжения.

Какво представлява? Две прозрачни тоалетни, инсталирани в местните паркове.

Когато не е заета, вътрешността на тоалетната е напълно видима отвън през цветни тонирани прозорци. Но щом влезете вътре и заключите вратата, стените стават непрозрачни.

Идеята е да предизвикаме нашите предварително създадени стереотипи, според архитекта на тоалетната Шигеру Бан.

„Има две неща, от които се притесняваме, когато влизаме в обществена тоалетна, особено ако е в парк“, се казва в изявление на Tokyo Toilet. „Първото е чистотата, а второто - дали има някой вътре.“

Прозрачността решава тези два проблема, а дизайнът на тоалетната е забавен и функционален. "През нощта съоръжението осветява парка като красив фенер", посочват още от компанията.

Стените на тоалетната в Yoyogi Fukamachi Mini Park се оцветяват в оранжево, розово и лилаво, докато тези на WC-то в Haru-No-Ogawa са в зелено и синьо. Всяко от съоръженията е разделено за жени, мъже, като има и многофункционална тоалетна.

Тъй като двете съоръжения са отворени за употреба на 5 август, те вече са популярни места за снимки, както и за вълнуващо преживяване - отвътре е трудно да се гарантира, че стените наистина са непрозрачни, особено с огледалата, отразяващи картини отвън, според CNN.

Двете тоалетни са част от 17 нови съоръжения, добавени в квартал Shibuya по проект на фондация Nippon. Предвижда се още една структура да отвори врати на 31 август, а друга ще дебютира на 7 септември, останалите 10 ще се появят през 2021 г.

Някои от най-ужасяващите тоалетни в света (снимки)Анкета сред 2 500 души разкри, че ходенето до тоалетна ни отнема средно 1 час и 42 минути седмично

От фондация Nippon се надяват, че те ще помогнат за подобряване на репутацията на обществените тоалетни.

„Япония е известна като една от най-чистите страни в света. Дори обществените тоалетни имат по-висок стандарт на хигиена, отколкото в голяма част от останалия свят ", се казва в съобщение на организацията.

"Въпреки това използването на обществени тоалетни в Япония е ограничено поради вярването, че те са тъмни, мръсни, миризливи и страшни."