Повишаването на морското равнище представлява сериозна опасност за всички природни дадености, включително островите. И макар да изглежда бавен процес, факт е, че затоплянето може да доведе до изчезване на цели острови по целия свят, преди 21-ви век да свърши. А надигащата се вода е само едно от многото страшни неща, които могат да се случат, ако ледниците продължат да се топят .

Соломонови острови

Соломоновите острови, група от близо 1000 острова и атоли в южната част на Тихия океан, бавно се превземат от морето. Всъщност нивото на морето се е повишило с около 8 милиметра годишно от 1993 г. насам . Той се издига толкова бързо, че столицата на провинцията е само на 2 м около морското равнище и се изгражда нов град за преместване на жителите. Според доклад от 2016 г., публикуван в списанието Environmental Research Letters, пет рифови острова вече са изчезнали, а няколко села са били унищожени от водата.

Малдивите

Популярните и красиви Малдиви, архипелаг в Индийския океан, който е дом на много курорти и дори на различни подводни хотели, също бавно се покрива от океана. Ниската височина на островите ги прави чувствителни към повишаването на морското равнище. Дори Световната банка посочва, че при настоящите прогнози на покачването на морското равнище, цялата страна може да бъде под вода до 2100 г.

Палау

Документ, публикуван в сътрудничество между Службата за национална метеорологична служба в Палау и Тихоокеанската научна програма за климата, показва, че морското равнище се е повишило с 80 см от 1993 г. насам, приблизително три пъти над средното ниво в световен мащаб. Очаква се да продължи да нараства до 2090 г.

Микронезия

Микронезия е държава, състояща се от 607 острова, разположени на 4000 км югозападно от Хавай в Тихия океан. Само 700 квадратни км земя са изпълнени с планини, мангрови гори, лагуни и плажове. Поради нарастващото морско равнище, се очаква няколко острова да изчезват, докато други са ще намалеят по размер.

Фиджи

Тихоокеанските острови на Фиджи също са ниско разположени и уязвими от промени в нивата на океана. В Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата се казва, че село Вунидоголоа е първото, което е започнало да се потапя поради бързото покачване на морското равнище, което продължава да се влошава. Доклад на Световната банка казва, че през последните няколко десетилетия някои села са отчели загуба на 15-20 метра брегова ивица поради загуба на мангрови гори. Очаква се морското равнище да се повиши до 43 сантиметра до 2050 г., според доклада. Повишаването на температурите в океана също засяга кораловите рифове, което води до избелване на корали, а те самите стават уязвими за болести.

Тувалу

Премиерът на Тувалу , отдалечена държава в южната част на Тихия океан, заяви, че „повишаването на морското равнище и по-тежките метеорологични събития се очертават като нарастваща заплаха за цялото население“. Правителството на Тувалу казва, че това е едно от най-уязвимите места на Земята и може да доведе до пълна катастрофа за неговите 10 000 жители.

Сейшелски острови

Край източния бряг на Африка Сейшелските острови изпитват безпрецедентно покачване на морското равнище в сравнение с последните години. 85 процента от икономиката на страната е по бреговете, а повишаването на морското равнище може да бъде катастрофално. Мангровите гори и кораловите рифове също са изложени на сериозен риск.

Кирибати

Има план за преместване на всички, които живеят на този остров в централната част на Тихия океан, поради увеличаване на нивата на водата. Президентът на Кирибати, независима република, се опита да купи земя във Фиджи през 2012 г. като „застраховка за климатичните промени“ за населението на острова и по думите му това няма да бъде въпрос на избор, а въпрос на оцеляване.

Острови Кук

Описвани като „Хавай преди 50 години“, островите Кук край Нова Зеландия са друга група от острови, засегнати от повишаването на морското равнище. С прогнозираното увеличение на нивата на океана до 55 сантиметра до 2090 г., очакванията са водите да нанесат щети по пътищата, мостовете, пристанищата, което ще засегне жителите и туризма.

Френска Полинезия

Френска Полинезия е място посещавано от много туристи. Но през следващите сто години това може вече да не е опция. Документ, публикуван в Nature Conservation, прогнозира, че 30% от островите ще бъдат застигнати от водата до края на века. Като алтернатива на преместването в нова държава, правителството обмисля изграждането на „плаващи острови“ за жителите край Таити с надеждата да привлече технологични компании към концепцията.