Бумът на изкуствения интелект изпраща войните за таланти в Силициевата долина до нови крайности.

Технологичните компании предлагат пакети с възнаграждения и допълнителни придобивки за милиони долари на година, включващи също така ускорени графици за придобиване на акции.

На ход са и офертите за превземане на цели инженерни екипи, за да бъдат привлечени хора с експертни познания и опит в генеративния AI, който захранва ChatGPT и други човекоподобни ботове, разказва The Wall Street Journal.

Гигантите се състезават един срещу друг и срещу стартиращите компании, които се опитват да изместят най-големите играчи в областта на AI.

Офертите сa по-добри и от пищните стандарти на индустрията от най-добрите ѝ години. Настоящият недостиг на AI таланти се откроява и по друга причина: случва се, докато в други области на технологиите съкращенията продължават, тъй като компаниите преразпределят ресурси, за да покрият огромните разходи, свързани с AI разработки.

„Промяната в това какви таланти търсим е съществена. Имаме пренасищане с хора в едни сегменти и недостиг в други“, казва пред WSJ Навийн Рао, ръководител на Generative AI звеното в Databricks. Стартиращата компания за съхранение и управление на данни няма проблем с намирането на софтуерни инженери. Според Рао обаче има само няколкостотин души, квалифицирани да обучават големи езикови модели (LLM) от нулата или способни да разрешават сложни проблеми в AI областта – например халюцинациите, на които са склонни инструментите.

Някои от тези трудни за намиране кандидати от първо ниво могат лесно да получат общ пакет от възнаграждения и придобивки на стойност $1 милион на година или повече.

Търговците с опит в AI също са много търсени и трудни за намиране. Продажбите в началото на всеки технологичен преход, когато нещата се променят бързо, изискват различен набор от умения и задълбочени знания. Кандидатите с такъв опит печелят около два пъти повече от продавачите на корпоративен софтуер. Това обаче не е норма за повечето хора, работещи в AI областта, уточнява Рао.

Увеличенията на основното заплащане за мениджърски позиции в областта на AI и машинното обучение варират от 5% до 11% от април 2022 г. до април 2023 г., показва проучване на WTW сред над 1500 работодатели. Увеличението на основното заплащане на длъжностите, които не са свързани с управленски функции, варира от 13% до 19%.

Съоснователят на платформата за кариерни услуги Levels.fyi Захеиър Мюса казва пред WSJ, че средното годишно възнаграждение за шестима кандидати, които са се консултирали с него относно оферти за работа от OpenAI, е било $925 000. Средното възнаграждение на 344 инженери по машинно обучение и AI в Meta, които са разкрили заплащането си пред Levels.fyi, е близо 400 000 долара годишно, добавя той. Сумите включват бонуси и други придобивки, както и акции.

Скот Четъм, главен изпълнителен директор на Faro Health – компания, която използва AI, за да помага на фармацевтичните бизнеси да проектират по-ефективни изпитвания на лекарства, има за цел да запази заплатите на служителите си в топ 25% на глобално ниво. Той казва, че за да запази талантите си добавя повече стимули, включително акции в компанията.

Въпреки че в стартъпите основното възнаграждение обикновено е по-малко, отколкото в големите технологични компании, някои служители с предприемачески инстинкт залагат, че могат да имат по-голям отпечатък в индустрията, като излязат сами на сцената. Артюр Менш, бивш служител на Google, напуска компанията, за да стартира Mistral AI, който след по-малко от година вече се оценява на малко над 2 милиарда долара.

В същото време изследовател в областта на изкуствения интелект, работещ в гиганта Google, казва пред WSJ, че през последните 5 години e ухажван редовно от специалисти по подбор на персонал, но не e изкушен от възможностите в стартиращите компании, защото малко от тях разполагат с финансирането, необходимо за обучение на LLM.

Google от своя страна разполага с ресурсите, от които се нуждае, и освен това се грижи самата работа да е интересна, споделя изследователят пред WSJ.

Джъстин Кинси, президент на компания за набиране на персонал в сектора на полупроводниците, казва, че кандидатите могат да бъдат спечелени от различни фактори - от възнаграждението през мисията на стартиращия бизнес до обещание за автономност в работата им.

Наскоро той е „откраднал“ от Microsoft мениджър за стартъп, разработващ AI хардуер, който се отказва от огромните си бонуси в гиганта, защото е имал огромно доверие в основателя на стартиращата компания, разказва Кинси пред WSJ.

Състезанието за изграждане на AI чипове – хардуерът, необходим за обучение на LLM – е толкова интензивно, че четирима клиенти на Кинси през изминалата година са го помолили да отнеме цели инженерни екипи от конкуренти, за да намалят времето, необходимо за изграждането и обучението на нов екип.

На този фон служителите от технологичната сфера, които нямат опит в AI, се стремят да го добавят към своите автобиографии.

Наскоро училището Wharton към Университета на Пенсилвания провежда 4-дневна образователна програма за ръководни кадри, наречена Generative AI and Business Transformation за $12 000. 50-те свободни места се запълват много бързо, казва Каролайн Пенартц, говорител на Wharton.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг изглежда също засилва усилията на компанията си да ухажва и наема AI таланти, като е писал лично на изследователи в областта на AI от DeepMind на Google, пише The Information.

Изданието се позовава на двама източници,  видели съобщенията. Те казват, че Зъкърбърг им е писал колко важен е AI за Meta, добавяйки, че се надява те да се присъединят към неговата компания.

Според публикацията на The Information Meta предлага работа на кандидати, без да провежда никакви интервюта.

Усилията на Meta за набиране на персонал изглежда са част от стратегия на Зъкърбърг да превърне компанията в доминиращ играч в AI пространството.

Meta обаче се стреми да се разграничи от своите съперници, като OpenAI, защитавайки подход с отворен код към разработването на AI.