Изкуственият интелект може да замени някои рутинни задачи, но няма да открадне всичките ни работни места, категорични са експертите.

Най-вероятно, в бъдеще, служителите ще работят съвместно с машините, а ролите им може да станат по-сложни.

В идеалния случай, работниците ще прекарват времето си, фокусирайки се върху уникални човешки задачи, които AI не е в състояние да узурпира, например творчески подходи в решаването на проблеми и междуличностна комуникация, генерирайки повече и по-добри резултати, пише BBC.

Ако работниците преминат към по-високоинтелектуални роли или увеличат производителността си, използвайки предимствата на AI, може да допуснем, че и заплатите им ще се развиват паралелно с това.

В крайна сметка, ако длъжностните характеристики се променят и работниците допринасят повече, теоретично погледнато, възнаграждението трябва да ги последва. Експертите обаче твърдят, че перспективите могат да бъдат по-сложни и изводите не са толкова лесни.

Поколението Z е на ръба на кариерно бедствиеМного компании закриха стажантските си програми, а с навлизането на изкуствения интелект, автоматизират задачите за младши служители

Тъй като изкуственият интелект премахва ежедневните задачи, експертите очакват, че много работни дейности ще станат по-сложни и по-креативни. Производителността също ще се повиши, тъй като работниците ще прехвърлят на машините отнемащите време дребни дейности.

За някои служители това означава, че основните им длъжностни характеристики ще се променят и ще произвеждат повече продукция на по-високо ниво.

Въпреки че е възможно някои компании да повишат заплащането, тъй като служителите поемат нови задачи, професорът по икономика от Масачузетския технологичен институт (MIT) Дарън Ейсъмглу, се съмнява, че всички работници ще се радват на по-големи заплати.

В научна статия още през 2019 г. той пише, че "не трябва да очакваме автоматизацията да доведе до увеличение на заплатите, съизмеримо с ръста на производителността".

Една от причините е, че финансовите печалби, реализирани от повишената производителност, обикновено се поемат от компанията, а не се прехвърлят върху работниците като по-добро възнаграждение.

Хари Холцер, икономист, професор по политика в Университета в Джорджтаун и сътрудник в американския мозъчен тръст The Brookings Institution, смята, че това съвпада с изследванията, които показват, че изкуственият интелект ще прехвърли компенсацията от работника към предприятието.

Според икономическо проучване на Съвета на икономическите съветници към Белия дом относно автоматизацията на работни места в Германия, Франция, Испания и Нидерландия, приходите от повишаването на производителността отиват при акционерите, а не за заплати на складовите работници.

За почасовите работници и тези на смени, често в отрасли с ниска квалификация, AI има потенциал да ограничи възможностите за повишаване на доходите. Едно от опасенията е, че те ще работят по-малко, тъй като някои от задачите им напълно ще се автоматизират.

Ако сте доволни от работата си, може да имате проблем с AI300 млн. работни места на пълно работно време могат да бъдат променени - не непременно заменени, от AI

Макар че сегашните технологии за автоматизация може да не отговарят на качеството на човешкия труд, компаниите все повече ще приемат това, вместо да плащат на работниците - дори ако заплатите им не са значителни. Нещо повече - много компании вече използват изкуствен интелект за измерване на производителността и впоследствие за определяне на заплатите на работниците.

Някои изследвания показват, че тези оценки водят до по-ниски заплати и неравенство между доходите, което експертите определят като "алгоритмична дискриминация на заплатите" – когато отделни работници получават различни суми въз основа на оценка на изкуствен интелект, която самият работник не разбира.

Ако компаниите инвестират още повече в технологии за проследяване на производителността, проблемът може да се задълбочи.

Възможно е обаче да има група, която ще получи увеличение на заплатите си в условията на широкото интегриране на AI.

Работниците на най-високи позиции, казва Марк Муро, старши научен сътрудник в Брукингс, могат да бъдат по-защитени от колебания в заплащането, особено ако улесняват и решават процесите, чрез които изкуствения интелект се използва на работните им места.

Технологичен армагедон: AI уволнява хората в индустрията, която го създадеТехнологичната индустрия е обхваната от страст към изкуствения интелект и инвестира в таланти и технологии, свързани с него

Някои експерти твърдят, че възходът на AI на работното място може да помогне за преодоляване на разликата в заплащането между висококвалифицираните и нискоквалифицираните кадри в много демографски групи.

Дейвид Аутър, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт, твърди, че AI може да намали критериите за навлизане на висококвалифицирани позиции, като премахне необходимостта от традиционно, елитно висше образование, което обикновено се изисква за заемане на висша длъжност.

"AI би могъл да създаде сценарий, който да намали недостига на експерти на високо нивo. Тъй като все повече работници от различни области работят с него, за да придобият бързо умения, обикновено запазени за експерти с елитно образование, това би отворило вратата за нетрадиционни кандидати, особено такива, които нямат диплома", обяснява професорът.

И допълва: "Ако търсенето на високоспециализирани знания остане еластично - например в отрасли като инженерството, медицината, компютърните науки и правото, това би означавало повече работни места за нетрадиционни кандидати, които, подпомагани от AI, ще могат да работят на високо ниво на експертиза. Това би могло да изравни условията на конкуренция."

ChatGPT няма да ви уволни от работа. Но тези, които го използват – да Начални проучвания на пазара на труда вече доказват, че младите работници са първите, които ще възприемат изкуствения интелект

При този сценарий е възможно експертите, които някога са били дефицитни, да усетят спад в заплатите си, тъй като ще има по-голяма конкуренция на пазара на труда. Възможно е обаче в различните отрасли повече работници да получават по-висока заплата, отколкото в момента на по-нискоквалифицирани работни места, които не изискват висше образование.

Как точно ще се развият тези процеси, зависи до голяма степен от това кой взема решенията как да се разработва и внедрява технологията и какви защити на работниците ще бъдат предвидени. Засега не е ясно и кой тип работници ще бъдат най-засегнати от AI. Всички експерти обаче са категорични в едно: "никой няма да може да се измъкне без последствия от изкуствения интелект".