Десетилетие след появата на виртуалните асистенти като Siri и Alexa, нова вълна помощници с изкуствен интелект вдига залозите.

Експерименталните системи на базата на GPT-4 или подобни модели, привличат милиарди долари инвестиции, тъй като Силициевата долина се състезава да се възползва от напредъка в областта на AI, съобщава Reuters.

Новите асистенти – често наричани "агенти" или "копилоти", обещават да изпълняват по-сложни лични и работни задачи, когато им бъде заповядано от човек, без да се нуждаят от пряко наблюдение.

"Искаме това да се превърне в нещо като ваш личен приятел с изкуствен интелект", казва разработчикът Дейв Гарг, чиято компания MultiOn провежда бета-тестове на агенти с изкуствен интелект.

"Той може да бъде свързан с много от вашите услуги", допълва той, давайки за пример незаменимия изкуствен интелект на Тони Старк във филмите за Железния човек.

Без човешка намеса: Как автономни агенти въвеждат генеративен AI за маситеМакар и съвсем нови, те могат да представляват важен етап в продуктивното прилагане на LLM

Индустрията все още е далеч от това да подражава на дигитални асистенти от научната фантастика, но агентът на Гарг например преглежда мрежата, за да поръча бургер на DoorDash, докато други могат да създават инвестиционни стратегии, да изпращат имейли на хора, които продават хладилници в Craigslist, или да обобщават работни срещи за тези, които се присъединяват по-късно.

"Много от нещата, които са лесни за хората, все още са невероятно трудни за компютрите", предупреждава Канджън Циу, главен изпълнителен директор на Generally Intelligent, конкурент на OpenAI, който създава изкуствен интелект за агенти.

"Да речем, че шефът ви трябва да насрочи среща с група важни клиенти. Това включва умения за разсъждение, които са сложни за AI – той трябва да получи предпочитанията на всички, да разреши конфликтите, като същевременно запази внимателното отношение, необходимо при работа с клиенти.", обяснява експертът.

Като цитира интервюта с предприемачи, инвеститори и експерти по изкуствен интелект, Reuters допълва, че ранните усилия са само „загрявка“ за сложността, която може да бъде постигната през следващите години от все по-усъвършенствани и автономни агенти, тъй като индустрията се стреми към изкуствен общ интелект, който да се равнява или да надминава хората в безброй когнитивни задачи.

Сундар Пичай не може да спи заради мисълта колко вреден може да бъде AIШефът на Google призовава за глобална регулаторна рамка

Новата технология предизвика наплив към асистенти, задвижвани от т.нар. базови модели, включително GPT-4, като обхвана индивидуални разработчици, големи играчи като Microsoft и Alphabet, компанията майка на Google, както и множество стартъпи.

Един от тях, Inflection AI, набра 1,3 млрд. долара в края на юни. Според подкаст на съоснователите Рийд Хофман и Мустафа Сюлейман, той разработва личен асистент, който може да действа като ментор или да се справя със задачи като осигуряване на резервация за полет и хотел.

Adept, стартъп с изкуствен интелект, който е набрал 415 млн. долара, изтъква своите ползи за бизнеса; във видео демонстрация, той показва как може да подскажете на технологията му с едно изречение и след това да наблюдавате как тя сама навигира в базата данни за връзки с клиенти на компанията Salesforce, изпълнявайки задача, която според би отнела на човек 10 или повече кликвания.

Надпреварата за все по-автономни агенти с изкуствен интелект беше ускорена от пускането през март на GPT-4 от разработчика OpenAI, мощно подобрение на модела, стоящ зад ChatGPT - чатботът, който се превърна в сензация, когато бепе пуснат ноември миналата година, припомня Reuters.

Първите демонстрации на агенти, способни на сравнително сложни разсъждения, дойдоха от отделни разработчици, които през март създадоха проектите с отворен код BabyAGI и AutoGPT, които могат да приоритизират и изпълняват задачи като търсене на продажби и поръчка на пица въз основа на предварително определена цел и резултатите от предишни действия.

Според разработчиците, днешните ранни агенти са само пробни концепции и често замръзват или предлагат нещо, което няма смисъл. Ако получи пълен достъп до данните ви, агентът може случайно да изтрие диска на компютъра или да купи нещо погрешно, казват те.

"Има толкова много начини, по които всичко може да се обърка", обяснява изпълнителният директор на конкурента на ChatGPT - Perplexity AI, който вместо това е избрал да предлага продукт за копилот с човешки надзор. "Трябва да се отнасяте към AI като към бебе и постоянно да го наблюдавате като майка."

Едновременно с това, редица учени, фокусирани върху етиката на AI, посочват вреди, които могат да дойдат от потенциала за дезинформация, допълва Reuters. Например, в един от експериментите, публикувани онлайн, анонимен създател инструктира агент, наречен ChaosGPT, да бъде "разрушителен, жаден за власт и манипулативен изкуствен интелект". Агентът дори е разработил план от 5 стъпки, като стъпка 1 е "Унищожи човечеството", а стъпка 5 - "Постигни безсмъртие".

Ако оставим настрана екзистенциалните страхове, търговският потенциал може да бъде голям. Моделите на се обучават върху огромни количества данни, като например текстове от интернет, с помощта на изкуствени невронни мрежи, които са вдъхновени от структурата на биологичния мозък.

Според източници, запознати с плановете на OpenAI, компанията проявява голям интерес към технологията на агентите с изкуствен интелект.

OpenAI обаче има опасения да пусне свой собствен агент на пазара, преди да разбере напълно всички рискове. Компанията заяви пред Reuters, че провежда строги тестове и изгражда широки протоколи за безопасност, преди да пусне нови системи.

Microsoft, най-големият поддръжник на OpenAI, е сред големите компании, които се стремят към агентите с изкуствен интелект със своя "копилот за работа", който може да изготвя имейли, доклади и презентации.

Говорител на Amazon заяви, че Alexa вече използва усъвършенствана технология за изкуствен интелект, като екипът работи върху нови модели, които ще направят асистента по-способен и полезен.

Google заяви, че постоянно подобрява своя асистент и че технологията му Duplex може да се обажда в ресторанти, за да резервира маси и да проверява работното време.

Има поне 100 сериозни проекта, които работят за комерсиализиране на агенти, казва Мат Шлихт, който пише бюлетини за AI. "Предприемачите и инвеститорите са изключително развълнувани от автономните агенти, тъй като знаят, че те са много повече от един чатбот", допълва той.