Ейприл e 38-годишен специалист по маркетинг и комуникации от Вирджиния.

Тя е сред многото жени, които през последните месеци публикуват в TikTok видеа за своята "работа за мързеливи момичета" – позиции без напрежение, но добре платени.

Споделя пред Insider, че работи по 20-25 часа седмично.

"Основно копирам информация от моите шаблони и я правя уникална за конкретния клиент или марка, с която работя. Задачите обикновено не изискват големи усилия", обяснява тя.

През последните месеци обаче, Ейприл забелязва, че технологиите за генеративен изкуствен интелект започват да оказват по-голямо влияние върху нейния бранш.

Опасява се, че частни лица и фирми ще започнат да се обръщат към изкуствения интелект за копирайтинг и разказване на истории - задачи, за които смята, че човешкият фактор все още има стойност.

Най-непосредственото въздействие на AI върху работата ѝ: Тя е повишила интензивността си на производителност и осъзнава, че може би ще трябва да се сбогува с "мързеливото момиче" завинаги.

ChatGPT няма да ви уволни от работа. Но тези, които го използват – да Начални проучвания на пазара на труда вече доказват, че младите работници са първите, които ще възприемат изкуствения интелект

"Начинът, по който подхождах към задачите напоследък, се промени изключително много с появата на AI. Непрекъснато усъвършенствам уменията си", признава Ейприл.

През следващите години едва ли тя ще бъде единствената "мързелива работничка", която е принудена да се адаптира благодарение на AI.

В САЩ компаниите започват да експериментират с технологии за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT. 300 млн. работни места на пълно работно време могат да бъдат променени - не непременно заменени, от AI, прогнозира Goldman Sachs през март.

Въпреки че технологията може да се използва за повишаване на производителността на много работници през следващите години и дори за създаване на работни места, това едва ли ще се случи навсякъде.

Някои от т.нар. "бели якички" в различни отрасли - от технологичния до финансовия и медийния, могат да се почувстват по-малко ценни, тъй като AI се справя с техните задачи.

Независимо дали става въпрос за конкуренция с AI или за използването му от колеги, много работни места могат да станат по-конкурентни през следващите години. "Вие няма да бъдете заменени от AI, а от някой, който знае какво да прави с него", коментира по-рано пред Insider Одед Нетцер, професор от Columbia Business School.

Технологичен армагедон: AI уволнява хората в индустрията, която го създадеТехнологичната индустрия е обхваната от страст към изкуствения интелект и инвестира в таланти и технологии, свързани с него

Икономистът от Оксфорд Карл Фрей сравнява бума на AI с въвеждането на компаниите за превоз на пътници като Uber, в резултат на което се появиха повече шофьори и се увеличи конкуренцията. "Според мен става дума не толкова за автоматизация, а по-скоро за демократизация и конкуренция, което може да доведе до по-ниски заплати за хората в някои от тези професии.", казва той пред Insider.

21-годишната Кирстен Картър работи като съдебен помощник в Остин, Тексас. Разказва пред Insider, че приема задачите си като работа за мързеливо момиче, понеже са предвидими и управляеми.

"Влизам около 7 ч. сутринта, чета и отговарям на имейли, подавам документи, изготвям проекти, отговарям на телефонни обаждания и правя всичко това, докато гледам сериала си на десктопа до около 18 ч.", споделя тя.

Макар че според експертите помощник-юристите са сред позициите, които изкуственият интелект може да наруши, Кирстен е уверена, че способността ѝ да управлява отношенията с клиентите ще ѝ помогне да запази предимство пред тези технологии.

"В областта на правото вие постоянно общувате с клиентите, не само помощ по делата им, но и под формата на емоционална подкрепа. Мисля, че това е нещо, което изкуственият интелект никога няма да може да замени - отношенията с клиентите.", смята Кирстен.

Колко скоро AI ще започне да уволнява хората?Предстои огромна трансформация в икономическата сфера и в начина, по който се полага труд

Междувременно, Ейприл също е уверена, че ще успее да се справи с промените, които носи AI и допълва, че тези технологии дори са повишили производителността ѝ при някои задачи.

"Притесненията, свързани с AI, не ме карат да искам да премина към по-лесна работа, а да коригирам начина, по който правя нещата в момента. Знам, че ще трябва да работя по-усилено, за да съм в крак с бързите промени", допълва Ейприл.