Какво е общото между съмнително хапче за отслабване и изкуствения интелект?

И двете се радват на бум през 2023 г., годината на бързите решения.

От самия Илон Мъск до знайни и незнайни холивудски знаменитости и инфлуенсъри – всички се втурнаха да си инжектират Ozempic, обикновено използван за лечение на диабет, с надеждата да намалят апетита си и да се преборят с излишните килограми.

Но Ozempic и други така наречени чудодейни лекарства за отслабване почти винаги вървят с изтощителни странични ефекти, пише businessinsider.

Неслучайно Джъстин Мур, инвестиционен партньор в компанията за рисков капитал от Силициевата долина a16z, написа в Twitter: До 2025 г. Америка ще се управлява от Ozempic и ChatGPT.

Историята може да бъде поучителна за бизнеса, когато става въпрос за генеративни инструменти като ChatGPT, които привидно обещават да направят хората по-бързи и по-продуктивни, но също така заплашват с бъдеще на хаоса.

Ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, то вероятно е ChatGPT

На пръв поглед, тези чатботове могат да пишат по-добре от стажант копирайтър или начинаещ журналист, да разсъждават като икономист или математик, да преминават с успех тежки медицински изпити, да препоръчват книги, да създават сайтове и приложения, и да изпълняват безброй други задачи.

Като че ли до днес няма друга такава технология, която да се усеща толкова човекоподобна в експанзивността на своите възможности.

Morgan Stanley: AI e революция в инвестирането, но няма да замени хората72% от инвеститорите смятат, че AI ще бъде революционен за финансовите услуги инструмент, показва проучване на Morgan Stanley

Затова не е изненадващо, че JPMorgan проучва инструменти, подобни на ChatGPT, за подпомагане на инвестирането.

Главните изпълнителни директори на компании, които нямат нищо общо с изкуствения интелект, говорят за ChatGPT по време на срещите си за тримесечните печалби.

Работниците намират начини да го използват, за да развиват странични дейности или в ежедневната си работа, за да печелят повече.

Създателят на ChatGPT Сам Алтман направи странното твърдение, че AI може да надмине човечеството в повечето области през следващите 10 години. Този вид "свръхинтелигентност" би могъл да извършва толкова продуктивна дейност, колкото всяка от най-големите съвременни корпорации", заяви той.

Главните изпълнителни директори слушат внимателно

Британският телекомуникационен гигант BT, който миналата седмица обяви съкращаването на 55 000 работни места, смята, че 10 000 от съкратените длъжности могат да бъдат заменени от изкуствен интелект до 2030 г.

Главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна заяви, че компанията ще преустанови наемането на служители за длъжности, които в бъдеще могат да бъдат изпълнявани от AI.

Но подобно на Ozempic, AI има и странични ефекти.

"Тези нови системи ще бъдат дестабилизиращи", призна Алтман на изслушването си пред Конгреса на САЩ.

Три големи неизвестни за AI след изслушването на Сам Алтман пред КонгресаСлед три часа във въпроси и отговори, яснота за регулацията не беше постигната

Ако в действителност, дори човекът, който печели огромни суми от разпространението на ChatGPT, смята, че тези системи ще бъдат "дестабилизиращи", не трябва ли средностатистическият изпълнителен директор да се замисли, пита риторично businessinsider и предлага няколко дестабилизиращи сценарии:

  • Служители, които подават чувствителна или защитена информация към инструмент за изкуствен интелект, който е собственост на трета страна
  • Проблеми с авторските права или други проблеми, произтичащи от това, че компаниите не проверяват инструментите за изкуствен интелект, които използват, и данните, върху които се обучават
  • Изпълнителните директори и други ръководители на компании не могат да проверяват решенията, взети от AI


Добрият, лошият и ChatGPT

Част от гореизборените проблеми вече са налице.

Samsung забрани на служителите си да използват инструменти за генеративен изкуствен интелект, след като установи, че някои от инженерите й случайно са качили в ChatGPT вътрешен изходен код.

Citigroup, Goldman Sachs и JPMorgan силно ограничиха използването на ChatGPT, като според докладите решението на JPMorgan е предизвикано от опасения за споделяне на чувствителни финансови данни с инструментите на AI.

През март експертът по авторско право Джон Идън отбеляза за Insider, че "когато платформа за изкуствен интелект създава продукти, които успешно се конкурират с произведения, защитени с авторско право, което води до намаляване на продажбите им", ще последват съдебни дела, тъй като "законът за авторското право не одобрява безвъзмездното използване".


Създателите на AI настояват за строга регулация. В риск ли е човечеството?Европейският парламент вече даде зелена светлина на нов пакет правила за AI

Засега това все още е територия като Дивия запад.

Защитните огради са врата в полето, поне докато законодателите не се справят с рисковете от AI и не наложат регулация. Освен това, много експерти твърдят, че изкуственият интелект трябва да допълва човешките служители, а не да ги замества.

Гросмайсторът по шахмат Гари Каспаров и професор Дейвид де Кремер от Националния университет на Сингапур вече изтъкнаха това, като предположиха, че заместването на човешки работници работи с AI е възможно само при условие, че "AI и хората имат едни и същи качества и способности".

Това не значи, че изпълнителните директори трябва да се откажат от AI. Може би обаче трябва да размахват резачката за работни места с по-малко ентусиазъм - в случай, че ChatGPT се окаже бомба със закъснител, а не чудодейно лекарство, допълва businessinsider.