Илон Мъск стартира дългоочаквания си стартъп за изкуствен интелект xAI, представяйки екипа, съставен от инженери от американски технологични гиганти.

Целта на предприемача е да създаде алтернатива на ChatGPT – водещото приложение на компанията OpenAI, съобщава Reuters.

Стартъпът ще бъде ръководен лично от Илон Мъск, който в миналото неведнъж е заявявал, че развитието на изкуствения интелект трябва да бъде спряно и че секторът се нуждае от регулация.

"Обявявам създаването на xAI, за да разберем реалността", написа Мъск в акаунта си в Twitter, платформата, която също е негова собственост.

Announcing formation of @xAI to understand reality

Според него, стартъпът ще навлезе в "математиката на дълбокото обучение" и ще "разработи "теория на всичко" за големите невронни мрежи", за да премине AI "на следващото ниво".

Мъск създава стартъп за изкуствен интелект Той е е в процес на сформиране на екип от изследователи и инженери, и води разговори с множество инвеститори

През март Мъск регистрира в Невада компания на име X.AI Corp, според щатското досие, цитирано от Reuters.

Той е посочен като единствен директор на компанията.

През април милиардерът заяви, че ще пусне TruthGPT или изкуствен интелект за търсене на максималната истина, който да се конкурира с Bard на Google и Bing на Microsoft, и който се опитва да разбере естеството на Вселената.

Един от консултантите на стартъпа за изкуствен интелект ще бъде Дан Хендрикс, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на изкуствения интелект - базираната в Сан Франциско организация с нестопанска цел, която през май публикува писмо, подписано от технологични лидери, в което се заявява, че "намаляването на риска от изчезване от изкуствения интелект трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война".

Писмото получи отпор от много учени, които смятат, че прекалено голямото внимание към нарастващата мощ на AI и неговите бъдещи заплахи отклонява вниманието от реалните вреди, които някои алгоритми причиняват на маргинализирани общности сега, а не в неопределено бъдеще, подчертава CNBC.

Водещи експерти сравняват рисковете от AI с пандемия и ядрена война Намаляването на риска от изчезване на човечеството вследствие на дейноста на AI трябва да бъде глобален приоритет

Новата компания на Мъск е отделна, но ще работи в тясно сътрудничество с Twitter, Tesla и другите му компании. xAI вече набира опитни инженери и изследователи за целите на разработките си.

Новината за стартъпа беше съобщена от The Financial Times още през април, заедно със съобщенията, че Мъск е осигурил хиляди GPU процесори от Nvidia, с цел захранване на потенциален голям езиков модел, припомня CNBC.

Същия месец Мъск сподели подробности за плановете си за нов инструмент за изкуствен интелект, наречен "TruthGPT", по време на записано интервю за Fox News Channel, като добави, че се опасява, че съществуващите компании за AI дават приоритет на системи, които са "политически коректни".

Обявяването на най-новия проект на Илон Мъск идва в несигурен момент за него, отбелязва CNN.

Съперникът на Twitter Threads достигна 10 милиона потребители за 7 часаИлон Мъск е изправен пред ново предизвикателство от шефа на Facebook

Twitter, компанията, която той придоби за 44 млрд. долара през октомври 2022 г., е изправена пред несигурно бъдеще, след като Meta на Марк Зукърбърг пусна конкурентно приложение, наречено Threads. То надхвърли 100 милиона регистрации за по-малко от седмица.

Междувременно се появиха многобройни съобщения за намаляване на използването на Twitter от потребителите.

Сътресенията в социалната платформа идват след месеци, в които Мъск отблъскваше някои потребители и рекламодатели, съкращаваше персонал, прокарваше противоречиви промени в политиката и правеше редица подстрекателски изказвания, допълва CNN.

Освен Twitter, Илон Мъск управлява още няколко компании, включително Tesla, SpaceX, Neuralink и The Boring Company.