Илон Мъск среща силна съпротива срещу най-новата си амбиция да наложи сателитния широколентов достъп на Starlink в Индия.

Съперник на интересите на най-богатия човек в света е Мукеш Амбани, най-богатият човек в Азия, който управлява индийския телекомуникационен гигант Reliance Jio, съобщи Reuters.

След среща с индийския министър-председател Нарендра Моди в САЩ преди два дни, Мъск заяви, че иска да стартира Starlink в Индия, който по думите му, "може да бъде невероятно полезен" в отдалечени населени места, които нямат интернет или нямат високоскоростни услуги.

Предприемачът обаче не спомена и дума за противоречието на Starlink с Reliance относно разпределението на сателитния широколентов спектър от правителството, което създава предпоставки за мащабна битка в най-многолюдната страна между двама от най-богатите хора в света, отбелязва Reuters.

Индия има голям потенциал за Tesla, смятат анализатори

Starlink лобира Индия да не продава радиочестотния спектър на търг, а само да издава лицензи в съответствие със световната тенденция, като твърди, че това е природен ресурс, който трябва да бъде споделен от компаниите.

Търгът може да наложи географски ограничения, които да повишат разходите, се казва в писма на компанията, публикувани от индийското правителство този месец.

Reliance не е съгласна и призовава за провеждане на търг в публично изложение до правителството, заявявайки, че чуждестранните доставчици на сателитни услуги могат да предлагат услуги за пренос на глас и данни, и да се конкурират с традиционните телекомуникационни играчи, поради което трябва да има търг, за да се постигнат равни условия.

В знак на задълбочаващо се съперничество, източник от индустрията, който е пряко запознат със ситуацията, заяви, че Reliance ще продължи да настоява пред индийското правителство да проведе търг за сателитен спектър и няма да се съгласи с исканията на чуждестранните компании.

От 64 отговора на компании, индустриални групи и други участници в общественото допитване за спътниковия спектър в Индия, 48 са подкрепили лицензирането, 12 са гласували за провеждане на търг, а останалите са неутрални, според индийската компания Koan Advisory.

Втори източник от индустрията заяви, че Reliance смята, че отварянето на пазара за утвърдени чуждестранни играчи като Starlink без търг ще им позволи "бягство от успеха" подобно на Amazon, което ще навреди на индийските компании и ще създаде неравнопоставени условия на конкуренция. Reliance Retail е в конфликт с Amazon, но изостава от американския си съперник по пазарен дял в областта на електронната търговия.

SpaceX получи разрешение за още 7 500 сателита в орбитаТова поражда опасения за допълнителен ръст на броя на космическите боклуци около Земята

Залогът е голям за Мъск.

Натискът идва, след като през 2021 г. той се опита да пусне Starlink в Индия, но се сблъска с местните регулатори, тъй като тогава приемаше резервации без лиценз.

Освен това, точно в този момент той води активни преговори с Индия за създаване на завод на Tesla.

За Амбани ограничаването на чуждестранната конкуренция в областта на спътниковия широколентов достъп ще бъде още един удар - неговата компания Reliance Jio вече има 439 млн. телекомуникационни потребители, което я прави лидер на пазара и 8 млн. кабелни широколентови връзки, което представлява 25% пазарен дял.

Индиец детронира Безос по богатство и диша във врата на Илон МъскИлон Мъск все още е най-богатият човек на планетата със състояние, възлизащо на 263 млрд. долара

Мнението на Starlink за търговете се споделя от инициативата за сателитен интернет на Amazon, Project Kuiper, и подкрепяната от британското правителство OneWeb, допълва Reuters.

От Amazon отказаха коментар, a индийският телекомуникационен регулатор, OneWeb и компанията майка на Starlink - SpaceX, не отговориха на запитванията на агенцията. Reliance препрати запитването към правителствените становища.

Starlink твърди, че вече е оторизирана в 84 администрации по света и има 1,5 млн. активни потребители на своите широколентови услуги с ниска латентност.

Според Deloitte индийският пазар на спътникови широколентови услуги ще нараства с 36% годишно и до 2030 г. ще достигне 1,9 млрд. долара.

Чуждестранните компании за сателитен интернет се опасяват, че търгът на Индия ще повиши вероятността други държави да последват примера, увеличавайки разходите и инвестициите, според индийски съветник на чуждестранна компания, цитиран от Reuters.

Сателитен гигант влиза в голямата битка за интернет спътнициЗалогът е сливане с британската компания OneWeb

Ако Индия реши да проведе търг, OneWeb ще се затрудни да прави бизнес в страната, допълва съветникът. Starlink изчаква яснота за разпределението на радиочестотния спектър преди да затвърди търговската си стратегия, смята друг източник.

Тим Фарар, анализатор в базираната в САЩ консултантска компания TMF Associates, заяви пред Reuters, че ще бъде "прецедент", ако се наложи Starlink да плати значителна сума на търг в Индия, когато получава евтини лицензи в много други държави. "Очаквам Starlink да направи високопрофилни безплатни оферти на други места, за да се опита да покаже какво може да пропусне Индия", заяви той.