„Диамантите са най-добрият приятел на момичетата“, както се пее в една старата песен, но в момента те не са любими на инвеститорите.

Скъпоценните камъни загубиха значителна стойност през последните няколко месеца, като цените им са намалели с 18% от историческите си върхове през февруари 2022 г. и са по-ниски с 6,5% от началото на годината, според Глобалния индекс на цените на необработените диаманти, пише CNBC.

Стойността им е на път да се потопи още повече, прогнозират пазарни наблюдатели.

„1-каратов естествен диамант с малко по-добро от средното качество струваше 6700 долара преди година, днес същият този диамант се продава за 5300 долара“, казва Пол Зимниски, главен изпълнителен директор на Paul Zimnisky Diamond Analytics, пред CNBC.

Цените на диамантите, заедно с тези на други подобни активи, отбелязаха повишения по време на Covid-19 пандемията, когато, „заредени със средства от програми за икономически стимули, потребителите нямаха търпение да ги похарчат за ценни подаръци за своите близки“, посочват от консултантската компания Bain & Company в доклад от февруари миналата година.


Шопинг треската за луксозни подаръци е към края си, отчита LVMHLouis Vuitton и Dior, Chanel и Hermes яхнаха вълната на голямо търсене след пандемията

Когато хората не можеха да пътуват или да се хранят навън, всички тези излишни пари отиваха за луксозни стоки и бижута, казва изпълнителният директор на Angara Jewelry Анкур Дага. А когато икономиката отново започна да се отваря, цените на диамантите започнаха да се забавят и се плъзнаха към „рязък спад“, добавя той.

Продължаващата конкуренция на лабораторно отгледаните диаманти, по-бавното китайско икономическо възстановяване и несигурната макроикономическа среда също имат роля за слабия пазар, според експерти от индустрията.

Вълкът в кашмир, който върна желанието за TiffanyНе можете да мечтаете, когато говорите в числа.“ Вместо да мислят за рентабилността, Арно призовава своите мениджъри да мислят за това как да създават желание.

„Идеален заместител?“

Все по-голям брой потребители се обръщат към лабораторно отгледани диаманти, казва Едан Голан, главен изпълнителен директор на Edahn Golan Diamond Research & Data Едан.

„Делът на продажбите на тези диаманти в сравнение с естествените нараства - през 2020 г. той е бил едва 2,4%, а към днешна дата вече е до 9,3%“, казва той.

Лабораторно отгледаните диаманти се произвеждат в контролирана среда, използвайки екстремно налягане и топлина. Те са химически, физически и оптически идентични с естествените диаманти и се смятат за „перфектен заместител“, казва Анкур Дага от Angara Jewelry. По-важното - те са много по-евтини и все повече хора ги търсят за събития като годежи.

„Лабораторният диамант е неразличим от добития и ако мога да получа по-голям на същата цена, защо не?“, казва 29-годишният сингапурец Джонатан Лок, който в края на миналата година предлага брак на годеницата си с пръстен с 0,76-каратов лабораторен диамант.

Той добавя, че годеницата му е искала по-малък камък и не е искала да харчи прекомерна сума за пръстена, разказва CNBC.

Цените на диамантите, отгледани в лаборатория, също се понижават, падайки с 59% през последните три години, отбелязва Едан Голан.

Според Анкур Дага това се дължи на по-ниските цени на машините, които стават по-ефективни при производството на повече изкуствени диаманти.

При мечи сценарий той очаква цените на естествените диаманти да отбележат спад от между 20% до 25% от текущите цени през следващите 12 месеца, което би било 40% спад от пика през февруари.

„Продължаващият спад на цените е много вероятен сценарий, особено след като маржовете на търговците на дребно за лабораторно отгледани диаманти са особено високи, около 60%, в сравнение с 34% за естествените диаманти“, казва Голан.


Диамантите са голямата въпросителна в новите санкции срещу РусияБелгия, която купува значително количество диаманти, настоява за

Освен това, наблюдателите на пазара на диаманти не очакват санкциите срещу водещия световен производител, Русия, да доведат до сериозни скокове на цените.

През май Г-7 свика дискусия за налагане на санкции срещу руските диаманти, като Обединеното кралство пое инициативата за санкционирането на руската държавна компания Алроса.

Според Едан Русия няма да има проблеми с продажбата на своите диаманти въпреки санкциите. „Страни като Индия, ОАЕ и дори ЕС не наложиха санкции върху вноса на необработени диаманти. Така че не можем да говорим за реален недостиг“, коментира той.

Русия е най-големият производител на диаманти в света, следвана от Ботсвана и Демократична република Конго.

Индия е най-големият вносител на диаманти в света, като САЩ са на второ място, следвани от Хонг Конг, Белгия и ОАЕ.