„Като се замислите, Илон е най-великият PR на всички времена. Той ни накара да подкрепяме Meta!?!”

Това написа в Twitter Ашли Майер, съосновател на компанията за рисков капитал Coalition Operators, докато миналата седмица десетки милиони хора се стичаха към алтернативата на Twitter – Threads.

Много от тях бяха толкова уморени от осемте месеца сътресения в платформата на Мъск, че пренебрегнаха обичайните опасения за поверителността, които идват с платформите на Meta, коментира The Wall Street Journal.

В последните години тези опасения донякъде превърнаха Марк Зъкърбърг в обществен враг. Потребителите на неговите социални мрежи се борят с факта, че техните снимки, публикации и реакции са гориво в по-голяма индустрия за данни, която го направи един от най-богатите хора в света.

Миналата сряда Зъкърбърг се възползва от момента, като пусна Threads на фона поредната промяна в политиката на Twitter, ограничаваща броя публикации, които потребителите могат да четат всеки ден – инициатива, обявена неочаквано от Мъск преди седмица като част от заявените от него усилия да намали възможността компании на трети страни да извличат потребителски данни от платформата.

Малко преди лансирането на Threads 52-годишният собственик на Twitter Илон Мъск и 39-годишният главен изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг се споразумяха за битка в клетка, което беше последвано от актуални новини за това кой какво притежава на терена на богатството.

Мъск е спечелил почти двойно повече от Зъкърбърг в първата половина на 2023Всеки член на Bloomberg Billionaires Index е правил средно по 14 милиона долара на ден през последните шест месеца

В крайна сметка обаче залозите в битката между Мъск и Зъкърбърг може би имат повече общо с влиянието, отколкото с доларите.


Потребителската база на Twitter е много по-малка, като годишните му приходи в своя пик са били по-малко от 5% от продажбите в платформите на Meta.

Силата на Twitter обаче е в това да привлича влиятелни журналисти, политици и знаменитости, оформящи световния дневен ред, коментира WSJ.

При стартирането на Threads Марк Зъкърбърг от своя страна приветства онези, които търсят по-малко гневни разговори и формулира новото си предложение като „отворено и приятелско публично пространство“.

Въпреки съобщенията за срив при импортирането на акаунти от Instagram в Threads, стартът на новата мрежа на като цяло изглеждаше успешно, тъй като на всеки час той актуализираше скока в броя на хората, които се регистрират.

Сутринта след старта Зъкърбърг обяви 30 милиона потребители. В събота CNBC съобщи за 70 милиона регистрации и 95 милиона публикации.


Инфлуенсърите и Threads: Еуфория, очаквания и никакви гаранции

В първите постове потребителите си правеха неудобни шеги за това, че са на ново място, което напомня на Twitter. Други отправиха предизвикателни коментари срещу Мъск, който каза, че е придобил Twitter в края на октомври, за да защити имиджа му на публичен площад за свобода на словото.

„Twitter определено не е ничий публичен площад. Вече не“, написа в Threads Крис Месина, на когото се приписва изобретяването на концепцията за хаштаг. „Това е частната детска площадка на Илон Мъск, където той се кани да таксува всички, не само поземлените благородници, за вход и достъп.“

Twitter вече струва една трета от това, което Мъск е платил за платформатаСтойността на социалната мрежа пада до около 15 милиарда долара; Fidelity намалява оценката си за трети път

В продължение на години Илон Мъск печелеше похвали за своите лудости, рискувайки личното си богатство, за да донесе на света електрическите автомобили и да направи възможно пътуването в космоса. Амбициите му го превърнаха в най-богатия човек в света.

Той излизаше с холивудски звезди и си правеше шеги на тема секс и наркотици в Twitter, където натрупа повече от 145 милиона последователи, говорейки с автентичност, която му спечели много фенове.

Зъкърбърг междувременно бе разглеждан като образец за Great Tech Backlash (формулировка, отнасяща се до критиката към големите технологични компании, подхранвана от опасенията за сигурността на данните и монополната власт). Това беше болезнено падение за детето чудо, съосновал Facebook в стаята си в общежитието на Харвардския университет.

Преди години пристигането му в Силициевата долина донесе нов начин на правене на нещата и нов вид перчене. На визитната му картичка някога пишеше: “I’m CEO…bitch”, а запазената му марка тениски и суитчъри се превърнаха в стандартни униформи за цяло едно поколение програмисти.

Meta плаща 725 млн. долара по скандала с Cambridge AnalyticaПрез 2019 г. Facebook вече плати глоба в размер на 5 млрд. долара след разследване на Федералната търговска комисия на САЩ

След това се появи Snapchat, а после TikTok, които привлякоха по-младото поколение. Зъкърбърг беше представян в мемета като социално роботизиран, изправен пред Конгреса, за да свидетелства за предполагаеми антитръстови тактики, и претърпя неприятно медийно внимание, включително разследването на The Wall Street Journal, което установи, че неговите платформи са изпълнени с недостатъци, токсични за тийнейджърите.

Марк Зъкърбърг беше критикуван заради няколко скандала, сред които този с Cambridge Analytica, и осмиван за необичайните му лични занимания – като каране на борд с хидрофойл, докато държи американското знаме.

Компанията му също така беше критикувана за потъналите инвестиции в така наречената метавселена и отбеляза спад в продажбите на реклами на фона на новите промени в поверителността, въведени от iPhone на Apple.

Миналото лято в подкаст Зъкъбърг описа чувството покрай всичко това като да се събуждаш почти всеки ден като че ли си ударен в стомаха.


Оттогава нещата сякаш изглеждат по-добре за главния изпълнителен директор на Meta, дори и не винаги да му е лесно. Той съкрати хиляди работни места като част от така наречената си „година на ефективност“, като същевременно се похвали с подобрения в рекламния бизнес, отчитайки през април първото увеличение на приходите от почти година. Инвеститорите възнаградиха Meta: акциите на компанията се повишиха повече от три пъти спрямо дъното от миналата година.


Meta отчете първи ръст на приходите от близо година и рекордни потребителиОт години се фокусираме както върху AI, така и върху метавселената, и ще продължим да го правим, казват от компанията

С Threads Зъкърбърг изглежда върна част от самонадеяността си като публично лице на внедряването на платформата.


„Нека направим това“, беше първата му публикация в сряда. В часовете и дните, които последваха, той продължи да се ангажира с потребителите, докато те наводняваха платформата, и лично посрещаше някои, като например поп групата Backstreet Boys.


Неговите оптимистични и безобидни публикации бяха в контраст на туитовете на Мъск, особено след като съперникът милиардер обвини Meta, че копира неговата платформа.


Twitter отговаря на предизвикателството: Съди Meta заради ThreadsКомпанията на Мъск твърди, че новата социална мрежа е създадена с кражба на интелектуална собственост

„Най-добрият публичен имидж за Зък от дълго време“, написа в Threads Ерик Нюкомър, автор на популярен бюлетин за стартиращи компании. „Врагът на моя враг е мой приятел.“


Когато потребител каза на Зъкърбърг, че трябва „активно да публикува глупости“ в Threads, за да изпревари Twitter, той възрази, че не в негов стил, „но съм сигурен, че тук ще има много забавно съдържание…“


Междувременно той изглежда признава, че милиони потребители няма да са достатъчни за крайния успех.


„Ще отнеме известно време, но мисля, че трябва да имаме приложение за публичен разговор с над 1 милиард потребителите“, заяви Зъкърбърг миналата седмица. „Twitter имаше възможност да направи това, но не успя. Надяваме се, че ние ще го направим.”