Ако Марк Зукърбърг и Илон Мъск продължат със странния си план да се бият в клетка, създателят на Facebook най-вероятно ще победи, допускат експерти по залозите, цитирани от Reuters.

Но какво би станало, ако ръководените от предприемачите компании Meta и Tesla се изправят в теоретична схватка? Компанията на Мъск вероятно ще излезе начело.

Предимството на Tesla започва още при претеглянето на кантара. Пазарната капитализация на производителя на електромобили, възлизаща на около 800 млрд. долара, е с близо 100 млрд. долара по-голяма от тази на социалната мрежа на Зукърбърг.


Reuters Graphics Reuters Graphics

И макар че Meta е по-голяма по приходи, Tesla расте по-бързо. Анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакват до 2025 г. горните линии на двете компании почти да се изравнят.

А от гледна точка на инвестициите Мъск получава наградата. Един долар, инвестиран в борсовия дебют на Facebook през 2012 г., сега струва 7,45 долара. Същият долар, инвестиран по същото време в Tesla, сега струва 144 долара.

Що се отнася до финансите, тези на Meta са по-мускулести, отбелязва Reuters.

Компанията разполага с 37 млрд. долара в брой и търгуеми ценни книжа. Собственият доларов запас на Тесла се натрупва, но Зукърбърг е далеч по-напред, генерирайки 116 млрд. долара кумулативен свободен паричен поток през последните 5 години и изпращайки 96 млрд. долара от тях на акционерите чрез обратно изкупуване.


Reuters Graphics Reuters Graphics

Равносметката дотук е по един рунд за всеки. След това обаче идва управлението.

Зукърбърг притежава акции със супер глас в Meta, което означава, че акционерите не могат да направят много, ако той пропилее ресурсите им.

Неговият опит в изграждането на "метавселена" за виртуална реалност доведе до оперативна загуба от близо 14 млрд. долара през миналата година. Акционерите се оплакаха от това, но нямат много други възможности.

Сбогом, Metaverse. Голямата мечта на Зукърбърг се провали епичноПроектът ще бъде запратен на технологичното гробище заради AI

Мъск също държи акционерите в крачка, но по различни причини. Той притежава само 13% от компанията си, но бордът на Tesla е пълен със съюзници, а корпоративният правилник затруднява промените.

Ключовият момент не е в силата, а в стратегията.

Както Tesla, така и Meta се опитват да преобразят света. Но стремежите на Meta в областта на виртуалната реалност се сблъскват със силната конкуренция на още по-големи играчи като Apple. Платформата на Facebook е застрашена от TikTok, а иновациите на Зукърбърг са ограничени от регулаторните органи, които се страхуват от господството на компанията.

Междувременно Tesla трансформира физическия свят. Нейната мрежа за зареждане на автомобили може да се превърне в основна част от инфраструктурния гръбнак на САЩ, а производството на батерии може да захранва не само автомобилите, но и електрическата мрежа.

Как сделките на Tesla с конкурентите Ford и GM презареждат EV индустриятаНовите споразумения имат потенциал да подобрят по-широкото приемане на електромобилите в Северна Америка

Правителствата искат това, което Мъск продава; това не е така за Зукърбърг. Тази промяна в играта накланя баланса в полза на Tesla, независимо кой доминира в клетката.

На 20 юни главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск написа в Twitter, че е готов "да се бие в клетка" с шефа на Meta Platforms Марк Зукърбърг, припомня Reuters. Мъск направи този коментар в отговор на публикации за разработване от Meta на социална медийна платформа, конкурентна на Twitter.

Впоследствие Зукърбърг публикува пост "Изпрати ми локация" в притежаваната от Meta платформа Instagram. По-късно Мъск написа в Twitter "Октагонът на Вегас", визирайки място, използвано за провеждане на двубои по смесени бойни изкуства, отбелязва агенцията.