Пазарната капитализация на Tesla е пряко свързана с това дали компанията ще успее да реши проблема с автономното шофиране.

Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск пред Антоан Арно от LVMH по време на конференцията за иновации VivaTech в Париж.

По-младият Арно подхвърли на Мъск темата за пазарната капитализация на Tesla от 827 млрд. долара, като отбеляза, че тя засенчва оценката на легендарния луксозен конгломерат, съобщи CNBC.

Главният изпълнителен директор на Tesla намекна, че има малка представа за движението на цените на акциите.

"Оценките са странно нещо. Понякога казвам: "Хей, мисля, че цената на акциите на Tesla е твърде висока", а след това цената на акциите се покачва още. И аз просто се съгласявам, ок.", заяви Мъск.

Tesla може да стане жертва на собствения си успех в Китай Компанията иска да разшири производството си в Шанхай, но може да не получи разрешение от местния регулатор

Мъск предполага, че пазарната капитализация на Tesla е свързана с това дали компанията ще успее да усъвършенства технологията за автономно шофиране.

"Наистина стойността на компанията се основава главно на автономността. Ако погледнете общото ни производство на автомобили, то е почти 2 милиона тази година или нещо подобно. Но това все още е само 2% от общото производство на автомобили", каза Мъск.

Той повтори идеята собствениците на Tesla да превърнат част от автомобилите си във флотилия от самоуправляващи се роботизирани таксита - идея, за която по-рано той заяви, че ще бъде реализирана до 2020 г., припомня още CNBC.

От няколко години Мъск твърди, че Tesla е близо до решаването на проблема с автономното шофиране, но автомобилите на компанията все още предоставят само усъвършенствани функции за подпомагане на водача.