Само шестнадесет часа след стартирането си социалната мрежа Threads на Instagram вече е надхвърлила 30 милиона регистрации, съобщават от Meta пред CNBC, а главният изпълнителен директор Марк Зъкърбърг, добавя, че тя е и водещото безплатно приложение в App Store на Apple.

Приложението е пряк конкурент на Twitter, която загуби част от потребителите и рекламодателите си, след като милиардерът Илон Мъск придоби платформата.

Някои анализатори вече определиха Threads като “убиец на Twitter” и реакцията на Мъск не закъсня. В писмо, изпратено до главния изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг от адвоката Алекс Спиро, Twitter заплашва да съди Meta Platforms заради новата ѝ платформа Threads.

В писмото си Спиро обвинява Meta, че е наела бивши служители на Twitter, които "са имали и продължават да имат достъп до търговските тайни на Twitter и друга изключително поверителна информация", съобщава Reuters, позовавайки се на новинарския сайт Semafor.

Съперникът на Twitter Threads достигна 10 милиона потребители за 7 часаИлон Мъск е изправен пред ново предизвикателство от шефа на Facebook
"Twitter възнамерява да прилага стриктно своите права върху интелектуалната собственост и изисква от Meta да предприеме незабавни мерки, за да спре да използва всякакви търговски тайни на Twitter или друга изключително поверителна информация", пише Спиро в писмото.

"Никой от инженерния екип на Threads не е бивш служител на Twitter - това просто не е така", коментира на свой ред говорителят на Meta Анди Стоун в публикация в Threads. И това се потвърждава от думите на бивш високопоставен служител на Twitter, който заявява пред Reuters, че не знае за бивши негови колеги, работещи по Threads, нито за висш персонал, който е бил привлечен от Meta.

Междувременно собственикът на Twitter Илон Мъск заявява: "Конкуренцията е добра, измамата не е".

За да предяви иск за кражба на търговска тайна срещу Meta, Twitter ще се нуждае от много повече подробности от тези в писмото, казват експерти по право на интелектуалната собственост, в това число професорът по право в Станфорд Марк Лемли.

Thread на Meta - поредната социална мрежа или убиец на Twitter Представената от Зъкърбърг социална мрежа е пореден удар за платформата на Илон Мъск
"Самото наемане на бивши служители на Twitter (които самият Twitter е уволнил или прогонил) и фактът, че Facebook е създал донякъде подобен сайт, едва ли може да подкрепи иск за търговска тайна", казва той.

Жана Фромър, професор в Нюйоркския университет, заявява, че компаниите, които твърдят, че е извършена кражба на търговска тайна, трябва да докажат, че са положили разумни усилия да защитят корпоративните си тайни. Делата често се въртят около защитени системи, които са били заобиколени по някакъв начин.

Най-новото предизвикателство, отправено към Twitter, идва на фона на поредица хаотични решения, които отблъснаха както потребителите, така и рекламодателите, включително последния ход на Мъск да ограничи броя на туитовете, които хората могат да четат на ден.