Във вторник федерален съдия нареди на няколко високопоставени служители и американски агенции от администрацията на Байдън да не комуникират с компаниите за социални медии относно определено съдържание, съобщава CNN.

Това на практика е победа за няколко щата, управлявани от републиканци, в съдебен процес, обвиняващ правителството, че е отишло твърде далеч в усилията си да се бори с дезинформацията около Covid-19.

В предварителна заповед, издадена от окръжния съдия на САЩ Тери Доути, е разпоредено на множество федерални агенции и повече от дузина висши служители да не комуникират с компаниите за социални медии относно свалянето на "съдържание, изповядващо защитената свобода на словото", публикувано в платформите.

В заповедта се отбелязва, че правителството все пак може да комуникира със социалните медии като част от усилията за ограничаване на незаконна дейност и справяне със заплахи за националната сигурност.

От ядрени програми до секретни документи в банята. В какво обвиняват ТръмпПет акцента от историческия обвинителен акт срещу бившия президент на САЩ
Заповедта засяга няколко институции, включително Министерството на здравеопазването и човешките ресурси, Националния институт по алергии и инфекциозни болести, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, Министерството на правосъдието и ФБР, както и длъжностни лица като ръководителя на Службата за обществено здраве на САЩ Вивек Мурти и прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер.

На агенциите и длъжностните лица, казва Доути, е забранено да "маркират конкретно съдържание или публикации в платформите за социални медии и/или да ги препращат на компаниите за социални медии, като призовават, насърчават, оказват натиск или подтикват по какъвто и да е начин към премахване, изтриване, потискане или намаляване на съдържание, представляващо свобода на словото".

Доути, назначен от Доналд Тръмп, отбелязва в иска, че компаниите за социални медии "включват Facebook/Meta, Twitter, YouTube/Google, WhatsApp, Instagram, WeChat, TikTok", както и редица други онлайн платформи.

Служител на Белия дом коментира пред CNN, че Министерството на правосъдието "разглежда съдебното разпореждане и ще прецени възможностите си в този случай".

Мъск, Сорос, Хитлер. Битката за Белия дом в социалните мрежи започнаОчаква ни невиждана кампания с изкуствен интелект и креативни тролове
"Тази администрация насърчава отговорни действия за защита на общественото здраве, безопасност и сигурност, когато е изправена пред предизвикателства като смъртоносна пандемия и чуждестранни атаки срещу нашите избори. Нашето последователно мнение остава, че социалните медии носят критичната отговорност да отчитат ефектите, които техните платформи оказват върху американския народ, и да правят независим избор по отношение на информацията, която представят", заявява служителят.

Искът, заведен от главните прокурори на Мисури и Луизиана през 2022 г., представлява нов начин за предявяване на претенции за "цензура", обвиняващи администрацията на Байдън, че на практика заглушава консерваторите, като се опира на частните компании за социални медии.

Въпреки че Доути все още не се е произнесъл по основателността на претенциите на двата щата, заповедта му от вторник представлява най-значимата им победа досега в продължаващия съдебен процес. Преди това съдията е наредил на администрацията да представи документи, идентифициращи определени правителствени служители, и естеството на комуникацията им с платформите за социални медии.