Върховният съд на Индия отхвърли жалбата на Twitter срещу заповедите на федералното правителство за блокиране на туитове и акаунти, и наложи глоба от 5 милиона рупии (приблизително 61 000 долара).

Това съобщи адвокат на социалната платформа на Илон Мъск пред Reuters.

Съдът постанови, че на Twitter са били връчени известия, които компанията не е изпълнила, съобщи в акаунта си заместник-министърът на информационните технологии на Индия Раджев Чандрасекхар.

Решението идва няколко седмици след като бившият главен изпълнителен директор и съосновател на Twitter Джак Дорси обвини Индия, че заплашва да закрие социалната платформа в страната, ако тя не изпълни заповедите за ограничаване на акаунтите, критикуващи справянето с фермерските протести през 2021 г.

Обвинение, което правителството на министър-председателя Нарендра Моди нарече "лъжа", припомня Reuters.

Индия има голям потенциал за Tesla, смятат анализатори

Миналата година Twitter поиска от съда да отмени правителствени заповеди за премахване на съдържание.

Това стана след предприетите действия на властите по отношение на съдържание - включително акаунти, подкрепящи независима сикхска държава, публикации, за които се твърди, че са разпространявали дезинформация относно протестите на земеделските производители, и туитове, критикуващи действията на правителството във връзка с пандемията от COVID-19.

"Не сте посочили никаква причина за повече от година забавяне и след това изведнъж се обръщате към съда. "Вие не сте фермери, а компания за милиарди долари.", написа Чандрасекхар в Twitter.

Законът за информационните технологии в Индия позволява на правителството да блокира публичния достъп до съдържание в интерес на националната сигурност, наред с други причини, допълва Reuters.