Швейцарски консултант, представляващ някои бивши акционери на Credit Suisse, е подкрепил колективен иск, с който се иска повече от UBS за поглъщането на нейния местен съперник, съобщава Reuters.

Фондация Ethos, която представлява швейцарски пенсионен фонд, притежавал повече от 3% от Credit Suisse, "реши да подкрепи базираната в Лозана стартираща правна компания LegalPass в нейния съдебен иск срещу обменното съотношение, определено в контекста на придобиването на Credit Suisse от UBS", се казва в изявление на организацията.

В рамките на сделката, сключена миналия месец, на акционерите на Credit Suisse беше предложена една акция на UBS за 22,48 акции на Credit Suisse, което оцени изпадналата в затруднение банка на 3 млрд. швейцарски франка (3,35 млрд. долара).

Само 48 часа преди сключването на сделката обаче Credit Suisse струваше 7 млрд. франка, акцентират от Ethos.

UBS наема нови служители, които да обслужват богатите американциПридобивайки Credit Suisse, UBS се превърна във втората по големина компания за управление на богатство в света
"Обменното съотношение наистина не беше в най-добрия интерес на акционерите на Credit Suisse и има възможност то да бъде подобрено", заявява главният изпълнителен директор на Ethos Винсент Кауфман и добавя, че при успех всички акционери на Credit Suisse ще се възползват от новото съотношение на размяна.

Делото е поредната правна битка, предизвикана от спешното поглъщане, като притежателите на облигации от допълнителния капитал от първи ред на Credit Suisse - всички те бяха отписани, също претендират за обезщетение. Групата притежатели на AT1 облигации на Credit Suisse са подали колективен иск, в който обвиняват бившите ръководители на швейцарската банка, включително трима предишни главни изпълнителни директори, че са отговорни за срива на банката.

Адекватна компенсация

Искът ни е в съответствие с швейцарския закон за сливанията, позволяващ "проверка на обменното съотношение", което дава възможност на акционерите да претендират за "адекватна компенсация" за своите акции, обясняват от LegalPass.

Целта е да се даде възможност на акционерите да получат парично обезщетение, съответстващо на разликата в стойността между цената на акциите, определена в договора за сливане, и цената, определена от съда.

Ethos и преди е изразявала загриженост относно начина, по който беше осъществено придобиването на Credit Suisse от UBS, и по-специално, че сделката е била прокарана принудително, без да се вземе предвид мнението на акционерите.

Какво научи швейцарската централна банка от краха на Credit SuisseДори SNB все още не може да прецени колко устойчива ще бъде обединената банка UBS заради огромните ѝ размери
"Тъй като швейцарският финансов регулатор FINMA реши да отнеме правото на глас на акционерите, единственият начин да се оспори съотношението на замяна е да се обърнем към съда, както LegalPass възнамерява да направи", добавя и Кауфман.

От UBS отказват коментар по делото, което ще бъде заведено пред съд в Цюрих.

При предявяването на иска си миналия месец LegalPass заявява, че придобиването на втората по големина банка в Швейцария от UBS е било "кражба", като UBS е оценила по документи бизнеса на Credit Suisse на почти 34 млрд. долара.

"Credit Suisse беше продадена под пазарната си цена по време на тайни преговори и под правителствен натиск, без акционерите да имат право на глас по този въпрос", заявява Александър Ости, адвокат в LegalPass.

Компанията определи краен срок за присъединяване към колективния иск до 20 юли.