Европейските банки изглеждат по-силни и по-привлекателни от американските си конкуренти по много показатели.

Това стана ясно от изказванията на официални лица и анализатори на конференцията на Института за международни финанси в Брюксел тази седмица, съобщи CNBC.

Все още обаче са необходими регулации и сътрудничество за стимулиране на растежа в региона.

Най-голямата банка в САЩ струва колкото деветте или десетте най-големи европейски банки поради по-слабия растеж и по-малката рентабилност след финансовата криза от 2008 г., заяви Ана Ботин, изпълнителен председател на испанската Santander Group, пред CNBC.

Водещите европейски банки обаче имат по-добри нива на суапове за кредитно неизпълнение - форма на застраховка за притежателите на облигации срещу неизпълнение, "което означава, че инвеститорите с фиксиран доход смятат, че рискът на нашия дълг е по-нисък от този на най-добрите банки в САЩ", добави Ботин.

Поглъщането на Credit Suisse размести пазара на труда за банкови служителиПрез първото тримесечие на 2023 г. кандидатурите в сферата на финансовите услуги са се увеличили с 67%

Неотдавнашната нестабилност, която доведе до поглъщането на Credit Suisse от UBS, не е доказателство за системна банкова криза, а по-скоро за лошо управление и проблеми с ликвидността в конкретни банки.

"Ние сме в много силна позиция по отношение на капитала, надзора на ликвидността, защитата на данните на нашите клиенти. Но също така се нуждаем от малко повече капацитет, за да подкрепим растежа, така че да можем да бъдем по-печеливши", смята Ботин.

"Това, от което се нуждаем, е фундаментално преосмисляне на въпроса какви искаме да бъдат банките в новата икономика, в свят, който се нуждае от растеж. И трябва да намерим баланса да бъдем предпазливи, но и да финансираме растежа", допълни Ботин.

Европейските банки са "по-сигурни, по-силни и по-евтини" от американските, заяви Давиде Сера, главен изпълнителен директор на Algebris Investments, който подчерта по-високия коефициент на ликвидност на европейските банки - около 160% спрямо 120% в САЩ.

"В известен смисъл банките в САЩ оптимизират в по-голяма степен депозитната си база. А сега, когато Федералният резерв поддържа по-високи лихвени проценти, хората просто искат да получат плащане по депозитите си. Така че те имат възможности с паричните пазари или с преместването на парични средства", допълни той.

Фед обмисля по-строги правила за кредиторите с активи над $100 млрд.Банковият надзор бе подложен на интензивен контрол след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank

Според него може да се очаква консолидация в САЩ след поредицата от фалити на регионални банки тази година, от които се възползваха големите играчи - банките, считани за сигурни.

"Възможността е ясна. Европа е много, много по-привлекателна, има нулев отлив на депозити, нулева емисия ... И следователно, ако трябва да бъда честен, след 10 години преструктуриране, Европа е мястото, където трябва да бъдем.", категоричен е той.

Жозе Мануел Кампа, председател на Европейския банков орган, отбеляза ниските оценки на европейските банки, но заяви, че те се подобряват на фона на по-широките сътресения в сектора, а по-високите лихвени проценти увеличават възвръщаемостта им.

"Мисля, че с повишаването на лихвените проценти, ако европейските банки продължат да показват, че моделът им е устойчив, би трябвало да видим подобрения в средносрочен план и на тези оценки", каза той.

Според Кампа всяка по-нататъшна консолидация в европейското банкиране трябва да бъде насочена към създаването на по-добри банки и "да съпътства насърчаването на по-интегриран единен пазар в ЕС, за да имаме трансгранично банкиране и по-ефективни услуги за европейските клиенти".

Deutsche Bank излезе от бурния период на страхове с тримесечна печалбаБанката отбеляза 11-то поредно тримесечие на печалба

ЕС има дълго отлаган план за по-нататъшно развитие на банковия си съюз - набор от закони, въведени през 2014 г. с цел укрепване на банките, създаване на обща система за застраховане на депозитите и други области. Продължават и разговорите за Съюз на капиталовите пазари.

И Ботин, и Кампа заявиха, че придвижването на тези трудни преговори напред е важно за бъдещето на сектора, като според Ботин, те могат да помогнат за стимулиране на европейския растеж.

Създаването на нови правила за секюритизацията - създаването на търгуеми ценни книжа от група активи - което продължава да бъде спорна тема след кризата с високорисковите ипотечни кредити, е от ключово значение за предложения от ЕС Съюз на капиталовите пазари.

"Пазарът на секюритизация в Европа е 6% от размера на американския пазар. Банките вече не са най-добрите държатели на кредити", смята Ботин.

Лов на слаби играчи: Това ли е краят на банковата криза в САЩШепа големи банки може да останат единствената гаранция за парите на американците

"В много случаи ние можем да помогнем на нашите клиенти да наберат този капитал и да го пласират в други фондове и други страни, които са по-добри държатели. Така че има редица неща около Съюза на капиталовите пазари, които биха могли да се придвижат по-бързо и да помогнат за по-висок растеж", каза в заключение Ботин.

"Има едно нещо, което бихме могли да направим в Европа, за да постигнем по-висок растеж, а именно секюритизацията", категорични са експертите.