Американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти не успяха да постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга на САЩ след среща в Белия дом, предадоха световните агенции.

Преговорите ще продължат, тъй като крайният срок за предотвратяване на безпрецедентния дефолт в САЩ наближава.

Байдън нарече срещата продуктивна и повтори думите си от миналата седмица, че сценарият с невъзможността САЩ да изпълняват задълженията си е изключен и че „единственият начин да се продължи напред е добросъвестно двупартийно споразумение“.

Маккарти каза пред репортери, че тонът на приблизително 90-минутната среща е бил по-добър от този при досегашните дискусии. Той също посочи, че срещата е била продуктивна и че преговарящите ще продължат дискусиите.

САЩ може да се окажат в дефолт на 1 юни, ако таванът на дълга не се повишиМинистърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Конгреса да действа

В центъра на преговорите е определянето на нивата на разходите за следващата година и решението за колко време да се вдигне таванът на дълга, докато не се наложи да бъде увеличен отново. Двете страни се стремят да постигнат сделка до 1 юни, когато според Министерството на финансите САЩ може да нямат средства да покриват задълженията си, което ще доведе до дефолт.

В позицията си относно тавана на дълга републиканците изтъкват загрижеността си за неговия нарастващ размер, който се е повишил от по-малко от 1 трилион долара през 80-те години до повече от 3 трилиона долара днес. Те отказват да вдигнат тавана на дълга, освен ако не е съчетан със съкращения на разходите.

Демократите месеци наред отказваха да преговарят, заявявайки, че таванът на дълга трябва да бъде повишен без никакви условия, но започнаха сериозно да се ангажират с преговори по-рано този месец, когато крайният срок наближи.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

Двете страни вчера са останали в противоречие по основния въпрос за разходите, но са близо до споразумение по второстепенни въпроси, като връщането на неизползваното финансиране за отговор на коронавируса, според източници на The Wall Street Journal.

Маккарти каза, че споразумението трябва да бъде постигнато тази седмица, за да има време законът да мине в Конгреса. Той добави, че планира да даде на депутатите от Камарата на представителите 72 часа, за да прочетат законопроекта. Законодателите вероятно също ще искат да въведат изменения във всяко споразумение, отбелязва WSJ.

Къде търсят убежище инвеститорите при драмата с тавана на дълга на САЩРискът от достигане на тавана може да тласне инвеститорите към дългосрочните съкровищни бонове, ако битката за лимита по заемите в САЩ през 2011 г. енякакъв ориентир

Срещата в понеделник дойде след няколко неуспешни дискусии и повишено напрежение между Белия дом и републиканците в Камарата.

В неделя Байдън каза, че републиканците в Камарата на представителите са заели крайни позиции и нарече настоящото им предложение неприемливо.

Представители на Белия дом обвиниха републиканците, че са били неразумни в преговорите и са прокарвали партийни предложения, които нямат голям шанс да спечелят одобрение и от двете камари на Конгреса. Междувременно републиканците критикуваха Байдън, че Белият дом не прави достатъчно, за да намали разходите.

Байдън каза, че би искал да работи за намаляване на дефицита чрез някои увеличения на данъците за богатите американци, но Маккарти заяви, че отказва да обсъжда увеличаване на данъците.

Ако Конгресът не предприеме действия за повишаване на лимита на дълга скоро и правителството не е в състояние да взема заеми, за да плати всичките си сметки, може да се наложи да спре някои пенсионни плащания, да задържи или намали заплатите на военните и федералните работници.

Как Уолстрийт се подготвя за възможния дефолт на САЩБанките и мениджърите започват да се подготвят за последиците от евентуален дефолт

Като се има предвид несигурността на преговорите, законодателите проучват спешни решения, които биха могли да предотвратят дефолт. Почти всички демократи в Камарата на представителите са подписали петиция за освобождаване от отговорност, парламентарна маневра, която изисква 218 подписа за гласуване на законодателството за тавана на дълга.

Републиканците контролират Камарата, така че за да успее петицията на демократите, те ще се нуждаят от подписите на поне петима депутати от Републиканската партия. Поради правилата за времето около маневрата, петицията няма да бъде готова за изпълнение до крайния срок 1 юни.


Разнопосочен старт на Уолстрийт в очакване на сделката за тавана на дългаИнвеститорите анализираха и последните коментари на представители на Фед за посоката на лихвените проценти

Прогресивните в Сената и Камарата на представителите настояват Байдън да използва 14-ата поправка на конституцията, за да действа едностранно без Конгреса - неизползван досега ход, който почти сигурно ще бъде оспорен в съда.

14-ата поправка гласи, че федералният дълг, разрешен от закона, „не се поставя под въпрос“.

Законодателите биха могли също така да преследват краткосрочно увеличение на тавана на дълга, за да дадат повече време на преговарящите да постигнат сделка, но Маккарти вече изрази съпротива срещу този подход.