Страхът отново пропълзя на Уолстрийт в петък, след като преговарящите за тавана на дълга на САЩ прекъснаха втория кръг от разговори късно в петък, без да постигнат пробив, съобщава The Wall Street Journal.

По-рано през деня Белият дом и републиканците в Камарата не успяха да сключат сделка за повишаване на лимита на дълга и предотвратяване на дефолт на правителството още следващия месец.

Конгресменът от Републиканската партия Патрик Макхенри каза, че не е сигурен, че преговарящите ще постигнат целта за уреждане на патовата ситуация с тавана на дълга до края на този уикенд. По-рано президентът Джо Байдън каза, че този срок трябва да бъде спазен, за да се изясни законодателството до 1 юни, когато САЩ може да изпаднат в невъзможност да изпълняват задълженията си.

Конгресменът републиканец Гарет Грейвс допълнително помрачи перспективите, заявявайки, че нова среща с представители на Белия дом "засега не е определена".

Белият дом посочи, че все още остават сериозни различия с преговарящите от Републиканската партия в преговорите за тавана на дълга и разговорите ще останат трудни, доколкото двете страни се опитват да постигнат компромис за сключване на сделка.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

Всичко това изтри оптимизма, който владееше Уолстрийт през последните два дни, след като Байдън увери през седмицата, че преговорите с републиканците са продуктивни и че вярва, че САЩ ще избегнат безпрецедентен дефолт.

Основните индекси започнаха деня с повишения, но тръгнаха надолу, след новините за неуспешната среща между представителите на Белия дом и конгресмените републиканци, водейки една седмица на стабилна търговия до напрегнат край.

S&P 500 загуби 0,1%, Dow падна със 109,28 пункта, или 0,3%, завършвайки на 33426,63, а Nasdaq Composite падна с 0,2%.

И трите индекса все пак завършиха седмицата на зелено, като индустриалните S&P и Dow отбелязаха първата си положителна седмица за този месец. Nasdaq се покачи с повече от 3% за седмицата.

Как Уолстрийт се подготвя за възможния дефолт на САЩБанките и мениджърите започват да се подготвят за последиците от евентуален дефолт

Пазарите реагираха и на изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, че забавянето на банковото кредитиране след скорошните сътресения във финансовия сектор може да добави напрежение в икономиката, като потенциално забави растежа и потисне инфлацията.

„Може да не се наложи да повишим лихвения процент толкова, колкото иначе би трябвало“, каза Пауъл по време на политическа конференция във Вашингтон.

Този коментар оказа временен натиск върху доходността на краткосрочните държавни облигации, които плътно следват очакванията за лихвените проценти на Фед.

В крайна сметка доходността на 2-годишните облигации се възстанови късно следобед, повишавайки се до 4,287% от 4,269% в четвъртък.

Доходността на 10-годишните облигации също пропълзя нагоре, завършвайки на 3,690%, в сравнение с 3,647% ден по-рано. Доходността нараства, докато цените на облигациите падат.

Банковите акции също загубиха позиции в петък, но завършиха седмицата на положителна територия, след като в сряда предизвикалата притеснения сред инвеститорите Western Alliance съобщи за ръст на депозитите през настоящото тримесечие. KBW Bank Index спечели 5,8% за седмицата, което е най-доброто представяне на индекса от началото на 2023 г.

От друга страна, разочароващите тримесечни резултати на търговеца на обувки Foot Locker, чиито приходи са намалели с над 9% на годишна база, понижиха цената на акциите на компанията с 27% и засилиха опасенията, че годината на упорита инфлация се отразява на негативно на потребителските разходи.

По-рано през седмицата ръководителите на Home Depot заявиха, че разходите на американците за подобрения на дома рязко са се охладили, което е допринесло за разочароващо първо тримесечие.

Други компании, които разчитат на апетита на потребителите да харчат, също загубиха позиции в петък. Ulta Beauty се понижи с 4,4%, Nike, чиито маратонки са основната част от каталога на Foot Locker, загуби 3,5%, Best Buy падна с 3,4%.

Борсовите индекси в САЩ се понижиха след данните за продажбите на дребноЗа спада на акциите на по-широкия пазар допринесе и лошата прогноза за продажбите на Home Depot

В Европа водещите фондови пазари закриха последната за седмицата търговска сесия възходящо, тъй като инвеститорите очакваха, че ще бъде намерено решение на спора около тавана на държавния дълг на САЩ.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 регистрира ръст с 3,06 пункта или 0,66% до 468,85 пункта.

Средната стойност на акциите на компаниите от всички сектори, без търговията на дребно, която изтри 0,8%, се повиши. Най-значително поскъпнаха ценните книжа на компаниите от сектора на финансовите услуги (средно с 2,2%) и на строителните компании (средно с 1,56%).