Бюджетната служба на Конгреса заяви, че данъчните приходи и извънредните мерки след 15 юни "вероятно ще позволят на правителството да продължи да финансира операциите си поне до края на юли".

Актуализираните прогнози потвърждават по-ранната несигурност относно тавана на дълга през първите няколко седмици на юни.

Въпреки че данъчните приходи в средата на юни биха могли да намалят натиска върху държавната хазна до юли, все още съществува риск от неизпълнение на задълженията през първите няколко седмици, заявява в доклад службата, цитиран от CNBC.

"Ако лимитът на дълга остане непроменен, съществува значителен риск в някакъв момент през първите две седмици на юни правителството да не е в състояние да изплаща всички свои задължения", се казва в доклада.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

Бюджетната служба публикува доклада си в момент, когато Белият дом и лидерите на Конгреса отложиха насрочената за днес среща за продължаване на преговорите по тавана на дълга. Те се позоваха на слабия напредък по отношение на всяка сделка за намаляване на разходите и съчетаването им с повишаване на лимита на дълга. Републиканците отказват повишение на тавана, освен ако не е съчетан със съкращения на разходите.

"Степента, в която Министерството на финансите ще може да финансира текущите операции на правителството, ще остане несигурна през май, дори ако в крайна сметка то изчерпи средствата си в началото на юни.

Тази несигурност съществува, тъй като времето и размерът на събраните приходи и разходите през следващите седмици могат да се различават от прогнозите ни.", допълват от Бюджетната служба.

САЩ може да се окажат в дефолт на 1 юни, ако таванът на дълга не се повишиМинистърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Конгреса да действа

От там предупредиха, че има няколко фактора, които могат да променят тези цифри и един от по-значимите може да бъде очакваното решение на Върховния съд по плана на президента Джо Байдън за опрощаване на студентски заеми.

Правни експерти казват пред CNBC, че най-висшата съдебна инстанция в страната вероятно ще отхвърли плана за опрощаване на дългове на стойност 400 млрд. долара, като се има предвид консервативното мнозинство в съда.