Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ – се е повишил с 0,4% миналия месец, тласнат нагоре от нарастващите разходи за подслон, употребявани превозни средства и бензин, съобщава CNBC, позовавайки се на доклада на Министерството на труда, публикуван днес.

Данните за индекса, който измерва цената на широка гама от стоки и услуги, е в съответствие с прогнозата на Dow Jones.

На годишна база обаче инфлацията е 4.9% - малко по-ниско от прогнозираните от икономистите 5% и отбелязва най-ниския годишен темп от април 2021 г. Това дава известни надежди, че разходите за живот ще се понижат по-късно тази година.

С изключение на променливите категории храни и енергия, основният CPI се е повишил с 0,4% на месечна база и с 5,5% спрямо година по-рано – в съответствие с очакванията.

Пазарите към момента реагират положително на новината, въпреки че картината не е еднозначна. Днешният доклад показва, че кампанията на Федералния резерв за потушаване на инфлацията работи, но по-бавно, отколкото банкерите биха искали.

Притесненията за тавана на дълга на САЩ надвиснаха над пазаритеВолатилността при акциите на регионалните банки продължава

Започвайки през март 2022 г., Фед направи 10 последователни увеличения на лихвените проценти. Те възлизат на общо 5 процентни пункта и извеждат референтните лихвени проценти по кредитите до най-високото им ниво от почти 16 години.

Индексът на потребителските цени се охлади значително, след като достигна връх от около 9% през юни 2022 г., но инфлацията все още се задържа доста над годишната цел на Фед от 2%.

Докладът от днес предоставя както добри, така и лоши новини по отношение на инфлацията, докато Фед обмислят следващия си ход по отношение на лихвите, посочва CNBC.

Разходите за подслон (ипотечни плащания, данъци върху собствеността и такси за етажна собственост, наред със сметки за електричество, топлина, вода и други общински услуги), които съставляват около една трета от теглото на CPI, са се увеличили с още 0,4% на месечна база и са с 8,1% повече от преди година. Месечното увеличение представлява стъпка надолу спрямо увеличенията от предходните месеци, но все още е показателно, че ключов двигател на инфлацията се покачва.

Ще повтори ли Фед най-голямата си грешка от 70-те години?Преждевременното отстъпление може да накара Фед да изгуби контрол над ситуацията

Тъй като разходите за подслон се очаква да намалеят, Фед се фокусира върху „супер основната“ инфлация, която изключва храна, енергия и подслон, посочва още CNBC. Този показател се повишава с 0,4% за април и е с 3,7% повече от преди година. Месечното увеличение е малко по-високо от 0,3% през март, докато годишният темп е непроменен.

В същото време скокът от 4,4% в цените на употребяваните автомобили обръща скорошните спадове. Цените на храните обаче остават стабилни, докато енергийният индекс се повишава с 0,6%, подсилен от 3% увеличение на бензина.

От шестте индекса, които Бюрото по трудова статистика използва за изчисляване на цените на хранителните стоки в магазините, четири показват спад. Млякото, например, поевтинява с 2%, най-големият месечен спад от февруари 2015 г. Цените на яйцата, един от най-големите ръстове в индекса на храните през последната година, падат с 1,5%, намалявайки годишното увеличение до 21,4%.

Реалните средни почасови доходи на работниците, коригирани спрямо инфлацията, са нараснали с 0,1% за месеца, но все още са надолу с 0,5% спрямо преди година, се казва в отделен доклад на Бюрото по трудова статистика.

Фед повиши лихвите за десети път. Пазарите търсят сигнали, че ще спре дотукЦентралната банка на САЩ даде условен намек, че настоящият цикъл на затягане е към своя край

Данните за PMI идват няколко дни след тези за увеличението на работните места в САЩ с 253 000 през април, които надхвърлиха очакванията и показаха, че пазарът на труда все още е горещ въпреки усилията на Фед да охлади търсенето.

При одобрението на последното си повишение на лихвените проценти миналата седмица Фед премахна формулировката, че бъдещите увеличения са оправдани и вместо това използва фразата, че решенията му ще се основават на най-новите икономически данни.

Министерството на труда ще публикува в четвъртък данните за април за индекса на цените в производството.