Преди малко повече от десетилетие три думи, изречени от бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги, отбелязаха обрата на кризата в еврозоната.

Обещанието му да направи "каквото е необходимо" незабавно успокои финансовите пазари, докато предшественикът му Жан-Клод Трише даваше сигнал дали предстои ново повишаване на лихвите, говорейки за нивото си на "бдителност".

Времената обаче се промениха. Локдауните и нахлуването на Русия в Украйна тласнаха централните банки в свят, в който една от най-резките рецесии в икономическата история беше последвана от силен скок на инфлацията.

Реакцията беше рязко преминаване от масивни стимули и изкупуване на облигации към 9 последователни повишения на лихвените проценти в САЩ и 11 във Великобритания.

Нарастващото безпокойство относно начина, по който централните банки по света се борят с най-скорошната инфлационна криза, създава усещането, че те губят доверието към себе си, пише The Thelegraph.

Икономистът Мохамед Ел-Ериан отново критикува „най-голямата грешка на ФедГлавният икономически съветник в Allianz многократно критикува централната банка на САЩ, че реагира твърде късно на инфлационното покачване

Мохамед Ел-Ериан, главният икономически съветник на Allianz, вече коментира, че проблемът идва от "ниво на високомерие, каквото не сме виждали досега".

Според него Федералният резерв на САЩ под ръководството на Джером Пауъл е направил "множество грешки", които ще "повлияят значително не само на американската икономика, но и на световната".

Ел-Ериан неведнъж е казвал, че всичко е започнало с отричането от страна на Фед, че съществува проблем с инфлацията. "През цялата 2021 г. Фед настояваше, че инфлацията е преходна и отхвърляше всякакво друго тълкуване", отбелязва той.

Подобна е историята от другата страна на Атлантика. В анализ на икономиката през август 2021 г. Английската централна банка спомена думата "преходна" 13 пъти. Дори когато ставаше все по-ясно, че ценовият натиск ще се случи, през ноември банката продължи да приема, че инфлацията е преходна. Тя повиши лихвените проценти, чак когато се почувства комфортно, че спирането на финансовите помощи за засегнати от локдауните, лишени от възможност да работят, няма да доведе до скок на безработицата.


Защо Великобритания има най-висока инфлация в Г-7 и фактор ли е Брекзит?Годишната инфлация във Великобритания се е увеличила до 10,4% през февруари

Майкъл Уебър, асистент по финанси в Chicago Booth University, също смята, че централните банки са в разгара на "потенциална криза на доверието".

"Ако управителят на една централна банка излезе и каже на хората, че инфлацията е преходна, не се притеснявайте, тя ще спадне автоматично, това няма как да успокои хората", казва той.

Вебер добавя, че централните банкери също така са допуснали "фундаментална грешка" да се съсредоточат върху това, което икономистите наричат "основна инфлация", изключваща от индекса разходите за енергия и храна, точно в момент, когато разходите за храна са се увеличили с 20%.

"Това създаде началото на потенциална криза на доверието в централните банки", казва той.

Ел-Ериан също критикува комуникацията на Фед, след като банката призна, че инфлацията е тук, за да остане.

"Пауъл каза в края на ноември, че Фед ще "оттегли" думата преходна от речника си – и въпреки това не предприе никакви действия. В средата на март имахме нелепата ситуация, в която инфлацията беше на ниво от 7,5%, а Фед все още инжектираше ликвидност в икономиката", коментира Ел-Ериан.


Федералният резерв започна сегашния си цикъл на повишаване на лихвите същия месец, но според Ел-Ериан, щетите вече са били нанесени.


Ел-Ериан за грешките на Фед и примера на Елизабет IIСлед две ужасни години на грешки Фед трябва да намери начин да отговори на бъдещите предизвикателства, категоричен е икономистът

В последните месеци някои инвеститори започнаха да залагат срещу Фед

Пример е разминаването между пазара и последните сигнали на централните банкери, показващи, че те очакват лихвеният процент да остане на ниво от 5,1% през тази година, преди да спадне до 4,3% през 2024 ф. и да достигне до 3% през 2025 г.

Някои трейдъри обаче все още се съмняват в решимостта на централната банка да задържи лихвите високи, особено след като колапсът на Silicon Valley Bank разкри някои от слабостите в банковата система.

Инвеститорите също така поставят под съмнение и твърдението на настоящия президент на ЕЦБ Кристин Лагард, че не се налага компромис между осигуряването на ценова стабилност и финансова стабилност след последвалия почти срив на Credit Suisse.


Да убиеш инфлацията и да спасиш банките. Може ли Фед да направи и двете?Историята помни Пол Волкър като убиеца на инфлацията, а Бен Бернанке като кризисния пожарникар. На Джером Пауъл може да му се наложи да играе и двете роли едновременно

В един момент инвеститорите залагаха, че лихвените проценти ще бъдат с цял процентен пункт по-ниски от прогнозата на Фед до края на тази година. "Никога не съм виждал толкова голяма пропаст", казва Ел-Ериан.

Трейдърите на суровини смятат, че неотдавнашният ръст при златото е още един знак, че вярата в способността на Фед да контролира инфлацията намалява.

Безпокойството от другата страна на Атлантика също нараства

Проучване, публикувано от Bank of England, показва, че доверието в способността ѝ да контролира инфлацията е достигнало най-ниското си ниво за всички времена в края на миналата година. Анализатори от Bank of America наскоро подчертаха, че лихвите по ипотечните кредити във Великобритания вероятно ще се повишат през следващите седмици поради подценяването на инфлацията.


Рубини: Рецесията е единственото нещо, което може да смекчи инфлациятаПовечето американски банки са технически близо до несъстоятелност, а стотици вече са напълно неплатежоспособни, казва икономистът

Нервността на инвеститорите относно надеждността на Фед се отрази в последните колебания на пазара

Изследвания на Харвардския университет показват, че последните шест пресконференции, проведени от Пауъл, са довели до диви колебания в бенчмарка S&P 500, като флуктуациите са били на стойност над 300 млрд. долара.

Те също така посочват, че волатилността е "три пъти по-висока по време на пресконференции, проведени от настоящия председател Джером Пауъл, отколкото тези, държани от неговите предшественици, и обикновено водят до обрат в реакциите на пазара към обявеното вече решение на Комитета".

Ел-Ериан казва, че отказът да се признаят тези грешки може да доведе до повдигане на въпроса относно ефективността на независимото централно банкиране, а независимостта според него е крайъгълният камък на добрите политики.

"Това бяха множество грешки без никаква поука. И причината, поради която съм толкова притеснен, е, че когато не признаваш грешките си и не се учиш от тях, продължаваш да губиш доверие", казва Ел-Ериан.


4 въпроса, които икономистите си задават след изказването на Джером Пауъл

Теорията на Ел-Ериан е, че Фед ще се изправи пред три избора в края на лятото

"Мисля, че инфлацията ще се окаже упорита при нива около 4% до 5%. Така че първият избор би бил да се осигури 2% инфлация и да се смаже икономиката. Това би задържало доверието в централната банка“, коментира Ел-Ериан.

"Избор номер две е да се промени целевата инфлацията. Но това би било трудно решение, когато си пропуснал толкова много“, посочва той.

„Избор номер три е да финтираш - да продължиш да обещаваш на хората инфлация от 2%, но да изпълняваш политиката при нива от 3-4%, надявайки се, че тя ще се приспособи", казва още Ел-Ериан.

"Тъжното е, че не беше нужно да се стига дотук. Ако централните банкери бяха започнали да повишават лихвените проценти по-рано, нямаше да се сблъскаме с „теорията на второто най-добро“ - когато сте изпуснали правилният момент, тогава всяко действие, което предприемете, има сериозни последствия."