САЩ потенциално са само на три седмици от това да се сблъскат с тавана на дълга, което би попречило на Министерството на финансите да емитира допълнителен.

Това е проблем, защото правителството финансира ежедневните си операции чрез редовни продажби на съкровищни бонове, обяснява Том Есей, основател на Sevens Report Research, в анализ, базиран на препратки към "драмата" около тавана на дълга през 2011 г.

Рискът от достигане на тавана може да тласне инвеститорите към дългосрочните съкровищни бонове, ако битката за лимита по заемите в САЩ през 2011 г. е някакъв ориентир, казва експертът, цитиран от MarketWatch.

"Дългосрочните държавни облигации се представиха много добре тогава и бяха убежището, в което инвеститорите да се "скрият", казва Есей. "В това има логика, защото независимо какво ще се случи през следващите три седмици, никой не вярва, че няма да бъдат направени лихвени плащания по 10-годишния държавен дълг, нито пък, че това краткосрочно фиаско във Вашингтон ще влоши съществено кредитоспособността на САЩ", добавя той.

САЩ може да се окажат в дефолт на 1 юни, ако таванът на дълга не се повишиМинистърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Конгреса да действа Министърът на финансите Джанет Йелън вече предупреди, че така наречената дата "Х" за американското правителство, на която то ще удари тавана на дълга си, може да бъде още на 1 юни. През 2011 г. доходността на 10-годишните съкровищни бонове спада с приближаването до лимита, според доклада на Sevens Report Research. Когато инвеститорите търсят убежище в съкровищните бонове, цените на дълга се покачват, докато доходността пада. "Драмата с тавана на дълга през 2011 г. наистина се засили през май, а доходността по 10-годишните облигации беше около 3,2%", пише Есей. "По времето, когато САЩ стигнаха до крайната дата - или около края на юли и началото на август - доходността на 10-годишните съкровищни бонове беше намаляла до 2,7%“, посочва експертът. С други думи, "10-годишните облигации се покачиха сериозно", казва той. Нещо повече, по времето, когато пазарът достига дъно в края на октомври 2011 г.,10-годишната доходност е спаднала до 1.80%, според цитирания от MarketWatch доклад.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ "Ако таванът на дълга на САЩ бъде достигнат и Министерството на финансите не може да емитира допълнителни държавни ценни книжа, това не означава, че САЩ са фалирали или са в ситуация на дефолт", твърди Том Есей. "Това обаче означава, че Министерството трябва да "разпредели" съществуващите си парични средства, определяйки приоритетни (и не толкова) сметки за плащане, добавя той. На теория Министерството на финансите би могло да плаща лихви по съществуващия дълг на хазната, заплатите на военните, социалното осигуряване и да не плаща заплатите на федералните работници и изпълнители, казва експертът. Той предупреждава, че ограничаването на плащанията от страна на Министерството на финансите може да създаде огромен насрещен вятър за икономическия растеж и да направи по-вероятно твърдото кацане. На този фон много инвеститори гледат на дебата за тавана на дълга като препятствие, което може да причини известни щети и дискомфорт, но то „няма да провали цялото пътуване", смята експертът. "Инвеститорите в облигации се опитват да се предпазят, като продават едномесечни държавни ценни книжа "и купуват дълг с по-дълъг падеж", посочва той.

Може ли дефолтът на САЩ да се отложи до юлиВсе още съществува риск от неизпълнение на задълженията Златото като хедж? По време на разгара на драмата с тавана на дълга през 2011 г. златото отбелязва силно рали, нараствайки с 20% от началото на май до средата на август, според доклада на Sevens Report Research. След това обаче ценният метал "върна тези печалби през останалата част от годината", предупреждава Есей. Златото се оказа полезен хедж срещу несигурността и вероятно ще го направи и този път", пише той и добавя: "Не забравяйте обаче, че това е хедж за момента, а не дългосрочна застраховка за защита от проблемите с тавана на дълга.“

Притесненията за тавана на дълга на САЩ надвиснаха над пазаритеВолатилността при акциите на регионалните банки продължава Ами акциите? Що се отнася до фондовия пазар, акциите не се справят добре след "драмите" около тавана на дълга, дори ако проблемът бъде "решен в последния момент", според доклада. S&P 500 пада с 6% от май до август 2011 г., когато напрежението около дълга се засилва, а след удължаване на лимита му, индексът пада с още 15%, отбелязва Есей. През 2011 г. дефанзивните сектори, включително комуналните услуги, потребителските стоки и здравеопазването, "се представят по-добре" и реализират двуцифрени печалби, според Sevens Report Research. Финансовият сектор и индустриите за добив и преработка на суровини обаче спадат рязко.