Основните борсови индекси в САЩ се колебаеха между малки печалби и загуби по време на първата за седмицата търговска сесия и завършиха с леки повишения, докато САЩ са изправени пред потенциален дефолт, който може да разтърси икономиката.

След две последователни губещи седмици S&P 500 добави 0,3%.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,1%, или близо 50 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 0,7%.

Въпреки положителния седмичен старт затишието при акциите в последно време сигнализира за безпокойство сред инвеститорите, отбелязва The Wall Street Journal. S&P 500 не е регистрирал седмично движение с повече от 1% в двете посоки в продължение на шест поредни седмици, най-дългата подобна серия от 2019 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 3,506% от 3,461% в петък.

Къде търсят убежище инвеститорите при драмата с тавана на дълга на САЩРискът от достигане на тавана може да тласне инвеститорите към дългосрочните съкровищни бонове, ако битката за лимита по заемите в САЩ през 2011 г. енякакъв ориентир

Министерството на финансите и Бюджетната служба на Конгреса предупредиха, че САЩ може да изпаднат в невъзможност да плащат задълженията си още през юни, ако Конгресът не повиши тавана на дълга.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза през уикенда, че преговорите напредват и може да има сделка. Вчера обаче тя отново предупреди, че САЩ може да изпаднат в дефолт на 1 юни, ако в Конгреса не бъде постигнато споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг.

Втората среща между президента Джо Байдън и лидерите на Конгреса, която първоначално трябваше да се проведе в петък, беше отложена за началото на тази седмица.

Очаква се днес републиканецът Кевин Маккарти, председател на Камарата на представителите, да се срещне с президента Джо Байдън в опит да бъде намерен компромис.

Байдън настоява, че Конгресът има конституционното задължение да повиши тавана на дълга без условия, за да финансира предварително одобрени разходи. Републиканците, които контролират Камарата на представителите, искат мащабни бюджетни съкращения, за да дадат съгласието си.

Как Уолстрийт се подготвя за възможния дефолт на САЩБанките и мениджърите започват да се подготвят за последиците от евентуален дефолт

Инвеститорите също така анализираха данни, показващи рязък спад в производството в щата Ню Йорк. Повече прозрения за здравето на икономиката се очакват тази седмица, сред които данните за продажбите на дребно през април, както и резултатите за тримесечието на Walmart, Home Depot и Target, които ще дадат сигнал за пулса на потребителите.

Ще повтори ли Фед най-голямата си грешка от 70-те години?Преждевременното отстъпление може да накара Фед да изгуби контрол над ситуацията

По отношение на корпоративните новини, акциите на Activision Blizzard се покачиха с 1,2% в понеделник, след като антитръстовият надзорен орган на Европейския съюз одобри планираното сливане на разработчика на видеоигри с Microsoft.

Най-голямата сделка в областта на видеоигрите е благоприятна за конкуренцията поради лицензионните сделки на Microsoft, обяви вчера Европейската комисия. Такива лицензи са "практични и ефективни", посочи Маргрете Вестагер, еврокомисарят, отговарящ за антикартелните процедури,.

Според нея "те всъщност значително подобряват условията за стрийминг на облачни игри в сравнение с настоящата ситуация, поради което всъщност ги смятаме за проконкурентни".

В Европа Stoxx 600 регистрира ръст с 1,18 пункта или 0,25%.

Турската лира и пазари се понижават на фона на очаквания втори изборен турНационалната валута на Турция се задържа на двумесечно дъно

В Турция акциите и лирата отслабнаха, след като президентските избори се насочиха към балотаж. Бенчмаркът Borsa Istanbul 100 Index падна с 6,1%.

Стойността на лирата спрямо долара достигна ново рекордно ниско ниво, според данни на FactSet от 1970 г.

Суровият петрол Brent, международният петролен бенчмарк, се повиши с 1,4% до 75,23 долара за барел.