Oт следващия месец UBS започва да съкращава служителите на погълнатата от нея Credit Suisse, съобщава Bloomberg News, цитирана от Reuters.

Най-застрашени са банкери, трейдъри и поддържащ персонал в инвестиционните клонове на Credit Suisse в Лондон, Ню Йорк и Азия, като никой не е застрахован, че ще запази работата си.

UBS възнамерява в крайна сметка да намали общата численост на персонала с около 30%, или 35 000 души, като броят на служителите в Credit Suisse в момента е около 45 000, казват източниците на Bloomberg.

Около 10 000 души ще бъдат съкратени, ако двете банки слеят домашния си бизнес, се посочва още в информацията на Bloomberg. Източник, запознат с плановете, твърди, че само в Цюрих ще бъдат съкратени 7000 служители от секторите на инвестиционното банкиране, търговската банка и поддръжката.

От UBS и Credit Suisse засега отказват коментар по въпроса.

UBS ще забави обявяването на резултатите си за периода април-юниПланирано бе банката да отчете резултатите си за април-юни на 25 юли

Миналата седмица Reuters съобщи, че UBS планира още през юли да съкрати повечето инвестиционни работни места на Credit Suisse в Азия, най-вече в Китай, и в Австралия.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти предупреди, че се налага да бъдат взети "болезнени решения", но не обяви детайли относно очакваните съкращения.

UBS приключи спешното поглъщане на закъсалия конкурент Credit Suisse през юни, създавайки швейцарски гигант за банкиране и управление на богатство с баланс от 1,6 трилиона долара и работна сила от 120 000 души.