В понеделник UBS обяви, че е приключила поглъщането на изпадналия в затруднение местен конкурент Credit Suisse, създавайки гигантска швейцарска банка с баланс от 1,6 трилиона долара и по-голяма експертиза в управлението на богатството.

"Това е началото на нова глава - за UBS, за Швейцария като финансов център и за световната финансова индустрия", заявяват главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти и председателят Колм Келехер в отворено писмо, цитирано от Reuters.

Най-голямата банкова сделка от световната финансова криза през 2008 г. насам ще създаде "предизвикателства", но и "много възможности" за клиентите, служителите, акционерите и за Швейцария, категорични са те, като добавят, че нямат никакви съмнения, че ще се справят успешно с поглъщането.

UBS се споразумя с швейцарското правителство по гаранцията за Credit SuisseУправляващите ще могат да покрият загуби до 9 млрд. швейцарски франка от спешното поглъщане на Credit Suisse
Групата ще контролира активи на стойност 5 трилиона долара, което ще даде на UBS, най-големия в света мениджър на богатство, водеща позиция на ключови пазари, за чийто размер и обхват иначе биха били необходими години. Сливането също така слага край на 167-годишната история на Credit Suisse, белязана през последните години от редица скандали и загуби.

В двете банки работят общо 120 000 души в целия свят, но от UBS вече заявиха, че ще съкращават работни места, за да намалят разходите си и да се възползва от синергиите.

На 19 март UBS се съгласи да закупи местния си конкурент на цена от 3 млрд. франка в акции и до 5 млрд. франка под формата на поети загуби в рамките на спасителна операция, организирана от швейцарските власти, за да се предотврати сривът в доверието на клиентите след краха на Credit Suisse.

В петък UBS сключи споразумение с швейцарското правителство относно условията на публична помощ в размер на 9 млрд. швейцарски франка (10 млрд. долара) за покриване на загубите от ликвидирането на части от бизнеса на Credit Suisse. UBS си постави за цел да финализира сделката за по-малко от три месеца - кратък срок предвид нейния мащаб и сложност, “за да осигури по-голяма сигурност за клиентите и служителите на Credit Suisse и да предотврати напускането на служители”, припомня информационната агенция.

Поглъщането на Credit Suisse размести пазара на труда за банкови служителиПрез първото тримесечие на 2023 г. кандидатурите в сферата на финансовите услуги са се увеличили с 67%
Както UBS, така и швейцарското правителство предоставиха гаранции, че поглъщането ще се изплати на акционерите и няма да се превърне в тежест за данъкоплатците. Те твърдят, че спасяването е необходимо и за да се защити авторитетът на Швейцария като финансов център, който би пострадал, ако сривът на Credit Suisse предизвика по-широка банкова криза.

UBS ще отчете огромна печалба в резултатите си за второто тримесечие на 31 август, а Ермоти предупреждава, че следващите месеци ще бъдат трудни, тъй като UBS ще се заеме със структурното поглъщане на Credit Suisse - процес, който се очаква да отнеме от три до пет години.

След световната финансова криза много банки намалиха глобалните си амбиции, тъй като по-строгите регулации, последвали големите загуби, намалиха възвръщаемостта и ги принудиха да преосмислят бизнеса си, обясняват от Reuters и дават пример с решението на UBS да закрие инвестиционното звено на Credit Suisse, което е “поредното отстъпление на европейски кредитор от търговията с ценни книжа, която сега до голяма степен е доминирана от американски компании”.