Стотици служители на Credit Suisse подават оставка всяка седмица в резултат на несигурността, обхванала кредитора, докато той бива поглъщан от конкурента си UBS, разкриват източници от банката, пожелали анонимност, пред Reuters.

Банкерите на Credit Suisse, притеснени за бъдещето си, търсят по-сигурна работа в конкурентни организации, казва един от тях. И това се потвърждава от материал в швейцарския вестник Blick, от който става ясно, че всеки ден около 150 души по света напускат редиците на Credit Suisse.

На 19 март UBS се съгласи да придобие основния си швейцарски съперник като част от спасителната операция, организирана от властите на страната, след като поредица от пазарни сътресения доведе кредитора до ръба на фалита.

UBS сменя финансовия си директор и запазва Кьорнер от Credit Suisse UBS поема Credit Suisse като част от организираното от швейцарското правителство спасяване
През април Credit Suisse обяви, че "през последната година броят на служителите на банката е по-висок" и че в края на първото тримесечие тя е имала малко над 48 000 души персонал на пълно работно време. В края на 2022 г. те бяха 50 480, припомня Reuters и продължава:

“Като пример за конкуренти, които привличат служители на Credit Suisse, Santander, най-голямата испанска финансова институция, е наела поне осем банкери от Credit Suisse и се е насочила към още”.

Затова и UBS бърза да приключи сделката по изкупуването на доскорошния си конкурент #1 в Швейцария много преди края на това тримесечие. За целта компанията иска бързи одобрения от регулаторните органи по света, “за да може да гарантира по-голяма сигурност за клиентите и служителите на Credit Suisse”. Нейният председател Колм Келехер коментира миналата седмица, че това ще стане "много скоро".

Крахът на Credit Suisse разклати модела на швейцарската централна банкаКритиците твърдят, че в ръцете на нейния председател е концентрирана твърде много власт и искат промени
Ръководството на UBS обаче акцентира, че ще постави много висока летва при вземането на решение дали да задържи някой от служителите на Credit Suisse в областта на инвестиционното банкиране. В резултат на това, споделят източниците на информационната агенция, закъсалият кредитор е в режим на промени, като инвестиционното му звено държи първото място по освободени и напуснали служители.

UBS планира да закрие инвестиционната банка на Credit Suisse, в която работят около 17 000 служители, а швейцарската държава обеща 9 млрд. швейцарски франка под формата на гаранции за покриване на потенциалните загуби от тази операция.

“Не минава ден, без да получим прощален имейл от някого в банката. В инвестиционната банка обажданията вече често остават без отговор”, споделят източниците на Reuters и добавят, че вследствие от заповед на швейцарското министерство на финансите неизплатените бонуси на висшите мениджъри в банката за 2022 г. се отменят или редуцират, което също допринася за това много служители да напускат.

В обединената банка ще работят 120 000 души в целия свят, като от UBS вече направиха заявка, че ще съкращават работни места, за да намалят разходите си.