Credit Suisse беше да осъдена да плати обезщетение в размер на 926 млн. долара, след като сингапурски съд постанови, че банката е нарушила задължението си да опази активите на бившия министър-председател на Грузия, съобщи Reuters.

Адвокатите на бившия министър-председател на Грузия Бидзина Иванишвили заведоха дело срещу Credit Suisse в Сингапур, Нова Зеландия и Бермуда, като твърдяха, че пропуски в банката са довели до измама и значителни загуби.

Credit Suisse заяви, че ще обжалва съдебното решение.

"Публикуваното днес съдебно решение е неправилно и поставя много съществени правни въпроси. Credit Suisse Trust Limited възнамерява да обжалва", се казва в изявление на банката.

"Ищците са доказали, че ответникът е нарушил задължението си да опази активите на тръста към 30 март 2008 г.", се казва в решението на Международния търговски съд на Сингапур, публикувано днес (26 май).

"Ответникът е длъжен да обезщети ищците за претърпените от тях загуби в изчисления размер. Тази сума, както е изчислена към датата на съдебния процес, е 926 млн. щатски долара.", се казва още в изявлението на съда.

$68 млрд. за три месеца - вложители продължават да бягат от Credit SuisseТова става ясно от може би последния отчет на 167-годишната финансова институция в историята

Междувременно, Credit Suisse трябва да започне възстановяване на спешната ликвидност, която швейцарското правителство отпусна, за да подпомогне нейното спасяване, заяви министърът на финансите Карин Келер-Зутер в интервю, цитирано от Reuters.

Вторият по големина кредитор в страната получи достъп до 200 млрд. швейцарски франка - половината от които бяха покрити с държавни гаранции, като част от организираното от държавата спасяване през март, припомня агенцията.

Банката вече е изплатила част от заемите на стойност 170 млрд. франка, които включваха 100 млрд. франка ликвидна подкрепа от Швейцарската национална банка.

"Ликвидната помощ, обезпечена с федерални гаранции, в момента възлиза на 5 млрд. франка. Смятам, че тя трябва да бъде напълно изплатена скоро.", заяви Келер-Зутер пред швейцарския вестник Tages-Anzeiger. Правителството също така е реализирало печалба в размер на малко над 100 млн. франка от подкрепата си, допълни още министърът.

Крахът на Credit Suisse разклати модела на швейцарската централна банкаКритиците твърдят, че в ръцете на нейния председател е концентрирана твърде много власт и искат промени

Финансистът приветства предстоящото парламентарно разследване на фалита на Credit Suisse, като заяви, че то трябва да проучи дългосрочните причини за проблемите на банката.

Според министъра, в Швейцария трябва да бъдат извършени промени във финансовото регулиране и надзор.

"Вече мога да изразя позиция по един въпрос: органът за надзор на финансовите пазари, FINMA, със сигурност трябва да бъде укрепен", обясни тя.

"Например чрез правомощията за налагане на глоби или дори чрез система за висше управление, която вече е въведена в англосаксонския свят. Днес от правна гледна точка е почти невъзможно да се потърси отговорност от когото и да било при грандиозен провал.", допълни още финансовият министър на Швейцария.