UBS Group съобщи, че главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер ще остане на работа и след поглъщането на швейцарския конкурент като част от новия ръководен екип на обединената група.

При обявяването на промените в ръководството UBS повиши Тод Такнер в главен финансов директор на групата, наследявайки Сара Йънгвуд, която напусна след приключването на сделката, съобщава Reuters.

UBS поема Credit Suisse като част от организираното от швейцарското правителство спасяване, подкрепено с до 250 млрд. швейцарски франка държавна помощ, след като неотдавнашните сътресения в банковия сектор доведоха втория по големина кредитор до ръба на фалита.

Освен Кьорнер, който прекара повече от десетилетие в UBS, преди да се върне в Credit Suisse през 2021 г., главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти до голяма степен се опираше на ръководители на UBS при събирането на новия си екип.

Крахът на Credit Suisse разклати модела на швейцарската централна банкаКритиците твърдят, че в ръцете на нейния председател е концентрирана твърде много власт и искат промени

Според някои медии, редица банкери от Credit Suisse ще заемат висши длъжности в новата група.

"Новият ръководен екип под ръководството на главния изпълнителен директор Серджо Ермоти ясно отразява факта, че UBS поема CS. Промените са по-малко от очакваното", коментира пред Reuters анализаторът на Vontobel Андреас Вендити.

Относно бъдещата роля на Кьорнер, UBS заяви, че той ще отговаря за оперативната приемственост и фокуса върху клиентите на Credit Suisse, като ще подпомага и нейната интеграция.

Членовете на Изпълнителния съвет на Credit Suisse ще докладват както на съответния член на Изпълнителния съвет на UBS, така и на Кьорнер. Не е ясно дали той ще остане на работа след приключване на интеграцията.

Печалбата на UBS спада с 52% през първото тримесечиеТова са първите резултати на банката след обявяването на придобиването на конкурента ѝ Credit Suisse

Сега вниманието се насочва към стратегическите планове на UBS за обединената банка.

UBS потвърди, че ще оцени всички възможности за швейцарския бизнес на Credit Suisse и ще "съобщи допълнителна информация по този въпрос през следващите месеци".

Запознат източник заяви, че решението за бъдещето на швейцарското звено вероятно ще бъде взето до края на лятото. UBS трябва да действа бързо, като се има предвид, че Credit Suisse е на загуба, допълва източникът, пожелал анонимност.

Миналата седмица Reuters съобщи, че вариантите, които се разглеждат за този бизнес, включват продажба или първично публично предлагане на местното подразделение на Credit Suisse.

Ермоти се завърна в UBS през април, за да ръководи най-голямата банкова сделка след световната финансова криза, включваща двете най-големи швейцарски банки, в които работят около 120 000 души в цял свят, допълва агенцията.

"Това е ключов момент за UBS, Credit Suisse и цялата банкова индустрия", заяви Ермоти. "Заедно ще затвърдим и представим швейцарския модел за финансиране, който е капиталоемък, по-малко зависим от поемането на риск и се крепи на стабилност и висококачествено обслужване."

След кризата с Credit Suisse: Швейцария се разделя с имиджа на банков райЗакони, при които акционерите и парламентаристите нямат право на глас, ще навредят на авторитета на страната

UBS заяви, че след юридическото приключване на сделката, което се очаква през следващите седмици, UBS Group AG ще управлява две отделни компании - UBS AG и Credit Suisse AG по време на процеса на интеграция, който може да отнеме от три до четири години. През това време всяка институция ще продължи да има свои дъщерни дружества и клонове, да обслужва клиентите си и да работи с контрагенти.

Тод Такнер, който се присъединява към UBS през 2004 г. от KPMG в Ню Йорк, е заемал различни ръководни длъжности в областта на финансите в САЩ и Швейцария, заявиха още от UBS.

Мишел Беро, която работи в UBS от 1998 г., ще стане отговорник за груповата интеграция, докато няколко топ мениджъри на UBS ще запазят работните си места, допълва Reuters.